Швейцарският неутралитет е под въпрос заради войната в Украйна

Швейцарски и други армейски карабини, окачени на стената вкъщи на жител на Женева. Снимка: личен архив

Швейцария е близо до това да скъса с вековната си политика на неутралитет заради промяна на обществено-политическите нагласи в полза на Украйна и произтичащия от това натиск върху правителството да отмени рестрикциите за износ на швейцарско оръжие за зони на военни конфликти.

Купувачите на швейцарско оръжие имат юридическа забрана да изнасят подобна продукция за трети страни – ограничение, което според някои представители на внушителния военнопромишлен сектор на страната се е превърнало в пречка пред търговията.

С ожесточаването на руските нападения в Украйна призивите на европейските партньори към Швейцария да позволи подобни трансфери на оръжие към Киев се засилиха, а двете ресорни парламентарни комисии по сигурността също излязоха със становища в тази посока и препоръчаха правилата да бъдат смекчени.

Депутатите са разделени по въпроса. „Искаме да сме неутрални, но сме част от западния свят“, каза Тиери Буркарт, лидерът на десноцентристката Свободна демократическа партия, който внесе предложение правителството да позволи оръжейния реекспорт към страни, споделящи демократичните ценности на Швейцария.

Съгласно швейцарския неутралитет, който води началото си още от 1815 г. и е закрепен с договор от 1907 г., Швейцария няма да изпраща оръжие директно или индиректно на враждуващи лагери във войни. Отделно от това тя е въвела и свое оръжейно ембарго за Русия и Украйна.

На теория трети страни, които притежават в запасите си швейцарско оръжие, може да се обръщат към Берн с искане за позволение за реекспорт, но досега почти няма случай на предоставено разрешение.

„Не бива да налагаме вето, за да спираме тези, които искат да помогнат на Украйна. Ако го направим, значи помагаме на Русия, което не е неутрална позиция“, каза Буркарт пред Ройтерс. „Другите страни искат да помогнат на Украйна и да направят нещо за сигурността и стабилността в Европа. За тях нежеланието на Швейцария е неразбираемо.“

Все повече швейцарски избиратели споделят това мнение. Според огласените в неделя резултати от проучване на социологическата агенция „Сотомо“ 55 процента от запитаните са за това да бъде позволен реекспортът на оръжие за Украйна.

„Ако бяхме задали същия въпрос преди войната, делът на отговорилите по този начин вероятно щеше да бъде не по-голям от 25 процента. По-рано, да се говори за нарушаване на неутралитета беше табу“, каза пред Ройтерс Лукас Голдер, един от ръководителите на социологическата агенция Ге Еф Ес – Берн.

ЗА ПАРИ ЛИ СТАВА ДУМА?

Правителството – което е поставено под външен натиск, след като отхвърли искания на Германия и Дания да позволи реекспортa на швейцарски бронетранспортьори и боеприпаси за самоходни зенитни установки – каза, че няма да предрешава изхода от парламентарната дискусия по въпроса.

Берн „се придържа към съществуващата правна рамка и своевременно ще разгледа направените предложения“, заяви говорител на икономическото министерство, което отговаря за оръжейната търговия.

Буркарт каза, че другите партии във фрагментирания парламент са дали положителни сигнали за внасяне на съответните законодателни изменения. Лявата Швейцарска социалдемократическа партия е за промените, същото се отнася и за Зелените либерали, но другата екологична формация – Зелените – остава против.

Мариона Шлатер, депутат от Зелените, каза, че позволяването на изпращането на оръжие за Украйна крие опасност „от тръгване по наклонената плоскост“ към премахването на всички ограничения и е несъвместимо с швейцарския неутралитет.

Същевременно дясната Швейцарска народна партия (ШНП), най-голямата политическа сила в долната камара на парламента и традиционен защитник на неутралитета, изглежда разделена по въпроса.

„Да се позволява изпращането на оръжие на страна, участваща във въоръжен конфликт, означава да разрушим основата на мира и благоденствието в нашата страна“, каза депутатът от ШНП Давид Цубербюлер.

Друг представител на партията, Вернер Залцман, който е депутат в горната камара на швейцарския парламент, не е съгласен с това мнение. Пред всекидневника „Аргойер цайтунг“ той изрази опасения, че от тази политика косвени щети ще понесе и швейцарската военна промишленост, която също подкрепя кампанията за законодателни изменения.

Секторът, който включва швейцарските подразделения на мултинационални корпорации като „Локхийд Мартин“ и „Райнметал“, са продали през 2021 г. оръжие за 800 милиона швейцарски франка (876 млн. долара) по данни на правителството, което нарежда страната сред 15-те водещи оръжейни износителки в света.

Наличието на силна военна промишленост в Швейцария е тясно свързано с традицията на неутралитет, но тази двойственост вече крие риска от превръщането на въпросната политика в небалансиран подход, заяви отрасловото сдружение „Суисмем“.

„Заради действащите ограничения някои от нашите членове загубиха поръчки, а други просто престанаха да инвестират в Швейцария“, каза директорът на „Суисмем“ Щефан Брупбахер.

„Сегашното положение вреди на нашата политика в областта на сигурността, подкопава доверието във външната ни политика и вреди на компаниите ни“, заяви той. „Време е за промяна.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.