Зеленски в Лондон: Победата на Украйна срещу Русия ще промени света и ще спре бъдещите агресори

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред британските депутати в Уестминстър хол в Лондон. Снимка: АП/БТА

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че победата на Украйна срещу Русия ще промени света и ще спре бъдещите агресори, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Зеленски е направил това изявление в своето днешно обръщение към британските депутати в Уестминстър хол в Лондон.

„Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае“, каза Зеленски, който е на първото си посещение във Великобритания откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година.

„Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната“, каза Зеленски.

Президентът на Украйна настоя да получи изтребители, за да осигури победата на своята страна над Русия, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски изрази също и благодарност към британския народ за неговата подкрепа още от първия ден срещу инвазията на Москва.

Облечен в обичайния си тъмнозелен пуловер, Зеленски прикани съюзниците да изпратят на страната му изтребители, като каза, че бойните самолети ще бъдат „криле на свободата“.

Украинският президент, който по-късно ще се срещне с крал Чарлз Трети, отбеляза, че британският монарх е бил компетентен военен пилот.

„Кралят е пилот на военновъздушните сили“, каза Зеленски. Той добави, че „в Украйна днес всеки пилот на ВВС е крал“.

Зеленски донесе подарък – каска от украински пилот от военновъздушните сили, с надпис от него: „Имаме свобода. Дайте ни криле да я защитим“.

В миналите войни „злото загуби“, каза Зеленски на депутатите. „Знаем, че Русия ще загуби и сме наясно, че победата ще промени света“, добави той.

Украинският президент отправи и призив за по-строги санкции срещу Москва, докато по неговите думи „Русия не бъде лишена от всякаква възможност да финансира тази война“.

Той каза, че говори от името на смелите хора на собствената си страна и изрази благодарност към британския народ за неговата смелост.

„Лондон застана до Киев още от първия ден“, каза той, връчвайки бойната каска на украинския пилот като израз на благодарност към Великобритания.

Украинският лидер пристигна в Лондон на борда на самолет от кралските военновъздушни сили. Британският премиер Риши Сунак го посрещна на пистата на летището, като качи в „Туитър“ своя снимка, на която прегръща украинския президент.

„Обединеното кралство беше една от първите страни, която се притече на помощ на Украйна. И днес съм в Лондон, за да изразя лично своята благодарност към британския народ за неговата подкрепа“, написа Зеленски в „Инстаграм“.

Великобритания е една от страните, осигуряващи най-голяма военна помощ на Украйна. Досега тя е изпратила на Киев оръжия и военно оборудване за повече от 2 милиарда британски лири (2,5 милиарда долара). Над 10 000 украински военнослужещи са обучени в британски военни бази, някои и как да управляват танковете „Чалънджър 2“, които Великобритания изпраща на Украйна.

Посещението на Зеленски в Лондон става в момент, когато премиерът Сунак каза, че Великобритания ще обучи украински пилоти на „бойни изтребители по стандартите на НАТО“. Украйна приканва своите съюзници да ѝ изпратят изтребители, въпреки че според Лондон няма да бъде практично украинските военни да получат британски бойни самолети.

Смелото посещение на борбения украински лидер във Великобритания в опит да получи повече модерни оръжия става в момент, когато Украйна се готви за очаквано руско настъпление. Киев прави свои собствени планове да си възвърне земи, които са под контрола на силите на Москва, отбелязва АП.

Подкрепата от западните съюзници до този момент имаше ключово важно значение за изненадващо твърдия отпор на Украйна срещу Русия. Сега и двете страни в конфликта са въвлечени в ожесточени сражения, пише АП.

Стотици британски депутати и парламентарни служители бяха препълнили 900-годишната зала Уестминстър хол, най-старата и неотопляема част от парламента, за обръщението на Зеленски.

По-късно украинският президент Володимир Зеленски беше приет на аудиенция от крал Чарлз Трети в Бъкингамския дворец в рамките на изненадващата си визита във Великобритания, предаде Би Би Си.

Двамата лидери бяха заснети застанали един до друг по време на аудиенцията в двореца. Това е първата среща между двамата.

Зеленски по-рано днес говори пред британските депутати в Уестминстър хол и каза, че ще предаде на крал Чарлз Трети благодарности от името на всички украинци за подкрепата му, дори по времето, когато все още е бил принц на Уелс.

Облечен с вече известното си военно облекло в зелен цвят, ​​Володимир Зеленски каза по-рано пред депутатите, че срещата му с крал Чарлз Трети за първи път, откакто той се възкачи на трона, ще бъде „наистина специален момент“ за него, посочва Франс прес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.