В Русия разпродават западните автомобили, чакат китайски лади

Китайските JAC JS4 се сглобяват под марката „Москвич“ в завода на „Рено“ в Москва. Снимка: КамАЗ

Данните от руския сайт за продажба на коли „Авито авто“ показват, че все повече собственици на западни автомобили до 3-годишна възраст се опитват да се отърват от тях.

Обявите за продажба на скъпи употребявани автомобили са нараснали през януари с 63% спрямо същия месец година по-рано. Най-много обяви за продажба има за марките Mercedes-Benz, BMW, Audi, Lexus, Land Rover, Porsche, Infiniti. Има тенденция за отърваване и от луксозни марки като Bentley, Maserati, Lamborghini и Rolls-Royce. Такива притежават богати хора, за които обикновено поддръжката им не е проблем, но очевидно имат затруднения.

Причината за повечето продажби, според експертите, е проблемът с обслужването на колите и липсата на резервни части. При съвременните автомобили, особено по-скъпите, има задължително сервизно обслужване на определен пробег и смяна на консумативи само с оригинални. Такива сега липсват в Русия. Богати собственици на т. нар. премиум автомобили дори вече купуват по два идентични автомобила, за да използват единия за донор на части.

В началото на февруари руският производител на лади АвтоВАЗ окончателно придоби 99% от бившия завод на Nissan в Санкт Петербург срещу 1 евро. Японците имат опция да изкупят обратно завода в следващите шест години.

На пресконференцията по този повод бе съобщено, че на конвейрите в Петербург ще бъдат качени китайски модели, които ще излизат с емблемата на Lada. Това ще са автомобили от класове C и D, които няма да са конкуренция на актуалните модели на руската марка.

До края на годината АвтоВАЗ планира да произведе около 10 000 автомобила в бившия завод на Nissan. Нужните суровини и части ще се доставят от руски заводи, които преди това са снабдявали местните заводи на Nissan, Toyota и Hyundai. Те спряха, след като всички западни марки се изтеглиха от руския пазар.

През ноември в автозавода в Москва, който произвеждаше „Рено“, а преди това старата съветска марка „Москвич“, започна производството на джипове – кросоувър „Москвич 3“. В тях няма нищо руско, те са китайските кросоувъри JAC Sehol E40X. Разликата е само в емблемите. Произвеждат се в два варианта – бензинов и електрически.  Любопитно, че същите се продават в Украйна с китайската си марка на цена около 10 хил. долара по-ниска от тази в Русия.

Бившия завод на Renault в Москва стана собственост на града, а КамАЗ стана партньор в проекта.

Подобни китайски модели ще бъдат и предвижданите джипове лади в завода на „Нисан“ в Санкт Петербург.

Досегашната нова „Лада Нива“, модел „Travel“ е създадена на базата на „Рено“ Duster. Сега АвтоВАЗ се кани да сглобява още модели джипове, този път китайски. Снимка: АвтоВАЗ
Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.