ЕП посреща Зеленски като герой, той поиска оръжия за Украйна

Володимир Зеленски в Европейския парламент. Снимка: видеокадър

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше посрещнат като герой от държавните глави на ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък, а той лобира пред регионалния блок да ускори доставката на модерни оръжия, за да спре руската офанзива, съобщава РФИ.

След посещенията си в Лондон и Париж в сряда, за да лобира пред Великобритания, Франция и Германия за модерни изтребители и ракети с далечен обсег, Зеленски пристигна в Брюксел, за да се обърне към лидерите на ЕС и членовете на ЕП.

Европейският парламент посрещна украинския лидер с бурни овации, докато той представяше Украйна като страна, която се бори за защита на източните граници на Европа, и призоваваше за бързо приемане в лоното на ЕС.

„Ние се защитаваме срещу най-антиевропейската сила на съвременния свят. Ние се защитаваме, ние, украинците на бойното поле, заедно с вас“, заяви Зеленски пред евродепутатите.

Председателят на Парламента Роберта Мецола, отразявайки топлата реакция на други висши служители на ЕС, заяви: „Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз.

„Държавите трябва да обмислят бързо, като следваща стъпка, предоставянето на системи с далечен обсег на действие и самолети, от които се нуждаете, за да защитите свободата, която твърде много хора приеха за даденост“, каза тя.

Зеленски получи статут на суперзвезда на ЕС

След парламентарното обръщение Зеленски се присъедини към 27-те лидери на държавите – членки на ЕС, като специален гост на редовната им среща на върха. Той беше поканен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да направи встъпителната реч.

„Трябва лично да ви благодаря за непоколебимата ви подкрепа на нашата страна и на нашите стремежи, на стремежа ни да живеем в обединена, свободна Европа“, каза им той след горещи аплодисменти.

Той също така предупреди лидерите, че Украйна трябва да ро получи артилерия, боеприпаси, модерни танкове, ракети с далечен обсег и изтребители „по-бързо, отколкото агресорът“ може да подготви това, което според Зеленски ще бъде нова опасна офанзива. „Става дума за агресия не само срещу Украйна, но и срещу Европа“, каза той.

След срещата ръководителят на ЕС Шарл Мишел предупреди, че следващите седмици могат да решат хода на руската инвазия.

„Следващите седмици и следващите месеци вероятно ще бъдат решаващи. Сега не е моментът да треперим, а да разгърнем пълна подкрепа“, заяви председателят на Европейския съвет.

Мрачно предупреждение от Кремъл

Кремъл реагира с обичайното си мрачно предупреждение. „Виждаме това като нарастваща ангажираност на Германия, Обединеното кралство и Франция в конфликта между Русия и Украйна. Границата между непрякото и прякото участие постепенно изчезва. Можем само да съжаляваме за това“, заяви говорителят Дмитрий Песков.

„Действията на тези държави водят до ескалация на напрежението… правят този конфликт по-болезнен… и тези действия няма да променят целите на нашата страна в рамките на специалната военна операция.“

Страните от НАТО и ЕС, заедно със Съединените щати, са основните поддръжници на обсадените защитници на Украйна, откакто Русия на президента Владимир Путин отприщи пълномащабна инвазия на 24 февруари 2022 г.

ЕС е похарчил 67 млрд. евро за военна и финансова помощ за Киев, включително средства, изразходвани за приемането на четири милиона украински бежанци.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.