Специален доклад: Как Русия се превръща в „държава на тоталната пропаганда“

Фалшиви корици на европейски издания, използвани от руската пропаганда
Първи доклад на Европейската служба за външна дейност относно чуждестранното манипулиране на информация и заплахите от намеса

Европейската служба за външна дейност анализира кампаниите за дезинформация, които бяха популяризирани миналата есен. Авторите на доклада констатират, че Русия е инициатор на повечето от тези кампании, като най-популярната тема за руската пропаганда е „агресията на Запада срещу Русия“. Дипломатическата служба заключи, че Русия се превръща в „страна на тоталната пропаганда“.

Авторите на доклада на Европейската дипломатическа служба са анализирали стотина фалшификации, които са се появили между октомври и декември 2022 г. 83 от тях са свързани с Русия. Други пет фалшиви наратива, насочени срещу Запада, се появяват първо в китайски медии, а след това са препечатани от руски медии. В доклада се отбелязва, че руските власти също са участвали в популяризирането на фалшификатите.

Експертите определят пет от най-популярните руски пропагандни разкази. Най-често пропагандата се е опитвала да популяризира идеята за агресия на Запада срещу Русия (17 споменавания). Украйна също е наречена агресор – 15 пъти. Същият брой пъти се среща и твърдението, че „западните санкции имат обратен ефект“. Четвъртият най-популярен руски пропаганден фалшификат е за „лицемерието на Запада“ (14 споменавания), а петият – за „нацистка и терористична Украйна“.

В шест случая експертите успяха да докажат, че руската пропаганда е фалшифицирала чуждестранни медии: два видеоклипа са били представени като репортажи на Euronews и Al Jazeera. Фалшифицирани са и корици на европейски сатирични издания: френското „Шарли ебдо“, както е известно отпреди, както и германското „Титаник“ и испанското „Ел Хуевес“.

В 33 от 100-те случая, разгледани от експертите, Украйна и нейни служители са били обект на руската пропаганда. В 60 случая пропагандата е насочена срещу международната подкрепа, която Западът оказва на Украйна.

▪️ Както посочват експертите, прокремълските медии от години подготвят почвата за нахлуването на Русия в Украйна. Почти всички наративи, използвани за обосноваване на „частичната мобилизация“ или на самата „специална операция“, могат да бъдат проследени назад до 2013-2014 г. – събитията от Евромайдана и началото на войната в Донбас.

Чрез карикатурите руската пропаганда се опитва да повлияе не само на руската, но и на западната аудитория. В началото на ноември аналитичната компания Graphika Inc. съобщи, че проруски интернет акаунти са използвали политически карикатури в опит да повлияят на резултата от междинните избори в САЩ. Според Graphika Inc. акаунтите, публикували изображенията, са били свързани с „фабрика за тролове“, свързана с Евгений Пригожин.

Пример за пропагандна кампания, насочена към Запада, може да бъде и серия от фалшификати, които трябва да настроят европейците срещу украинските бежанци. Тази кампания е описана от Meta Corporation като „най-мащабната и сложна операция с руски произход от началото на войната в Украйна“, която е имала за цел да посее страх и раздор сред европейските съюзници на Украйна.

От началото на войната руските дипломатически служби на практика са се превърнали в пропагандни агенции, се казва в доклада. Акаунтите в социалните медии на руските дипломатически мисии вече са напълно интегрирани в пропагандата. официални руски представители са участвали в 88 анализирани фалшификати. Както посочват анализаторите, Русия вероятно се превръща в „страна на тоталната пропаганда“.

Докладът на ЕСВД

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.