Ще арестува ли Гешев Вълка? Или са част от една и съща мафия?

Дървета, поникнали върху плочниците на къпалнята, за които е дадено разрешение да бъдат отсечени, си седят.

Кметицата Фандъкова съобщи, че на фирмата на Румен Гайтански-Вълка, която изсече дървета на два декара площ в Борисовата градина, била наложена глоба от 100 хил. лева.

Изглежда строго и справедливо. Да, ама тук става дума и за престъпление по Наказателния кодекс.

Кога и как къпалня „Мария Луиза”, с прилежащите й площи (обсерваторията и др.), заедно с Летния театър от другата страна на „Драган Цанков”, са станали собственост на Вълка в e-vestnik сме описали отдавна (виж тук).

Въпросът е, че общината мълчи за нещо много важно – като се почне от кмета, чиновниците, до общинските съветници. Паркът беше обявен за паметник на културата в края на соца. И никой не е отменил това решение. По новия закон се води недвижима културна ценност.

Като такъв в парка не може да се правят никакви промени без разрешение не само на общината, ами и на Института за паметници на културата, който вече се нарича Институт за недвижимо културно наследство. Съответно и министерство на културата трябва да разреши каквото и да е в територията на парка.

Какво се случва в къпалня „Мария Луиза” – от години хората на Вълка използват къпалнята за частни партита в тесен кръг, като паркинг и склад. Общината допуска това, защото Вълка дълги години е боклуджията на София, неговите фирми почистват града. И в момента го правят върху една четвърт от града. Защо и как точно определени фирми чистят София и какво тече като комисиони от тази дейност, е съвсем отделен въпрос.

Сега какво се случва?

С червени точки са отбелязани няколко изсъхнали дървета, за които е дадено разрешение да бъдат отсечени. С пунктир е очертана територията от 2 декара, на която са изсечени всички здрави дървета и теренът е изчистен и заравнен. Снимка: Дневник

Фирмата на Вълка иска от община „Средец” разрешение да отсече дървета, поникнали по стълбите и плочките на къпалнята (виж снимките), плюс няколко изсъхнали иглолистни. Вместо да отсекат това, за което са им разрешили, хората на Вълка разчистват от здрави дървета терен от 2 декара до съществуващите постройки на къпалнята. Сухите дървета и поникналите по плочките и стълбите продължават да си седят.

След като са отрязани здравите дървета, с машини са изкоренявани пъновете им, после е заравнено с булдозер. Да не личи много.

Като се вдига обществен шум, викат в общинския съвет шефа на фирмата, стопанистваща къпалнята, и му задават любезно въпроси дали ще бъде така добър да посади нови дървета и да ремонтира къпалнята, която седи затворена и се руши от 20 години. Другарю Вълк, ама може ли да сте така любезен да вземете мерки.

Дървета, поникнали върху плочниците на къпалнята, за които е дадено разрешение да бъдат отсечени, си седят.

Това там не е просто нарушение, а и престъпление.

Ето какво казва Наказателният кодекс:

чл. 277а.

(2) Който без съответно разрешение извършва или нареди да бъдат извършени (…) изкопни работи на територията на недвижима културна ценност или в нейната охранителна зона, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.

(3) Ако при извършването на деянията по ал. 1 и 2 се използват технически средства или моторни превозни средства, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

(4) Който нареди или допусне осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

(5) Който продължи, нареди или допусне да бъде продължена дейността по ал. 4, след като е била спряна от надлежните органи, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от три хиляди до двадесет хиляди лева.

(6) С наказанията по ал. 4 и 5 се наказва и този, който организира или ръководи дейността, ако е знаел или предполагал, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство.

(8) В случаите по ал. 1 – 6 съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния, а по ал. 7 – на част или на цялото имущество на виновния.

Този член от НК се отнася и за археология, но тук са извадени само онези текстове, които засягат противозаконна дейност в защитена територия.

Тоест работата е за прокуратурата. И както се вижда, половината имущество на Вълка може да бъде конфискувано.

Дали Гешев ще реагира шумно и гневно като арестува Вълка, както е правил с много други богати българи? При това в други случаи без никакво основание – както стана ясно онзи ден, следствието срещу Бобоков е прекратено след 3 години поради липса на престъпление и нахлуването в президентството е напълно незаконно и без основания.

Ще нахлуе ли Гешев в дома на Вълка да го арестува? Ей ги основанията пред очите на всички.

Това няма да се случи. Ако имаше и най-малко желание, любителят на атрактивни акции Гешев вече щеше да го е направил, защото основанията са налице. Очевидно Вълка е част от някаква завера, кръг от хора, които не трябва да се пипат. И чиито интереси защитава Гешев.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.