Троянска зима – моментна снимка…

Снимка: e-vestnik

Селата около Троян са покрити със сняг, който денем се топи на слънце, а нощем отива към минус 10. По ливадите покрай разтопения сняг се показват оранжеви минзухари.

Магазинът на винпром „Троян“ е станал клуб на „Продължаваме промяната“. Фирменият магазин с троянска сливова вече е на главната улица. Понеже винпромът е собственост на чешката компания „Йозеф Йелинек“, продават и абсент няколко вида. Чехия е от лидерите в производство на абсент.

Мой приятел търговец на алкохол, който емигрира в Австрия, на изложенията в Пловдив ходеше с чаша троянска сливова, клатеше глава и повтаряше – продадохме си най-българския продукт.

Чехите обаче са направили асортимент, има и 25-годишни ракии по стотина лева, има и няколко вида ракия от различни сортове сливи, от различни плодове.

Главната улица всъщност е уличка. Така си е било, така и ще бъде. Само хората са намалели.

В пекарната вече не ти продават геврек, а бретцел.

Виждат се много офиси за бързи кредити.

Бронзовият Иван Хаджийски с велосипед си седи безмълвен на площада и гледа оптимистично оределия народ.

На площада растат и две грамадни калифорнийски секвои от разсадника на Фердинанд, който е бил почти там, където сега Вълка изсече два декара дървета в къпалнята „Мария Луиза“

Осъма е замръзнал.

Троянския проход е затворен, тръгнали машини да го разчистват, но не пускат коли.

В планините наоколо има грамадни глигани, понякога излизат на пътя.

И най-хубавите манатарки. Като им дойде сезона, тук докарват берачи от други краища на България и ги пускат из горите.

По селата старците намаляват, къщите тук-там стават вили или се рушат.

Последният ми жив роднина на село е на 93, оправя се сам, синът му е в Америка.Не ще да иде в старческия дом, в който се превърна бившото училище.

Съседната къща беше на попа, купи я пришълец, ремонтира я, после почина. Купи я жена ромка, с две малки деца, с кредит от банка. Остави децата и замина по чужбина да работи. Там починала, децата й се запилели някъде, няма смъртен акт, не могат да получат наследство, не плащат кредита, банката придобила къщата. Сега пристройката се е срутила, прозцорци на къщата зеят, покривът протекъл.

Роднината храни бездомно куче, настанило се в съседния двор на изоставената къща. И всеки ден отпраща роми, които му тропат на вратата с разни предложения.

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.