САЩ – крайъгълен камък за военната помощ за Украйна

Украински войски се придвижват в освободена територия в района на град Харков. Снимка: АП/БТА

САЩ, които от една година са водещ фактор в международната подкрепа за Украйна, изиграха ключова роля за подпомагане на Киев да се противопостави военно на Москва, скъсвайки с изолационистката доктрина на бившия президент Доналд Тръмп.

Вашингтон бързо успя да създаде международна коалиция след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Тази коалиция достави на Киев помощ за десетки милиарди долари, осигури обучения за украинските военнослужещи и наложи сурови икономически санкции на Русия.

„Без американската помощ, а после (…) и по-широката подкрепа на Европа и света, украинците щяха да се провалят“, заяви Марк Кансиън, анализатор от американския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания (CSIS). Тази „подкрепа е жизнено необходима и продължаването й е жизненоважно“, допълни той.

Международната помощ за Киев беше координирана чрез контактната група за Украйна, която обединява около 50 страни, начело със САЩ, събрали се на среща за първи път в края на април миналата година в Рамщайн, Германия.

Тези срещи дадоха възможност на украинските висши представители и военни ръководители „да информират министрите за актуалната динамика на бойното поле и за нуждите на украинците, така че международната общност да е наясно какви са те и да достави на Украйна необходимите й способности“, за да се отбранява, каза за АФП Лора Купър, зам.-помощник на министъра на отбраната на САЩ, която отговаря за Русия, Украйна и Евразия.

Помощ от 45 милиарда долара

Американският министър на отбраната Лойд Остин беше основната движеща сила в тази група, като свикваше дискусии почти всеки месец, „за наблегне на усилията, на съгласуването на помощта и фокусирането върху спечелването на днешните сражения и на бъдещите битки“, каза Купър.

Съюзниците на Украйна осигуряват и обучение на украинските войници. През януари САЩ посрещнаха за първи път на своя земя украински военни, за да ги обучат да използват американската система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, каквато Вашингтон ще достави на Киев.

Американските усилия за обединяване на международната общност около украинската кауза са във „фундаментален“ контраст с управлението на Доналд Тръмп, коментира Стивън Сестанович – изследовател на Русия и Евразия от мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

Много членове на републиканското правителство „не обичаха трансатлантическите институции, процеси и ръководители. Вземането на решения при Тръмп винаги е било хаотично, а изграждането на обща политика за Украйна с Европейския съюз и останалата част от НАТО щеше да бъде извънредно трудно“, допълва Сестанович.

Киев упражни натиск да получи някои видове въоръжение, които съюзниците не бяха склонни да му доставят, по-специално системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както и усъвършенствани тежки танкове каквито в крайна сметка обещаха, и други – като ракети с голям обсег и бойни самолети, каквито до момента не са обещавали.

Помощта, доставена на Киев от САЩ и други страни от началото на конфликта, възлиза общо на най-малко 45 милиарда долара, уточни Лора Купър.

Постигане на съгласие за подробностите

Над половината от тази сума беше предоставена от САЩ, които използваха наличностите във военните си складове и възложиха нови поръчки на отбранителната промишленост. Вторият канал избягва изчерпването на американските запаси, но изисква повече време.

Висши представители на Пентагона неколкократно подчертаваха, че помощта за Украйна няма да застраши отбранителните способности на САЩ.

Според Марк Кансиън обаче доставките за Киев ще стават все по-сериозен проблем за американските военни запаси, главно по отношение на боеприпасите за артилерията. Този вид помощ впрочем не се подкрепя единодушно от американските парламентаристи.

„Стига толкова пари за Украйна“, написа в „Туитър“ в началото на февруари републиканецът Мат Гец, член на Камарата на представителите, докато група сенатори, от друга страна, поискаха в края на януари помощта за Киев да се разшири и да включва модерни системи, каквито Вашингтон още не е доставял.

Според Сестанович сегашната помощ за Украйна „може да се поддържа продължително време. По-трудно е да се открие как – и с какъв темп – да се увеличи тази помощ“.

„Западните правителства знаят, че трябва да се направи повече, но им е трудно да се споразумеят за подробностите“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.