„Екип Хорхе“: Как хакери манипулират избори по света

Група израелски хакери, наречена „Екип Хорхе“, издаде във видео, заснето под прикритие, че в продължение на две десетилетия е манипулирала повече от 30 изборни кампании по света чрез хакерски атаки, саботажи и целенасочена дезинформация в социалните медии и че разполага с екип и в Гърция, съобщи „Гардиън“.

Екипът е ръководен от Тал Ханан с псевдоним Хорхе, 50-годишен бивш агент на израелските специални части. По думите му екипът е предлагал услугите си за тайна манипулация на общественото мнение в Африка, Южна и Централна Америка, САЩ и Европа. Организацията разполага с шест офиса по целия свят, като има екипи в Гърция и в Обединените арабски емирства, и е провела 33 кампании на президентско ниво, 27 от които успешни, твърди Ханан. Той добавя и че са имали участие в два „големи проекта“ в САЩ.

Думите му са записани в кадри с продължителност над 6 часа, заснети между юли и декември 2022 г. от трима репортери под прикритие от Радио Франс (Radio France), Хаарец (Haaretz) и Мейкър (TheMarker) на около 30 км от Тел Авив, Израел. Репортерите са се представили за консултанти, работещи от името на политически нестабилна африканска държава, която се нуждае от отлагане на избори. Във видеото Ханан информира, че ще взeмe между 6 и 15 млн. евро за намеса в изборите.

Ръководителят на групировката определя членовете на екипа си като „възпитаници на правителствени агенции“ с опит в областта на финансите, социалните медии и кампаниите, както и в „психологическата война“. Сред ключовите услуги, които предлага „Екип Хорхе“, е сложен софтуерен пакет (Advanced Impact Media Solutions / Aims), който контролира „армия“ от хиляди фалшиви профили в социалните мрежи Туитър, Линкдин, Фейсбук, Телеграм, Джимейл, Инстаграм и Ютюб, като някои от тези фалшиви профили притежават и акаунти в Амазон с кредитни карти, портфейли за виртуалната валута биткойн и акаунти в Еърбиенби.

Михалис Критаридис, говорител на гръцката партия МеРА25, постави въпроса за наличието на подобна групировка в Гърция в публично изявление, като призова гръцкото правителство незабавно да даде конкретни отговори на въпроса дали такива дейности се развиват в страната и от чие име, съобщи АНА-МПА.

Засега няма доказателства за провеждането на кампаниите, споменати от Ханан, но според изтекла документация „Екип Хорхе“ е работил тайно по президентската надпревара в Нигерия през 2015 г. заедно с Кеймбридж Аналитика (Cambridge Analytica).

„Екип Хорхе“ е разобличен от разследващи журналисти от 30 медии, сред които „Монд“ (Le Monde), „Шпигел“ (Der Spiegel) и „Паис“ (El País). Разследването е част от проекта „Забранени истории“ (Forbidden Stories), ръководен от френска организация с нестопанска цел.

Разкритията за „Екип Хорхе“ може да се отразят негативно на Израел, който през последните години е подложен на все по-голям дипломатически натиск заради износа на кибероръжие – действие, което подкопава демокрацията и правата на човека, коментира „Гардиън“. Освен това Тел Ханан е провеждал поне част от операциите си за дезинформация посредством израелска компания (Demoman International), регистрирана на уебсайт, управляван от израелското министерство на отбраната с цел насърчаване на износа на отбранителни продукти. Израелското министерство не е отговорило на исканията за коментар.

БТА

Здраве, Наука & TexСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.