От ДБ спъват каруцата на коалицията

Лидерите на новата коалиция ПП – ДБ. Снимка: прессъобщение на ПП

„Продължаваме промяната“ заедно с „Демократична България“ имаха 73 депутати в последния парламент срещу 67 на ГЕРБ (53 ПП, 20 ДБ).

Събрани заедно ПП и ДБ на идващите избори би трябвало да са първа политическа сила. Ще станат ли?

Според последни социологически проучвания ГЕРБ има около 25%, а коалицията ПП-ДБ – около 24%. ГЕРБ не са мръднали нито нагоре, нито надолу, но накъде отива коалицията?

Да кажем, че по традиция социологическите агенции занижават резултата на ПП (преди последните избори им даваха 4% по-малко от получения резултат). За ДБ обаче някои последни сондажи преди изборите бяха съвсем точни. Дори новата коалиция да води с 1-2 процента, това едва ли ще им даде повече депутати пред ГЕРБ, отколкото имаха досега.

Проучванията не изглеждат обещаващо за ПП-ДБ. Може да спечелят по-малко депутатски места, отколкото в предишния парламент.

В политиката, като се съберат две партии, не се получава механичен сбор, а понякога има изваждане. Има хора, които никога не биха гласували за ДБ по ред причини, и които намериха за кого да гласуват като се появи ПП. Сега като ПП и ДБ са в съюз, тези избиратели или няма да гласуват или ще се насочат на другаде.

Ама симпатизантите на ДБ се надяват, че демократично мислещите щели да гласуват за новата коалиция. Ама трябвало да се обединим да не изместят България от европейския й „коловоз“. И т. н.

А за кого да гласуват онези, които искат да се разкара Борисов от политиката, но ако може да не е чрез ген. Атанасов, лидер на една от партиите в коалицията?

По поведението на някои от ДБ може да се съди, че до изборите ще направят всичко възможно да свалят резултата на новата коалиция.

Заявката на о. р. генерал Атанасов, съпредседател на Демократична България, че ще работят за импийчмънт на президента Радев, обещава повече гласове за ГЕРБ, които казаха, че сега не е време за война на институциите. ГЕРБ също са за военна помощ за Украйна, и те са за санкции за Русия (поне официално). В миналото и те са искали импийчмънт за Радев, но сега се държат хитро и се опитват да привлекат неутралния избирател.

Какво се опитват от ДБ? ПП и ДБ пуснаха обща декларация президентът да се придържа към конституцията и да не се опитва да прави своя външна политика в разрез с решенията на парламента. И това беше съвсем основателна декларация.

Какво обаче ще запомни масовият избирател? Ще запомни, че ген. Наско, от името на ДБ, щял да работи за импийчмънт на президента в бъдещия парламент.

Ще запомни като основни послания на ДБ и симпатизантите им лустрацията (има го в програмата им), ще запомни искането да бъде съборен паметникът на Съветската армия и безкрайно повтаряне на словосъчетанието „съдебна реформа“, без ясни очертания. Към това добавиха като основен вътрешнополитически проблем и военната помощ за Украйна.

Досега ДБ (също малко механично сглобена коалиция от ДСБ и „Да, България“) имаше слабо присъствие в парламента поради присъщата им ограниченост и политическа параноя, които се изразяват в някои от изредените по-горе послания.

„Продължаваме промяната“ показваха повече повече конструктивност и рационалност, поради което и излязоха победител на избори и втора политическа сила на следващите – въпреки мощната медийна и атака да ги дискредитират.

Получава се така, че сега ДБ се качва в една каруца с тях и се мъчи да свали резултатите им на изборите.

Тази коалиция трябваше да се направи, най-малкото да се опита, да се види, след като са се явявали поотделно и са имали повече депутати от ГЕРБ, как ще стане като са заедно. Но тук не е Турция, където Ердоган има мнозинство в парламента и срещу него се обединяват всички останали партии. В нашия парламент Борисов имаше малко над една четвърт от местата.

При изцепките на отделни крила в ДБ, най-вече от страна на т. нар. секта на костовистите от последния ден, само можем да се надяваме новата коалиция да измести ГЕРБ като първа сила.

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.