Героят с чука ще поднесе победата на изборите на Борисов

Само заради счупените плочи с надписи на Паметника на съветската армия ПП+ДБ могат да загубят изборите. Щастливият герой с чука, когото разнасяха по медии и социални мрежи, ще поднесе победата на изборите на Борисов и ще качи резултата на „Възраждане“ и БСП.

Даже всичко това изглежда, сякаш е направено нарочно. Обществото е силно поляризирано и борбата на изборите не е за твърдите електорати. Една значителна маса избиратели, които преливат насам-натам, които са се оттеглили от БСП или от Борисов, ще наклонят везните.

За много от тези хора счупените плочи на паметника са вандализъм, независимо дали приемат или не приемат паметника. В НК има и текст за такива случаи. Не се видя обаче някой да постави въпроса, че това е наказуемо.
Героят с чука се свързва директно с „Демократична България“. Колебаещите се ще предпочетат „по-умерения“ Борисов. Не се чу и някой от „Продължаваме промяната“ да се разграничи. Всички вкупом заговориха за премахване на счупения надпис, за демонтиране или преместване на паметника и т. н.

След тази терористична война на Русия, ще е трудно на когото и да било да защитава този паметник. Свързват го с Путин и окупация, точно както свързват оня с чука с „Демократична Бългаария“.

Писал съм неведнъж, че на него трябва да се гледа като на артефакт и паметник на времето. И че след години на него ще гледат точно така, без сегашните идеологеми. Впрочем, скейтърите там отдавна се отнасят към него точно така.
Около него може да се развие парка и да се поставят забутаните до КАТ паметници от т. нар. музей на социалистическото изкуство. Примерно. Както мавзолеят можеше да стане музей на комунизма, пред него да посадят дървета или да го поставят в стъклен куб. Примерно.

Българското общество не е като австрийското, което поддържа и пази виенския Паметник на съветската армия, не по-малко внушителен. Нито като германското, което търпи доста по-грозни съветски паметници, включително ръждясали пребоядисвани истински танкове. Във Виена може да се види, че цялата стена зад Паметника на съветската армия е изрисувана с цветовете на украинското знаме. Но самият паметник го пазят, а който го надраска, плаща почистването и го съдят за хулиганство.

Е, у нас високообразовани интелектуалци се радват на това, за което в Австрия ще те арестуват. Ама веднага някой почва да ти обяснява, че във Виена било друго и т. н. Да, друго е, липсват ни много културни пластове в сравнение с австрийците.
Каквото и да е мнение, което изключва демонтирането на паметника се възприема от възпалените по темата като кощунство, путлеризъм, комунизъм и прочее. И няма никакви изгледи да се намери по-културен подход.

Остава да гледаме какво ще се получи на изборите.

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.