Глобално въздействие: Как войната в Украйна промени света

Украинският президент Володимир Зеленски говори пред британските депутати в Уестминстър хол в Лондон. Снимка: АП/БТА

Войната е катастрофа за Украйна и криза за земното кълбо. Светът е по-нестабилно и страшно място, откакто Русия нахлу в своята съседка на 24 февруари 2024 г.

Година по-късно хиляди цивилни украинци са мъртви, а безброй сгради са разрушени. Десетки хиляди войници от двете страни са убити или тежко ранени. Отвъд границите на Украйна инвазията разклати европейската сигурност, преначерта отношенията между държавите и отслаби тясно преплетената глобална икономика.

Следва преглед на пет отношения, в които войната промени света.

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ВОЙНА В ЕВРОПА

Три месеца преди нахлуването тогавашният британски министър-председател Борис Джонсън се отнесе с насмешка към намеците, че британската армия има нужда от тежки оръжия. „Старите схващания за водене на големи битки с танкове на европейска земя са отминали“, каза той.

Сега Джонсън призовава Великобритания да изпрати още бойни танкове, за да помогне на Украйна да отблъсне руските сили.

Въпреки ролята, която играят новите технологии като сателити и дронове, този конфликт в 21 век в много отношения прилича на конфликт от 20 век. Сраженията в източния украински регион Донбас са жестока работа, с кал, окопи и кръвопролитни пехотни нападения, напомнящи за Първата световна война.

Конфликтът разпали нова оръжейна надпревара, която напомня на някои анализатори за подготовката за Втората световна война. Русия мобилизира стотици хиляди наборници и иска да увеличи своята армия от един милион на милион и половина военни. САЩ увеличиха производството на оръжия, за да заменят запасите, доставяни на Украйна. Франция планира да увеличи военните разходи с една трета до 2030 г., а Германия се отказа от отдавнашната си забрана за изпращане на оръжия в конфликтни зони и доставя ракети и танкове на Украйна.

Преди войната много наблюдатели допускаха, че военните сили могат да пристъпят към използване на по-усъвършенствани технологии и водене на кибервойна и по-малко да разчитат на танкове или артилерия, каза Патрик Бери, старши лектор по сигурност в Университета на Бат.

Но в Украйна оръжията и боеприпасите са най-важните оръжия.

„Поне за момента се вижда, че в Украйна се връща конвенционалната война между държави“, каза Бери.

ИЗПИТВАНЕ И ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА СЪЮЗИТЕ

Руският президент Владимир Путин се надяваше инвазията да разцепи Запада и да отслаби НАТО. Вместо това военният съюз набира сила. Организацията, създадена за противопоставяне на Съветския съюз, има подновено усещане за цел и две кандидат-членки – Финландия и Швеция, които изоставиха датираща от десетилетия политика на необвързаност и поискаха да се присъединят към НАТО като защита от Русия.

27-членният Европейски съюз наложи сурови санкции на Русия и изпрати на Украйна подкрепа за милиарди. Войната постави разправиите заради Брекзит в перспектива, затопляйки дипломатическите отношения между блока и неудобната бивша членка Великобритания.

„ЕС налага санкции, доста сериозни санкции, по начина, по който би трябвало. САЩ се връщат в Европа с пълна сила, по начин, по който никога не сме мислели, че може да стане отново“, каза анализаторът по отбраната Майкъл Кларк, бивш ръководител на Кралския обединен институт за изследвания в отбраната и сигурността.

Държавите членки на НАТО наливат в Украйна оръжия и оборудване за милиарди долари. Алиансът подсилва своя източен фланг, а страните, които са най-близо до Украйна и Русия, включително Полша и балтийските държави, убеждават по-колебливите съюзници в НАТО и ЕС, потенциално измествайки центъра на тежестта в Европа на изток.

В единството има някои пукнатини. Унгарският министър-председател Виктор Орбан, най-близкият съюзник на Путин в ЕС, лобира против санкциите срещу Москва, отказва да праща оръжия на Украйна и задържа помощен пакет от блока за Киев.

Западното единство ще бъде подложено на все по-голям натиск, колкото повече се проточва конфликтът.

„Русия се готви за дълга война“, но алиансът също е готов нещата да продължат дълго, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в края на 2022 г.

НОВА ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА

Войната превърна Русия в парий на Запад. Нейните олигарси бяха подложени на санкции и бизнесът ù – включен в черни списъци, а международни марки, сред които „Макдоналдс“ и „Икеа“, изчезнаха от улиците в страната.

Въпреки това Москва не е останала съвсем без приятели. Русия засили икономическите си връзки с Китай, макар че Пекин продължава да се дистанцира от бойните действия и засега не изпраща оръжия. САЩ наскоро изразиха тревога, че това може да се промени.

Китай внимателно наблюдава конфликта, който може да послужи или като насърчение, или като предупреждение за Пекин във връзка с евентуален опит да си върне със сила самоуправляващия се Тайван.

Путин засили военните връзки с международни парии като Северна Корея и Иран, който доставя въоръжени дронове, използвани от Русия за атакуване на украинска инфраструктура. Москва продължава да печели позиции в Африка и Близкия изток със своето икономическо и военно влияние. Руската наемническа компания „Вагнер“ става по-силна в различни конфликти – от Донбас до Сахел.

Като отглас от Студената война светът е разделен на два лагера, а много страни, включително гъстонаселената Индия, се въздържат да заемат позиция в очакване да видят кой ще получи надмощие.

Преподавателката по конфликти и сигурност в Кралския колеж в Лондон Трейси Джърман каза, че конфликтът е увеличил разрива между „либералния международен ред начело със САЩ“, от една страна, и гневна Русия и е окуражил надигащата се свръхсила Китай, от друга.

УДАРЕНА И ПРОМЕНЕНА ИКОНОМИКА

Икономическото въздействие от войната е осезаемо – от хладните домове в Европа до хранителните пазари в Африка.

Преди войната държавите от ЕС внасяха почти половината си природен газ и една трета от своя петрол от Русия. Инвазията и наложените в отговор санкции доведоха до енергиен ценови шок в степен, невиждана от 1970-те години.

Войната разстрои глобалната търговия, която още се възстановяваше от пандемията. Цените на храните рязко се покачиха, тъй като Русия и Украйна са водещи доставчици на пшеница и слънчогледово олио, а Русия е най-големият производител на изкуствени торове в света.

Кораби, превозващи зърно, продължиха да плават от Украйна съгласно крехко споразумение, договорено с посредничеството на ООН, а цените се понижиха от рекордните нива. Но храната остава геополитическа игра. Русия се опитва да обвинява Запада за високите цени, а Украйна и нейните съюзници обвиняват Русия, че цинично използва глада като оръжие.

Войната „наистина изтъкна крехкостта“ на един взаимосвързан свят, също както пандемията, каза Джърман, а цялостното икономическо въздействие още не е усетено.

Войната също така обърка усилията за борба с климатичните промени, като предизвика увеличение на използването на силно замърсяващи въглища в Европа. Но отказването на Европа от руския петрол и газ може да ускори прехода към възобновяеми енергийни източници по-бързо, отколкото безбройните предупреждения за опасностите от глобалното затопляне. Международната агенция по енергетика казва, че в следващите пет години светът ще добави толкова възобновяема енергия, колкото в последните 20 години.

НОВА ЕПОХА НА НЕСИГУРНОСТ

Конфликтът е силно напомняне, че отделните хора имат малко контрол над хода на историята. Никой не знае това по-добре от 8-те милиона украинци, принудени да избягат от домовете и страната си, за да търсят нов живот в Европа и по-надалеч.

За милиони хора, не толкова пряко засегнати, внезапното разклащане на мира в Европа предизвика несигурност и тревога.

Завоалираните заплахи на Путин за използване на атомни оръжия, ако конфликтът се изостри, съживиха страховете от ядрена война, които бяха в латентно състояние след Студената война. Около Запорожката атомна електроцентрала се разразиха боеве, пораждайки опасения от нов Чернобил.

Но конфликтът също така напомни, че понякога действията на отделните хора са от голямо значение. Анализаторът по отбраната Кларк каза, че подобен момент е имало ден след инвазията, когато Зеленски се е заснел на видео край Киев и е обещал да не напуска града.

„Това беше решаващо, за да покаже, че Киев ще се бие“, каза Кларк. „А после, разбира се, САЩ и Джо Байдън оказаха подкрепа. Ако тези две неща не се бяха случили – Зеленски и после решението на Байдън, руснаците щяха да спечелят.“

„Тази постъпка на Зеленски ще остане в историята като много, много важна“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.