Цените на хартията: Разследване разкрива мащабен картел

В разгара на кризата на пазара на хартия, чиято цена се увеличи повече от два пъти за по-малко от една година, разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкрива картел в световен мащаб.

Всекидневникът Le Monde разкрива как канадският гигант Paper Excellence, който е собственик на френското дъщерно дружество Fibre Excellence, се договаря за цените на хартията с друг голям играч в сектора – индонезийската Asia Pulp & Paper (APP).

Според показанията на информатор, бивш служител на APP до 2018 г., тези две компании, които на външен вид са конкуренти, работят заедно от горе до долу и действат с обща стратегия.

„Всичко това трябваше да си остане между нас“

„Ние присъствахме на едни и същи срещи. Разменяхме си имейли. Ходех [в централата на Paper Excellence] във Ванкувър, Канада. Хората от Paper Excellence ми пишеха и ме молеха да им помогна с ценообразуването или с други видове решения“, казва той. Всичко беше кръвосмесително. Видях лоши практики още от първите си месеци в компанията, но ми беше казано, че всичко това трябва да си остане между нас“, обяснява разобличителят пред Le Monde, който от своя страна уверява, че други свидетелства потвърждават тази информация.

Няколко имейла, с които ICJI е успяла да се запознае, очертават контурите на споразумение, включващо и други участници в производството на хартия. През 2017 г. изпълнителен директор на APP повдига подозрения по време на публична конференция в Китай. Наблягайки на важността на това да се остави цената на целулозата да се повиши, той заяви, че производството в новата му фабрика в Оки, Индонезия, ще бъде модулирано, „за да не оказва натиск върху цените и да не унищожава стойността“, т.е. съобразено с това на конкурентите.

Загуба на екологичния сертификат

В разследването си, проведено съвместно с канадската медия Halifax Examiner, Le Monde описва как се е развила дейността на Paper Excellence, собственост на индонезийското семейство, което притежава и APP, от средата на 2000 г. нататък, когато индонезийското дружество е загубило екологичния си сертификат, позволяващ му да остане на европейските и северноамериканските пазари.

Потърсена от френския вечерен вестник, APP отхвърля информацията за връзките между двете дружества. Във Франция Fibre Excellence заявява, че „APP не е сред преките ѝ клиенти“, но че „не е изненадващо“, че индонезийската група може да използва част от продукцията ѝ на целулоза, „като се има предвид размерът и глобалният характер на пазара на целулоза и делът на APP на него“. Според събраните данни между 2019 г. и 2021 г. APP е закупила целулоза от Fibre Excellence на стойност 20 млн. евро.

Това разследване е първата част от проучване, започнато от 140 журналисти на ICIJ след COP26 в края на 2021 г. Озаглавено Deforestation Inc. то трябва, подобно на предишни разследвания като Panama Papers, да разкрие информация за потенциални регулаторни пропуски и липсата на екологични скрупули на някои производители и сертификатори.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.