Не печеля от Уикипедия, получаваме дарения по $50-100

Създателят на Wikipedia за философията на енциклопедията и бъдещето на Интернет пред Newsweek

6efa_wikipedia_reuters.jpgДжими Уейлс описва себе си като патологичен оптимист. 40-годишният бивш търговец е създател на Wikipedia (Уикипедия) – свободната енциклопедия, която позволява на всеки да редактира, която и да е статия. Уейл описва този модел „от хората – за хората“ като опит да се даде на всеки свободен достъп до човешкото знание. Феноменът Wikipedia в момента съдържа повече от 5 млн. статии на различни езици и всеки месец има около 7 милиарда посещения.

– Как създадохте Уикипедия?

Още през 1999 г. имах идея за безплатна онлайн енциклопедия, списвана от потребителите на различни езици. Тогава един студент по философия създаде дизайна, но той се оказа твърде тромав. След това открихме софтуера Wiki (Уики), създаден от Уорд Кънингам през 1995 г. Wiki се използваше за място, където програмисти да съхраняват идеите си и сайтът можеше да се редактира от всеки. Ние използвахме този модел и създадохме Wikipedia през 2001г.

– Не се ли притеснявахте от това каква информация ще бъде слагана от потребителите на сайта?

– Притеснявах се. Когато първоначално започнахме, се случваше да се събуждам нощем и да отивам до компютъра до проверя какво е постнато в енциклопедията.

– Казвате, че за момента имате по 7 милиарда посещения на месец, и че тази цифра се удвоява на всеки три-четири месеца. Колко пари изкарвате от всичко това?

– Не печеля пари от Уикипедия. Тя е с нетърговска цел и единственото получаваме дарения в размера на 50 – 100 долара. Все пак успях да привлека и по-големи дарители, но те са рядкост.

– Винаги сте казвал, че вече сте спечелил достатъчно пари от търговия, за да живеете спокойно. И все пак, не съжалявате ли, че не забогатявате от Уикипедия?

– Често казвам, че Уикипедия е или най-умното или най-глупавото нещо, което някога съм правил. Но същевременно се гордея с постигнатото. Смятам, че създаването на Уикипедия има голямо културно значение.

– Очаквахте ли Уикипедия да се разрасне толкова много?

– Осъзнавах, че това е грандиозна идея, но не очаквах енциклопедията да стане толкова голяма за такова кратко време.

– Уикипедия често е критикувана за неточни статии, ревизионистка история и конфликти между потребителите. Освен това бяхте обвинен, че забранявате на някои потребители достъп до определени страници.

– Винаги сме имали възможност временно да забраняваме достъпа до определени страници. Ако страстите се нажежат твърде много, или пък със статиите постоянно се злоупотребява от нелоялни потребители, то ние прибягваме до забрана на достъпа. Но това никога не ни е харесвало. За това създадохме форма на самопротекция. Вместо да заключваме статията, така че никой да не може да я редактира, сега ние решихме да даваме достъп до нея само на хора, които имат акаунт поне от четири дни. Така статията остава отворена за редакция.

– Как решавате какво е допустимо когато става въпрос за деликатни теми?

– Обществото на потребителите на Уикипедия решава. В обикновените форуми всеки може да се държи по-най-дразнещия начин и другите няма как да реагират, освен да му отвърнат. Но във wiki има съвсем други порядки. Ако някой публикува нещо изключително злобно или лошо, то другите потребители просто ще го изтрият. Всичко е много прозрачно и винаги може да се провери кой какво е изтрил. Така че, ако изтриеш нещо подобно трябва да имаш подходящо обяснение защо си го направил. Така се създава процес на взаимно-одобрено унищожаване на статии, които са твърде едностранни или неточни.

– Явно предполагате, че всички потребители са разумни хора.

– Да, повечето хора са такива и това е едно прекрасно откритие.

– Очевидно сте оптимист.

– Да, патологичен оптимист.

– Какво ще кажете за новия тип медии като блоговете, които са списвани директно от потребителите? Ще изместят ли те професионалната журналистика?

– Със сигурност новите медии ще са водещи в бъдеще. Но дори аз имам граници в моите утопии. Все още не съм попаднал на непрофесионална журналистика, който да се доближава до качеството на работа в старите медии.

– Имате голяма вяра в „Интернет обществата“. Как определяте такова общество?

– Това е термин, който твърде често е използван в Интернет. Според мен той значи общество на хора, които се познават, било то в реалния живот или онлайн. Това ги кара да се държат добре и цивилизовано в Интернет пространството.

(по сп. „Нюзуик“ със съкращения)

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.