Непал се сбогува с вековната монархия

Кралят на Непал Гианендра получава благословия на церемонията по случай 61-я си рожден ден в двореца в Катманду на 7 юли миналата година. Днес монархията в страната е на път да бъде премахната. Снимка: Ройтерс

Гурка е люлката на кралство Непал, откъдето преди повече от 250 години потегля един умен и амбициозен крал на име Притви Нараян Шах. Той мечтае да завладее далечни земи и да създаде държава, известна сега като Непал. Днес тук в негова чест се издига блестящ бял мраморен мемориал, само че на пиедестала, където преди беше портретът му, с името на Негово Величество, сега стои нещо съвсем не толкова величествено: саксия с розово мушкато. Статуята на краля беше съборена миналата година от маоистки бунтовници. Те влачиха главата по тесните калдъръмени улички на Гурка, блъскаха я, докато не се счупи на парчета, и скандираха „Да живеят маоистите!“

Монархическото минало се руши всеки ден в цялото хиндуистко кралство. Отчасти това е дело на близо десетгодишния ляв бунт за сваляне на монархията, отчасти е резултат на общественото недоволство, произтичащо от намесата в управлението на настоящия крал Гианендра.

Дали Непал ще запази някаква форма на монархия или ще я премахне напълно, ще се реши официално на вота за специално учредително събрание, което да промени Конституцията. Що се отнася до монархията, гласуването изглежда чиста формалност. Тя вече изчезва от всекидневния живот.

В новия национален химн не се споменава за вярност към краля. Той вече не е главнокомандващ армията. Портретите на Гианендра, които на времето бяха във всеки държавен кабинет, сега събират паяжини в усойни складове. Думата „кралски“ беше махната от името на националната авиокомпания. Няколко двореца бяха дадени за ползване на правителството.

През декември парламентът гласува за обявяването на страната за федерална демократична република. Кралят вече трябва да плаща данъци, въпреки че на хиндуистките погребения опечалените все още са длъжни да се молят за предците му.

Но в едно общество, където кралят някога бил почитан като въплъщение на хиндуистки бог, да заличиш кралското минало не винаги е лесно. Да вземем за пример новата парична единица на Непал. Малко след като кралят предаде властта през 2006 година, правителството нареди да се отпечатат нови банкноти без портрета на краля, като започна с 500 рупии. При новия дизайн, изработен от централната банка, образът на крал Гианендра беше заменен от неутралното изображение на връх Еверест. Но хартията, на която се печатат новите банкноти, поръчани много отдавна, все още носи водния знак с лицето на краля. Понеже не можели да си позволят покупката на нова хартия, банковите служители проявили творческа свобода и отпечатали върху водния знак тъмнорозов родендрон. Кралят и неговата пъстроцветна переста корона се виждат само ако банкнотата се вдигне срещу слънцето.

Нееднозначното отношение към монарха се подхранва от обстоятелствата, при които той наследява трона. През 2001 година брат му крал Бирендра и по-голямата част от кралското семейство са избити в ужасяващо дворцово клане. По прищявка на съдбата, която мнозина в страната и в чужбина считат за подозрителна, оцеляват само Гианендра и семейството му.

Поддръжници на Комунистическата партия на Непал (маоистите) демонстрират в Катманду преди изборите на 10 април. Маоистите са най-големите противници на монархията в страната и са решени да отстранят краля. Снимка: Ройтерс

През 2005 година, въвеждайки извънредно положение, Гианендра уволни избраното правителство, отмени основните свободи и се закани да смаже маоистките бунтовници. Но не успя. През април 2006 година растящото недоволство от управлението му доведе до улични протести, като принуди двореца да отстъпи властта на последното избрано правителство. В крайна сметка, маоистите сложиха оръжие и влязоха в политиката. Премахването на монархията винаги е било главното им искане.

Проучване на общественото мнение, направено преди три месеца от частната фирма „Интердисциплинарни аналитици“ показа, че личният рейтинг на Гианендра е по-нисък от този на основните политически лидери в страната: двойка при скала от 1 до 10. Въпреки това, според същото изследване, обхванало 3000 непалци с допустима грешка плюс-минус два процента, 49 процента от запитаните заявяват, че са за запазване на институцията на монархията. Критиците изразиха съмнение в резултатите и нарекоха изследването пристрастно към двореца.

Как точно непалците възприемат монархията е трудно да се отгатне. В разгорещена реч в защита на монархията свещеник в храм, разположен на висок хълм, заяви, че се моли за оцеляването на хиндуисткото кралство. Той прикани Гианендра да дойде и да поиска благословия от мъдреца Баба Горакнат, чето име носи храмът, за да запази трона си.

По-рано тази година Бабурам Бхатараи, вторият по ранг ръководител на маоистите, изкачил стръмните стълби към храма и колкото и странно да е, се помолил заедно с родителите си. Свещениците, макар и неохотно, му дали благословията си.
В сянката на храма 48-годишният носач Кришна Прасад Неупане носи раниците на чуждестранни туристи. „Кралят е много богат, докато бедните мъкнат този товар. Нямаме нужда от монархията“, казва той. Докато върви нагоре по стръмния път към дома си с торба зеленчуци, 53-годишната Дханамая Шрестха твърди, че почитала убития крал, но не и неговия брат. Дори четиригодишният й внук, разказва тя, се качил на стол и скъсал портрета на Гианендра, който някога висял в дома им.

Начинът на мислене на краля се илюстрира от Тика Дхамала, пенсиониран генерал от армията и бивш адютант на краля. Той твръди, че кралят бил разбран погрешно и злепоставен от политиците. Непалците, които по думите му са неопитни и предани на традицията, не били подготвени за нестабилността на Непал без крал. „Много съм притеснен. Нашето общество не е в състояние да приеме република в чист вид“, каза той.

Мадхав Бхатараи, главният свещеник в двореца Нараянхити, седалището на краля в столицата Катманду, също не е склонен да отпише изцяло монархията. В края на краищата, каза той, датата за изборите според хиндуисткия календар е благоприятна за краля на Непал, а и той е надарен с божествени сили. „Не зная какво ще направи кралят, за да спаси трона си“, каза 56-годишният Бхатараи. „Знам, че Непал се нуждае от ролята на краля под някаква форма – церемониална или символична, ние се нуждаем от краля по един или друг начин“.

Специалните сили не можаха да спасят статуята на бащата на Гианендра – Махендра. Днес обезглавената му скулптура стои скрита под сиво платно във фоайето на Академията на Непал, където е кабинетът на Бхатараи. Главата беше отсечена при антидворцовите протести преди две години. По-късно я намериха захвърлена в една канавка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.