Грузия: „Не на руския закон!“

Протест в Тбилиси. Снимка: видеокадър

Полицията в Тбилиси използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите пред сградата на парламента.

Митингът на опозицията срещу приемането на закона за чуждестранните агенти продължи до късна нощ. Няколко хиляди членове на опозицията са на площада пред парламента, съобщи АП.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите срещу законопроекта за чуждестранните агенти, събрали се на булевард „Руставели“ в Тбилиси.

„Обръщам се към вас, които стоите тази вечер на „Руставели“, където и аз неведнъж съм стояла… Аз съм с вас, защото днес вие представлявате свободна Грузия“, каза Зурабишвили във видеобръщението.

„Протестът пред парламента придоби насилствен характер, протестиращите се опитаха да блокират един от входовете на парламента и имаше случаи на насилие срещу служители на министерството“, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи.

Според вътрешното министерство, ако протестиращите не се подчинят на законните искания на полицейските служители и им окажат съпротива, полицията ще използва пропорционалната сила, предвидена в закона, включително специални средства.

По-рано във вторник парламентарното мнозинство подкрепи на първо четене един от разглежданите законопроекти за регистрация на чуждестранни агенти. Опозиционните фракции гласуваха против него.

Проектозаконът „За прозрачност на чуждестранното влияние“, който беше изготвен от група депутати от фракцията „Власт на народа“, беше приет на първо четене.

И двата проектозакона ще бъдат изпратени на Венецианската комисия на Съвета на Европа за експертиза, както е посочено от парламентарното мнозинство, след което законопроектите ще бъдат разгледани и приети на второ четене.

Законът предвижда всички организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“ или ще бъдат изправени пред значителни глоби.

Опозицията твърди, че законът е същият, който Русия прие през 2012 г. и впоследствие използван за репресии.

В Русия закон за чуждестранните агенти е често използван за смълчаване на организации и медии, които са критични към правителството. Грузински активисти и представители на опозицията блокираха и двата входа на парламентарната сграда и скандираха „Не на руския закон!“, „Руснаци!“, „Роби!“.

Международни организации изразиха загриженост във връзка с проектозакона, защото е в разрез с демократичното развитие на Грузия.

Стотици хора вече дни наред протестират срещу предложения закон, а при обсъжданията в парламента се стигна и до физически сблъсък между законодатели, имаше и ранени демонстранти.

САЩ и Европейският съюз предупредиха Грузия, че приемайки този закон ще навреди на перспективата си някога да се присъедини към ЕС и НАТО.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.