Брюксел притихна пред изборите в Италия

Мъж лепи предизборни плакати в Рим преди изборите на 13 и 14 април. Икономиката на Италия е четвъртата по големина в Европа и затова Евросъюзът очаква предстоящия вот с огромен интерес. Снимка: Ройтерс

Едва ли има нещо по-лесно от това да загърбим Италия като една объркана страна, тормозена от непрекъснато сменящи се правителства, планини от боклук и опасни мафиоти. Но въпреки огромните проблеми, в които са затънали Рим, Неапол и Палермо, не може да се отрече фактът, че Италия е важна страна.

Тя е сред страните основателки на Европейския съюз и внася в бюджета му третата по големина сума измежду всички държави членки. Като част от Г-8 тя има мощен глас в глобалната политика. А нейното географско положение й дава стратегическо предимство в Западните Балкани и Средиземноморието. И преди всичко: икономиката й е четвъртата по големина в Европа и третата в еврозоната. „Размерът има значение, особено когато става дума за икономика“, казва Марко Инчерти от Центъра за европейски политически изследвания, базиран в Брюксел мозъчен тръст на ЕС. „Всички в Европа сме в една лодка, затова всички искат нещата в Италия да вървят добре“, продължава той. Нищо чудно, че от Брюксел и европейските столици следят общите избори в Италия с огромен интерес. А според представители на ЕС приоритет номер едно на следващото правителство ще бъде икономиката.

Хоакин Алмуния, еврокомисар по въпросите на икономиката и финансите, акцентира върху огромния бюджетен дефицит на Италия, който остава по-висок от годишния брутен вътрешен продукт на страната. „Консолидирането на състоянието на държавните финанси трябва да бъде сред целите на всеки от кандидатите, участващи в изборите“, каза той неотдавна. При краткото управление на правителството на Романо Проди от май 2006 до април 2008 година съотношението между бюджетния дефицит и БВП на страната падна от 4,4 процента през 2006-та до 2,4 процента през 2007 година. Но сега обещанието на Италия да ликвидира изцяло бюджетния дефицит до 2011 година е сериозно застрашено от глобалния икономически застой.

Лидерът на дясноцентристката коалиция Силвио Берлускони е основният претендент за поста министър-председател. Ако бъде избран, той може да възпрепятства ключови проекти на ЕС. Снимка: Ройтерс

Според италианския Институт за изследвания и икономически анализи през 2008 година се очаква БВП да нарасне със скромните 0,5 процента. Междувременно инфлацията расте, а доверието на потребителите е ниско. „Не виждам откъде може да дойде новият икономически растеж“, казва Греъм Уотсън – британският политик, оглавяващ Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, който е женен за италианка.

Политическите експерти с огромен интерес следят новата формация на Валтер Велтрони, основният кандидат на левоцентристите за премиерския пост. Правителството на Проди рухна под напора на вътрешните противоречия в разнородната коалиция, чийто обхват се простираше от комунисти до либерали. За да избегне подобна грешка, Велтрони скъса с крайната левица и се кандидатира самостоятелно, начело на новосформираната Демократическа партия, обединяваща социалдемократи и либерали вляво от центъра.

Според Пол Гинсбърг, британски професор по съвременна история в Университета на Флоренция и популярен коментатор на италианската политика, Велтрони цели да повтори в Италия това, което Тони Блеър направи с новия лейбъризъм във Великобритания през 90-те години. Без съмнение обаче човекът, в когото са приковани всички погледи, е Силвио Берлускони.

Медийният магнат е начело в повечето проучвания на общественото мнение и мнозина в Брюксел изтръпват пред перспективата отново да преживеят ексцентричните му жестове. Европейските дипломати още не са забравили как разгневеният Берлускони сравни германеца Мартин Шулц, лидер на Групата на социалистите в Европейския парламент, с надзирател в нацистки концлагер. А коментарите му, че Израел трябва да бъде поканен в ЕС, че руският президент Владимир Путин е „истински демократ“ и че най-лесният начин за една млада жена да успее в живота е да се омъжи за някой от синовете му, също не му помогнаха да се хареса на брюкселския елит.

Но европейските политици се боят повече от всичко, че ако той бъде избран, протекционизмът и скептичното отношение към Европа на неговия десноцентристки съюз може да възпрепятстват ключови проекти на ЕС, свързани с либерализацията на енергетиката, климатичните промени и Общата селскостопанска политика. „Първоначално в Брюксел не можеха да повярват, но вече започват да осъзнават, че Берлускони може отново да се върне на власт“, казва Инчерти.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.