На 8 март – няколко констатации за жените

Международният ден на жените, който се отбелязва днес, винаги е повод за демонстрации по цял свят, на които жените искат повече права. Той е също и повод за равносметка за медиите относно състоянието на жените по света и напредъка в тази насока в някои области и страни.

Равенство между жените и мъжете ще бъде постигнато след 300 години

Това заяви преди броени дни генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, което бе една доста печална констатация. Но жените може да се зарадват от изводите на френската икономистка Ориан Вегнер, че поне доминират мъжете по един ключов показател. Според Вегнер жените са по-малък източник на парникови газове, предаде Франс прес. Експертката базира извода си на шведско изследване от 2021 г., в което се констатира например, че мъжете са по-големи консуматори на месо и по-често са склонни да пътуват до далечни места със самолет, а също и са по-чести ползватели на автомобили, което ги прави по-големи източници на парникови емисии за разлика от жените.

Менструален отпуск

На 16 февруари испанските депутати приеха проектозакон, който установява така наречения менструален отпуск в страната. Подобно нещо се случва за първи път в Европа, посочва Бе Еф Ем Те Ве. Франс прес допълва, че този отпуск е предназначен за жени, страдащи от болезнена менструация и може да варира от три до пет дни, но да е по лекарско предписание.

Подобна мярка има и в много малко страни по света, подчертава Бе Еф Ем Те Ве. В Япония менструалният отпуск е въведен със закон още през 1947 г. и няма ограничения за броя на дните, които се отпускат, но според проучвания едва 0,9 процента от служителките в тази страна ползват тази привилегия. А едва 30 процента от компаниите предлагат да плащат напълно или изцяло този отпуск на жените, които го поискат. В Южна Корея служителките могат да вземат по един ден менструален отпуск на месец, но той не се заплаща. Компаниите, които не спазват тази разпоредба, могат да бъдат глобени с до около 5 милиона вона (около 3750 евро). В Индонезия през 2003 г. закон предвижда един или два дни платен отпуск в началото на менструалния цикъл, в случай че той е болезнен. В Тайван жените имат право на менструален отпуск в рамките на един ден и общо за три дни годишно. Те се заплащат като стандартен платен отпуск. Но ако жената поиска повече дни такъв отпуск, те се плащат като отпуск по болест. В Замбия през 2015 г. бе приет закон, предоставящ на жените правото на менструален отпуск от един ден месечно, без медицинска препоръка и без предварително уведомление на работодателя в случай на болезнена менструация. Проучвания показват, че някои работодатели не са много съгласни с това правило.

По света редица компании иначе отделно прилагат правото на менструален отпуск. Неотдавна към списъка на тези компании се присъедини фабриката за мебели „Луи“ в Лабеж във Франция. Тя отпуска по 12 годишно менструален отпуск на деветте жени, работещи в нея. До това решение се е стигнало след консултация с всички 19 служители и служителки на фабриката, произвеждаща екологични офис мебели. След въвеждане на правото на менструален отпуск атмосферата във фирмата е станала още по-сплотена, доверието се е повишило, а никоя от жените не злоупотребявала с новото предоставено право, отбелязва Франс прес.

В Италия през февруари депутатката Елизабета Пиколоти от съюза „Зелени-Левица“ внесе предложение за закон за менструален отпуск от два дни за ученичките и служителките в страната. Но тепърва предстои той да се обсъжда на ниво парламентарни комисии, което означава, че приемането му ще е бавен процес, отбелязва „Скай Ти Джи 24“. Иначе пак в Италия гимназия в Равена вече въведе менструална ваканция за ученичките си. Други фирми и училища в страната също са в процес на въвеждане на подобна мярка.

Жените и Ватикана

Все повече жени работят в най-малката държава в света – Ватикана, която доскоро никой не свързваше с представителките на нежния пол. Икономистки, секретарки, исторички, архиварки – през 2022 г. жените са съставлявали 26,1 процента от персонала на Ватикана спрямо 19,3 процента през 2013 г, според разследване на австрийската журналистка Гудрун Зайлер, публикувано във „Ватикан нюз“. За целите на разследването тя е разговаряла с около 10 служителки на Ватикана, пожелали да запазят анонимност. Те казват, че пътят към пълното приемане на жените на постове в тази държава е все още дълъг и много хора в нея продължават да възприемат жените като стажантки все още.

През 2016 г. в жените във Ватикана се обединяват в асоциация и се събират всеки месец, като целта е да установят мрежа за обмен на идеи и да издигнат ролята на жената в малката държава.

През 2012 г. във Ватикана се появи дамска месечна притурка на официалното ватиканско издание изданието „Осерваторе романо“. Но основателката на притурката Лучета Скарафия се отказа от него през 2019 г., заради продължаващия климат на недоверие към жените, припомня Франс прес. Според нея реформите, подети от папа Франциск, са основно козметични и прикриват в действителност една мачистка реалност във Ватикана, според която, жените трябва да изпълняват услуги, без да искат нещо в замяна. Скарафия говори и за модерно робство, визирайки монахините, които готвят, чистят и перат дрехите на свещеници, епископи и кардинали. Тя визира и сексуалните посегателства над монахини в Рим и на други места по света.

Въпреки тези критики не бива да се забравя, че през 2021 г. монахинята Алесандра Смерили стана първи секретар на Дикастерията на Ватикана за насърчаване на цялостното човешко развитие. А Барбара Ята бе назначена за директор на престижните Ватикански музеи, което говори, че все пак „дамската революцията“ там напредва.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.