Как си тръгва президентът, наричан „слуга на Кремъл“

Милош Земан и Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Милош Земан напуска президентския пост, опонентите му празнуват

През последните 10 години чешкият президент Милош Земан бе източник на противоречия, като искането за референдум дали страната му трябва да напусне ЕС, вземането на прицел на мигрантите и шегата за „ликвидирането“ на журналисти, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че много чешки граждани приветстват напускането на отиващия си днес държавен глава на Чехия, като една от организациите на активисти възнамерява да изгори чучело на Земан и да разпръсне пепелта в преминаващата през Прага река Вълтава.

Земан ще бъде сменен на предимно представителния президентски пост от новоизбрания държавен глава на Чехия и бивш армейски генерал Петър Павел. На тазгодишните президентски избори той победи на балотаж бизнесмена милиардер Андрей Бабиш. Утре Павел официално встъпва в длъжност.

През своите два последователни мандата като президент 78-годишният Земан поляризира общественото мнение. Разделената нация, за която той допринесе, ще бъде най-забележимото наследство от неговото управление, тъй като по-голямата част от политическата му програма у дома и в чужбина се провали.

Неговите предшественици Вацлав Хавел и Вацлав Клаус бяха избрани от парламента. През 2013 г. бившият премиер Земан зае президентския пост след като беше избран пряко от чешките граждани. Същата година неговият съюзник Андрей Бабиш, който през януари загуби на президентските избори от Павел, стана министър на финансите, преди по-късно да заеме поста министър-председател.

Земан бе смятан за повече проевропейски настроен, отколкото скептично настроения към Европа негов предшественик Клаус, но постепенно започна да използва всяка възможност, за да атакува ЕС, включително плановете на блока относно климатичните промени.

След като Великобритания реши да напусне ЕС, Земан предложи референдум за членството на Чехия в блока, като каза, че самият той би гласувал за нейното оставане.

Земан се стремеше също към по-тесни връзки с Китай и се превърна във водещ проруски защитник в политиката на ЕС. Неговите опоненти го нарекоха „слуга на Кремъл“, след като застана на страната на Русия и се усъмни в разкритията на службите за сигурност и разузнаването на собствената си държава за предполагаемото участие на руски шпиони в избухналата през 2014 г. голяма експлозия на боеприпаси в Чехия.

След като Русия нахлу в Украйна миналата година, Земан осъди „непровокирания акт на агресия“, но през 2014 г. се беше противопоставил на първоначалните санкции на ЕС срещу Русия след анексирането на Крим.

Наред с други противоречиви действия, Земан свърза също нападенията на ислямски екстремисти в Европа с имиграцията, която определи като „организирана инвазия“.

Медиите бяха друга мишена. В първия си ден на президентския пост Земан каза, че някои журналисти „промиват мозъци“ и „манипулират общественото мнение“.

По време на среща в Китай Земан каза на руския президент Владимир Путин, че имало твърде много журналисти и някои трябвало да бъдат „ликвидирани“.

Земан е страстен пушач и има слабост към алкохола, но каза, че е променил навиците си по лекарско предписание. Той страда от диабет и трудно се придвижва, затова използва инвалидна количка.

Земан каза, че ще се премести да живее в новия си дом недалече от президентския замък в Лани, западно от Прага. Той планира да си открие офис в близост до Пражкия замък (Пражкия храд – бел. ред.), официална резиденция на президента на Чехия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.