САЩ – Китай: Шансовете за сближаване избледняват

Си Цзинпин и Джо Байдън на срещата на остров Бали. Снимка: АП/БТА

Те се шпионират, предизвикват се един друг и ожесточено се конкурират. Вашингтон и Пекин впрочем имат интерес съперничеството им с глобални залози да не прерасне в конфликт, но хоризонтът на евентуалното им сближаване с всеки изминал ден се смрачава.

Дотолкова, че Китай обвини тази седмица САЩ в подклаждане на напрежението между двете сили и предупреди за риск от „конфликт“.

Китайският президент Си Цзинпин също отправи директни критики, както рядко се случва, и упрекна Съединените щати, че въвличат западните страни в „политика на сдържане, обсада и репресии срещу Китай“.

„Г-н Си произнесе тази седмица най-открито критичната си реч досега, което вероятно отразява нарастващите в Пекин песимистични нагласи за отношенията на Китай със САЩ“, каза вчера директорката на американското разузнаване Аврил Хейнс на изслушване пред парламентарна комисия.

По думите ѝ обаче американското разузнаване смята, че Пекин държи това напрежение да не се засили и отношенията да останат стабилни.

Китайският лидер „иска период на относително спокойствие, за да осигури на Китай време и стабилност, от които страната се нуждае за справяне с растящите вътрешни трудности“, добави тя.

Размяна на удари

Вашингтон неуморно повтаря, че САЩ са в съперничество с Китай, но не се стремят към конфликт и не искат нова студена война.

Представителите на САЩ казват, че са готови да подновят дискусиите с Пекин „в подходящ момент“ след позорния случай с балона; президентът Джо Байдън заяви в речта си за състоянието на Съюза, че би искал да разговаря с китайския си колега.

Но сближаването, чието начало бе положено през ноември на остров Бали на среща между американския президент и Си Цзинпин, се забави и провали.

За това допринесе и инцидентът с балона (шпионски според Вашингтон, метеорологичен според Пекин), демонстрирал колко са крехки исторически напрегнатите им отношения.

Държавният секретар Антъни Блинкън бе принуден да отложи дългоочаквана визита в Пекин в началото на февруари, при все че в крайна сметка успя да се срещне в средата на месеца с най-високопоставения китайски дипломат Ван И в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

По време на този разговор, определян като „напрегнат“, той предупреди Пекин да не предоставя на Русия никаква военна помощ за бойните ѝ действия срещу Украйна.

Червена линия

След това Вашингтон мина в нападение – изрази убеденост, че Пекин смята да подпомогне Русия (Пекин отрича), и призова китайското ръководство да не прекрачва тази червена линия.

Разногласията между двете суперсили са много: статутът на Тайван, напрежението в Южнокитайско море, полупроводниците, ТикТок, третирането на мюсюлманите уйгури, връзките с Русия.

„Отношенията се влошават и видимо са влезли в цикъл на размяна на удари, а няма яснота как да излязат от него“, отбелязва Джейкъб Стоукс от аналитичния Център за нова американска сигурност.

„Риториката около Китай само ще се засилва и изостря с наближаването на президентските избори“ в САЩ през 2024 г., добавя той.

Камарата на представителите с мнозинство на републиканците вече създаде специална комисия във връзка със „стратегическото съперничество“ с Пекин. Така рискува да прекали, но се стреми да не изглежда „слаба“ пред лицето на една „екзистенциална заплаха“, както се изрази конгресмен републиканец.

„Поврат“

В краткосрочна перспектива има голяма риск евентуална среща на върха в понеделник в САЩ между американския лидер Джо Байдън, британския премиер Риши Сунак и австралийския министър-председател Антъни Албанезе да разгневят Китай.

Също като очакваната, макар и още ненасрочена среща в Калифорния между лидера на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти и президентката на Тайван Цай Ингвен.

„Пряка линия няма и точно това е тревожното“, изтъкна наскоро пред журналисти председателката на неправителствената организация „Интернешънъл крайзис груп“ Комфорт Еро и припомни: „червеният телефон“, от друга страна, бе нещо характерно за периода на студената война между САЩ и Съветския съюз.

Случаят с балона по думите ѝ е „силно напомняне, че имаме нужда от преки линии за комуникация“, за да избегнем възможността нещата „да излязат изпод контрол“.

Според Джонатан Уорд, експерт китаист и автор на подготвена за печат книга за стратегията на САЩ спрямо Китай, „наистина сме стигнали повратен момент в отношенията между Съединените щати и Китай, след като 30-годишни усилия не доведоха до желаните резултати – един отговорен Китай“.

„Ще се наложи САЩ изцяло да преразгледат стратегията си и нещо по-важно – да разработят нова икономическа стратегия спрямо Китай“, прогнозира той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.