Арестуват журналист заради монети, след критични публикации – как използват закона да репресират

Иван Атанасов, издател на сайта „Сакарнюз“ и местния вестник. Снимка: личен архив

Издателят на сайта „Сакар нюз“  в Харманли Иван Атанасов е бил задържан за 24 часа от полицията по анонимен сигнал „за притежание на старинни монети и предмети, носещи белези на културно-исторически ценности“. Това съобщи за e-vestnik Атанасов след освобождаването си около 11 ч. днес. Истинската причина обаче е, че журналистът е разгневил местните власти с поредица от критични публикации.

Атанасов е от дребните събирачи на монети, каквито в България са над 11 хил. Без заповед за обиск в дома на журналиста са влезли служители на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли. По-късно обиск без съдебно решение е бил извършен и в офиса на издаваните от Атанасов сайт и вестник с името „Сакар нюз“. При двата обиска са били иззети предмети от лична колекция, които не са били укривани.

Сред задържаните монети, които са с ниска стойност и качество, общо между 500 и 1000 лв., има и пръстен реплика, който е представен от МВР като оригинал. Снимки МВР са изпратили първо на БНТ, където са свързали случая с Атанасов и с други хора, на които са правени обиски.

Според Димитър Аврамов, адвокат на задържания журналист, липсват основания за 24-часовото задържане под стража, тъй като той е с чисто съдебно минало и е съдействал напълно при обиска и въпросите на полицията. Липсват и основания за претърсване без съдебна заповед на жилището и офиса на журналиста, като полицаите се позовават „поради неотложност“, което им позволява да нахлуват в домовете с цел да спре престъпление.

През последните няколко месеца Иван Атанасов публикува в сайта „За истината“ серия критични материали, свързани работата на кметовете и местните администрации в Харманли, Тополовград и Свиленград. След разкрит от Атанасов конфликт на интереси в края на миналата година беше уволнена съдията по вписванията Таня Станкова, дъщеря на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Други текстове на Атанасов, отразяват смущаващи факти около търгове за възлагане на обществени поръчки и фактическо изпиране на стотици хиляди евро при залавянето им на гранично-пропускателните пунктове с Турция. През последните седмици Иван Атанасов е работил върху сигнали за подготвяна търговия с гласове преди изборите на 2 април.

Някои статии от автора виж тук, тук, тук и тук.

Както е известно, в България нумизматиката е почти напълно забранена. Можеш да си купиш римска монета в антиквариат в Рим, Лондон и др., но не и в България. По нашите закони монети древни или средновековни, с ниска стойност, каквито има десетки хиляди, се водят движим паметник на културата, културно-историческа ценност. Независимо, че може да са с ниско качество, изтъркани, със заличено изображение. Такива на жаргон нумизматите наричат „шайби“. Но за тях полицията арестува и ги представя като „заловени ценни антични монети“. Същото е и с глинени предмети, например светилници от римско време – малки съдчета, пълнени с олио, от които се подава фитил и гори като лампа. Те са хиляди, но са културна ценност.

В други страни е разрешено на събирачи да търсят в полето и по нивите монети с металотърсачи. Монетите се повреждат от времето и торовете, най-често събирачите попадат на евтини бронзови монети, но могат да попаднат на нещо рядко. В България е законно да си купиш и притежаваш металотърсач, но от полицията представят това едва ли не като престъпление. Законите забраняват претърсването само в археологически обекти.

Полицията и прокуратурата използват такива неща за репресии. В мазето на братя Бобокови бяха открили табло със залепени на него върхове на стрели, също предмети с ниска стойност, каквито има хиляди. За това нещо прокуратурата поиска до 15 години затвор и конфискация на половината имущество.

С приетия по време на второто правителство на Борисов закон беше даден непосилен срок на колекционерите да си регистрират колекциите, също и непосилни изисквания. Така у нас са регистрирани малко над 70 колекции, при положение, че у нас има над 11 хил. нумизмати, от които поне 7 хил. с по-големи колекции. Изискването беше да имат пълно описание и снимки лице и гръб на всяка монета. Това беше непосилно да се изпълни в краткия срок за хора с колекция от няколкохиляди монети.

Събирачите на антики пък са отделна група. От тях най-изряден е бил Васил Божков, представил за оценка и регистрация към 2700 предмета с описание и т. н., според изискванията, но и досега министерството на културата не е съставило комисия да ги опише и провери.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.