Вергов или Диана Димитрова? Актьори го обърнаха на водевил

Снимките на Диана Димитрова, пуснати във Фейсбук и Юлиан Вергов в кадър от сериала.

Сблъсъкът на актрисата Диана Димитрова и Юлиан Вергов се превърна в актьорски водевил. Включват  се хора от гилдията с разнообразни пошли импровизации. Реплики като „Вергов е мой приятел, той е готин пич“. Един актьор призова някое НПО да поднесе цветя на майката на Вергов, която изтърпяла всичко това, и т. н. И нападат „клеветницата“ Димитрова. И обратно, повече хора в публиката са на страната на тази, която приемат за жертва.

Прокуратурата излезе с постановление, че няма данни за престъпление. Това беше и излишно, защото има давност за такова престъпление и прокурорите само се правят на загрижени. В разпитите на свидетелите в това постановление се вижда, че е имало скандал и актрисата наистина е наранена по лицето, мазали са я с крем. Свидетелка твърди, че е била до двамата, когато той я бутнал, тя паднала и си ударила лицето, докато тя твърди, че Вергов я ритнал докато била на пода.  Обясненията на свидетели са противоречиви и съмненията остават.

Актьорските „ах“ и „ох“ ги видяхме и продължаваме да ги гледаме като спектакъл около скандала в Народния. Ама да ни приеме президентът, ама да уволнят министъра, който поиска оставка на директора, дето им вдигнал заплатите, ние сме зад този, ние сме зад онзи, и т. н.

И нов водевил. Вергов половин година след като го уличиха, че е ударил колежка, излезе с контраобвинение. Било само вербално. Тя писала някакви есемеси на дъщеря му.

Това, че актрисата съобщава за насилие 5 години по-късно, също дразни мнозина, но не е необичайно при такива случаи жертвите да признават след години, защото са били притиснати от някакви обстоятелствата тогава. Ама имали интимна връзка, която прекъснали, признава тя пред медии. Вергов мълчи по въпроса, но изглежда е коментирал пред колеги, защото вървят клюки.

За да повярваме на Вергов, трябва да приемем, че Димитрова се е наранила сама, не само по лицето, снимала се е и изкарва тези снимки 5 години по-късно като доказателство. Никой не оспорва, че има наранявания, макар да не си е извадила медицинско – такова се вади за пред съд, ако иска жертвата да съди някого.

И на кого да вярваш, след като се включи хор от актьори? Актьорите може да са много добри на сцената, но пеят лошо.

По аналогия – дали Юлиан Вергов е Джони Деп? Колкото и да са от различни вселени. Или Диана Димитрова е Амбър Хърд? Там е работата, че в българския театър и кино досега не е ставал известен нито един такъв скандал, а в актьорското съсловие се знаят много такива истории с насилие срещу жени – актриси или студентки във ВИТИЗ/НАТФИЗ, още от времето на соца и досега. Неизбежно е да почнат да излизат скелети от гардероба.

Да не влизаме в детайли кога, как точно е имало сблъсък между тези двамата, дали е само „вербално“ – караница пред свидетели, или е имало няколко тупаника без свидетели.

Диана Димитрова и Юлиан Вергов в сериала. Снимка: от продукцията

Т. нар. художествено-творческа интелигенция, както я наричат по време на соца, в случая произвежда евтина мелодрама и шум в системата, който не позволява да се разбере какво е станало и кого да съди. За истински съд е късно – вече има давност, ако е за хулиганство и средна телесна повреда. При лека телесна повреда жертвата може да съди, но не й като са минали 5 години, а няма и медицинско. Но единият и другият могат да се съдят взаимно за клевета и обида за разменените обвинения сега. Да се сблъскат с реалностите как се доказва в съда едно или друго.

Дума срещу дума и запалянковците от едната и от другата страна се замерват. Актьорски разправии се развяват като мръсно бельо пред публика.

От това актьорското съсловие едва ли ще излезе по-уважавано. Също като с Народния театър – раздухаха скандала и загубиха авторитет.

И естествено, по-лесно е да се обвини актрисата – тя е дразнител, тя предизвика скандала. Вместо да си трае, нали стават такива работи в тоя занаят, да не вдигаме излишен шум…

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.