След „Оскара“: Руската опозиция затъва в конфликти

Алексей Навални в затвора

Критиците на Кремъл бяха аплодирани тази седмица, когато западен документален филм за хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални спечели „Оскар“, но в неговото политическо движение цари смут, а някои украински политици казват, че наградата е незаслужена.

Навални, най-известният критик на президента Владимир Путин, излежава присъда от 11 години и половина затвор в Русия, след като беше осъден за измама по две съдебни дела, които според него и Запада са били скалъпени, за да му затворят устата, а антикорупционната му организация беше забранена като екстремистка.

Неговите поддръжници го представят като руски вариант на Нелсън Мандела, оцелял след опит за убийство. Те смятат, че един ден той ще бъде освободен от несправедливото му затваряне зад решетките, за да застане начело на Русия. Адвокатът, превърнал се в активист, продължава да бъде яростен критик на Кремъл и редовно публикува от затвора изявления чрез своите адвокати.

Но неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК), която сега работи извън територията на Русия, е разклатена, след като председателят й Леонид Волков призна, че без знанието на колегите си е лобирал пред ЕС да отмени санкциите срещу Михаил Фридман, един от най-богатите хора в Русия.

Волков се извини за тази, както той се изрази, „голяма политическа грешка“ и каза, че временно се оттегля от ръководния си пост във ФБК.

Въпреки това някои негови съмишленици опозиционери бяха разярени и заявиха, че фондацията трябва по-скоро да се опитва да ускори политическата смърт на Путин, а не да помага на богати бизнесмени.

Владимир Милов, съюзник на Навални и бивш заместник-министър на енергетиката, каза, че някои членове на опозицията са се проявили като „свръхнаивни“, опитвайки се да отменят санкциите срещу Фридман, когото той определи като руския „водещ корпоративен грабител“.

„Това нанася огромни щети върху имиджа на руската опозиция“, каза Милов. „След това ще се наложи да се възстановява репутацията на руската опозиция на Запад“, добави той.

ОКО ЗА ОКО, ЗЪБ ЗА ЗЪБ

Опитът за лобиране беше разгласен като явно отмъщение от страна на Алексей Венедиктов, виден журналист, който години наред даваше на опозицията трибуна в московската радиостанция, която ръководеше, като същевременно поддържаше връзки с властите.

Екипът на Навални обвини Венедиктов, че е взел милиони долари от бюджета на град Москва, който се контролира от съюзник на Путин, за да издава списания.

Венедиктов призна, че е спечелил договор за издателска дейност, но отрича да е направил нещо нередно или да е реализирал печалба. Както той, така и Волков бяха обявени от Москва през април 2022 г. за „чуждестранни агенти“.

Леонид Невзлин, магнат и виден критик на Кремъл, който живее в Израел, написа в „Туитър“, че опозицията трябва да се обедини. „Докато Украйна се бори за свободата си, руските опозиционери решиха да открият втори фронт… За съжаление, не, за да воюват с Путин, а, за да се борят помежду си“, оплака се той.

Ксения Торстрьом, опозиционен политик от Санкт Петербург, която сега е извън Русия, каза, че също жадува за единство. „Но за съжаление в момента се случва точно обратното“, каза тя в интервю по телефона.

САНДВИЧИ

Наградата „Оскар“ насочи вниманието и към позицията на Навални по отношение на Крим, черноморския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Тогава той каза, че не смята Крим за сандвич, който може да се прехвърля напред-назад.

Навални отдавна беше казал, че, ако стане президент, ще произведе честен референдум с въпрос към жителите на Крим към коя страна биха искали да принадлежат. Миналия месец обаче промени позицията си и каза, че Русия трябва да уважава границите на Украйна от 1991 година.

Някои украинци не бяха докрай убедени и дори бяха шокирани, че „Оскар“ спечели документалният филм за него, а не украинският претендент за наградата – копродукцията „Къща от трески“ (Будинок із трісок/ A House Made of Splinters), която разказва за сиропиталище, разрушено от руските сили.

„Тази вечер доказа за пореден път, че руската пропаганда работи много добре и знае как да популяризира псевдогерои там, където няма герои“, написа във „Фейсбук“ Азад Сафаров, помогнал за създаването на украинската копродукция.

Андрий Садовий, кмет на украинския град Лвов, си спомни с отвращение за думите на Навални за сандвича и Крим.

„Навални е сандвич, опакован в кутия за обяд, носена по света като пример за това, че в Русия все още има опозиция“, написа Садовий в „Туитър“ и добави, че това е намирисвало на руска пропаганда, а сега и на статуетка „Оскар“.

Мария Снеговая, старши научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че това, което пише опозицията в изгнание за войната в Украйна, страда от автоцензура, продиктувана от страх да не отчужди поддръжниците си в Русия, където антивоенните настроения не са масово разпространени.

„Измина вече една година и въпреки това руската опозиция в изгнание продължава да бъде дори още по-разединена, продължават вътрешните борби“, каза тя в интервю по телефона.

Вчера Навални косвено намекна за конфликта в „Туитър“ при реакцията си за наградата „Оскар“, като приветства онези по света, които „намират сили да се изправят срещу чудовището на диктатурата и нейния постоянен спътник – войната“.

Никита Юферев, бивш руски опозиционен общински съветник, който сега живее в чужбина, призна, че в опозицията цари безредие, но посочи като виновник за това продължилите 20 години репресии на Кремъл. „Тя е обезглавена, дезориентирана, но има обективни причини за това“, каза той.

Според Милов, съюзника на Навални, опозицията ще устои. „Случва се да има проблеми и грешки, но успяхме да оцелеем след ужасните удари, които Путин ни нанася през последните няколко години“, каза Милов в „ЮТюб“. „Нямаме намерение да се предаваме“, заключи той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.