Кое си струва от 150 заглавия в кината на 27-ия София Филм Фест?

„Часът на Армагедон“ с Антъни Хопкинс, Режисьор Джеймс Грей

„Да се свържем отново чрез киното“ е мотото на 27-ото издание на Международния София филм фест, който започна в София и ще продължи до края на март. Над 150 игрални, документални, късометражни и анимационни филми за пореден път ще превърнат столицата в град на киното.

Тази години фестивалът носи екологично послание и призовава зрителите да се включат в борбата с климатичните промени и опазването на планетата. Затова и началото бе дадено с документалния филм „Повелителят на горите“, представен лично от световноизвестния режисьор, сценарист и продуцент Фолкер Шльондорф. Филмът разказва историята на австралиеца Тони Ринаудо, който успява да възстанови хиляди хектари гори в Африка и да помогне на местното население да си осигури поминък. Специалните гости на фестивала, сред които Кшищов Зануси, Джералдин Чаплин, Джесика Удуърт, Лех Ковалски, Ян Сварек, ще посадят дървета в центъра на София като част от инициативата „Гората на София Филм Фест“.

Извън зелената тема и тази година програмата ( https://siff.bg/bg/movies ) на фестивала предлага разнообразие от жанрове и сюжети, ретроспективи и нови заглавия.

Сред световните заглавия на фестивала са „Идеалното число“ на Кшищоф Зануси, „Целувката“ на носителя на Оскар и две награди „Златна палма“ Биле Аугуст, „Империя на светлината“ на Сам Мендес, „Под слънцето“ на Шарлот Уелс, „Близо“ на Лукас Донт, „Аржентина, 1985“ на Сантяго Митре, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас.

„Идеалното число“, Режисьор Кшищов Зануси

В конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното“ се състезават 12 заглавия, сред които „Без край“ (Надер Сейвар), „В капан“ (Василис Кацупис), „Червените обувки“ (Карлос Айхелман Кайзер), „Другата вдовица“ (Маян Рип) и др. Едно от предложенията е българският филм „Изкуството да падаш“ на режисьора Орлин Милчев, който беше удостоен с наградата „Златна роза“ за дебют през миналата година. Главната героиня във филма е седемнайсетгодишно момиче, което благодарение на джудото осъзнава, че „преди да победиш другите, трябва да победиш себе си“. „Добрият шофьор“ е копродукция между България, Швеция и Финландия с режисьор Тонислав Христов, който работи и живее във Финландия. Филмът разказва за таксиметров шофьор, който се опитва да спечели пари в курорта „Златни пясъци“, за да се събере със семейството си и да поправи грешките, допуснати в миналото.

Внимание заслужават и „Лука“ (копродукция с България) на Джесика Удуърт, с участието на Джералдин Чаплин, най-новият филм на Фатих Акин „Рейнско злато“ и „Часът на Армагедон“ на Джеймс Грей с участието на Ан Хатауей и Антъни Хопкинс.

По време на фестивала зрителите ще могат да видят още седем български игрални премиери – „Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров, „Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов, „Блок“ на Тодор Мацанов, „Аромат на липа“ на Сиси Денкова, „Извън сезона“ на Иван Панев, „Анна“ на Боримир Илков, „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев.

„Добрият шофьор“, Тонислав Христов

В документалната програма влизат още български заглавия като „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и „Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки, както и „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, „Превал“ на Михаил Мелтев, „Майор Томпсън – (не)нужният герой“ на Жезко Давидов, „Ето къде си в млякото на мечтите“ на Милена Кънева, „Поли“ на Дамян Николов.

„Ваклуш“ на Николай Василев е сниман в продължение на 20 години и разказва за живота и идеите на Ваклуш Толев, политически затворник, основател на сдружението „„Общество Път на Мъдростта“.

Актрисата Касиел Ноа Ашерпредставясвоя филм „Войник на съдбата“ –посветен на отишлия си през 2019г. актьор Йосиф Шамли, в който в търсене на мотивите за една ненавременна смърт „героите извършват своеобразна „дисекция“ на възходите и провалите, успехите и съмнението, надеждата и копнежите в битието на човек, избрал професията „Актьор“ в България.“

Освен в киносалоните, избрани заглавия от фестивала ще могат да се гледат и онлайн в платформата Neterra.tv/plus. А програмата на София Филм Фест продължава и в Пловдив (17.03 – 02.04), Варна (24.03-02.04)и Бургас (30.03 –07.04).

 

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.