Свършва раят за пушачите в Швейцария

Швейцарското правителство работи над закон, който ще забрани пушенето в ресторантите и ще последва примера на 18 европейски държави. Снимка: кохорт9.нет

Страна на здравословните спа процедури, зърнените закуски и планинския въздух, Швейцария продължава да бъде един от последните пристани за пушачите в Европа. Мощното лоби на хотелиерите и ресторантьорите се грижи нещата да не се променят. И все пак, макар пушачът все още да властва в множество ресторанти и барове в по-голямата част от страната, непушачът започва да надига глава.

Досега в отделните райони законите се приемаха „на час по лъжичка“. Шест от общо 26-те кантона са въвели закони за ограничаване на пасивното пушене, а други възнамеряват да ги последват. Два кантона въведоха пълна забрана: пръв беше Тичино през април 2007 година, подтикнат от примера на съседна Италия, а Женева го последва – мерките там влизат в сила на 1 юли.

Смята се, че в Швейцария тютюнопушенето убива около 1000 души годишно, една пета от тях са непушачи. Сега федералното правителство работи над общ закон в тази област, с който страната ще влезе в крак с по-голямата част от Европа. Осемнадесет европейски държави вече са въвели такива закони, след като Ирландия даде началото през 2004-та.

По данни на правителството за 2007 година около една трета от швейцарците са пушачи. Изчислено е, че те струват на икономиката пет милиарда франка (4,94 милиарда долара) годишно в медицински разходи, отсъствия от работа по болест, инвалидност и преждевременна смърт. Има допълнителни разходи от половин милиард заради пасивните пушачи.

Държавният департамент по здравеопазването твърди, че пасивното тютюнопушене става предимно в ресторанти и барове. Трима от всеки четирима непушачи са за абсолютна забрана, както и 40 процента от пушачите.

Федерацията на хотелиерите и ресторантьорите – GastroSuisse – оспорва тези данни. Тя представлява 20 000 компании в Швейцария и твърди, че според неотдавнашното й собствено проучване 77

Една трета от швейцарците пушат, като разходите за тях – медицински грижи, отсъствия от работа и преждевременна смърт – възлизат на пет милиарда франка (4,94 милиарда долара) годишно. Снимка: комършълапийл.ком

процента от населението се обявяват в подкрепа на зоните за пушачи в ресторантите. Директорът Флориан Хю заяви, че на фанатиците на тема здраве твърде много им се иска да издигнат идеята, че швейцарците са масово срещу пушенето в ресторанти и кафенета. „Ние защитаваме свободата на членуващите във Федерацията сами да избират политиката си по отношение на тютюнопушенето“, каза той.

Други се противопоставят на пълната забрана. Тони Бортолуци, член на дясната Швейцарска народна партия, смята, че не е правилно да се забранява законен продукт. „Държавата се намесва в частни дела, като определя правила за консумацията на тютюн в ресторанти или заведения, притежавани от частни лица“, казва той в интервю.

Собственик на бар в Берн, също заклет пушач, забрани пушенето в своето заведение далеч преди правителството да предприеме каквито и да е мерки. Той казва, че скоро на пушенето на обществени места ще се гледа като на пушенето в самолет. „След няколко години ще ни се струва абсурдно, че някога сме позволявали пушенето в затворени помещения.“

Федерацията на хотелиерите и ресторантьорите упорито лобира за закон, който да позволи съществуването на заведения изцяло за пушачи наред с тези, които са само за непушачи, така че клиентите да могат сами да избират. Досега парламентът се противопоставя на това предложение. Правителството обаче изглежда търси компромис. Макар че целта му е да защити служителите на работното им място, те все още могат да са изложени на пасивно пушене. Засега правителството отхвърля отделните зони за пушачи на самообслужване и клони към зони в ресторанти и барове, изцяло обслужвани от персонал.

Държавният департамент по здравеопазване се опасява, че е възможно да се въведе по-меко национално законодателство, което би могло дори да противоречи на по-строгите закони в отделните кантони. Подобно решение би било в противоречие с конвенцията срещу тютюнопушенето на Световната здравна организация, която забранява изцяло зоните за пушачи и която е подписана от Швейцария, но не е ратифицирана.

И все пак, докато ресторантьорското лоби се стреми да повлияе на федералния закон, забраната на тютюнопушенето набира все по-голяма подкрепа. Подтиквани от общественото мнение, кантоните изглежда ускоряват темпото, пренебрегвайки всякаква опозиция.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.