Среща на върха: Си Цзинпин все пак не даде на Путин празен чек

Си Цзинпин и Путин в Москва. Снимка: АФП/БТА
Вместо да се съсредоточи върху решението за войната в Украйна, посещението на китайския лидер в Москва затвърди общата опозиция на Китай и Русия срещу американското господство

Тази седмица китайският лидер Си Цзинпин долетя в Москва, определян от Пекин като негов емисар за мир в Украйна. Срещата му на върха с руския президент Владимир Путин обаче показа, че приоритет за него остава укрепването на връзките с Москва, за да се предпази от продължаващата според него кампания на Съединените щати за възпрепятстване на възхода на Китай.

Разговорът за Украйна беше засенчен от обещанието на Си за желязна солидарност с Русия като политически, дипломатически, икономически и военен партньор: две свръхсили, които се противопоставят на американското господство и на световния ред, ръководен от Запада. Срещата на върха показа намерението на Си да затвърди ориентацията на Пекин към Москва срещу наскоро наречените от него усилия на Съединените щати за пълномащабно „сдържане“ на Китай.

Си и Путин използваха помпозността на тридневното държавно посещение, което завърши в сряда, за да покажат на своите публики и на западните столици, че връзката между техните две страни остава здрава и според тях неотменима, 13 месеца след като Путин започна инвазията си в Украйна.

Те изложиха визията си за света в съвместно изявление от девет точки, което обхващаше всичко – от Тайван до изменението на климата и отношенията с Монголия, като често представяше Съединените щати като пречка за един по-добър и по-справедлив свят.

„Това прилича на стратегически план за едно десетилетие или дори повече. Това не е реакция на коляно на войната в Украйна“, казва Александър Корольов, старши преподавател в Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, който изучава китайско-руските отношения. Отбелязвайки многократните критики на Съединените щати, отправени в изявлението, той каза: „Заплахата вече не е имплицитна и хипотетична, тя е много ясна.“

Обсъждането на неясното предложение на Китай за прекратяване на войната в Украйна се появи едва в последния раздел на съвместното им изявление, без да се предлага конкретна информация за пътя напред. В предупреждение към западните държави, подкрепящи Украйна, се казва, че всяко решение на кризата трябва да „предотврати формирането на конфронтационни блокове, които да добавят масло в огъня“.

Вместо това лидерите говориха за плановете за засилване на икономическото сътрудничество и привличане на повече китайски инвеститори в Русия. Те декларираха възхищението си от авторитарното управление на другия, като Си стигна дотам, че подкрепи Путин за още един мандат на власт, като показа на руснаците, че е сигурен, че те трябва да подкрепят Путин на изборите след една година.

„Си Цзинпин на практика стартира кампанията за преизбиране на Путин“, казва Мария Репникова, учен от Държавния университет в Джорджия, която изучава политическата комуникация в Китай и Русия. „Това изглежда като важен сигнал, който подчертава степента на тяхното приятелство и че той наистина се застъпва за Путин.“

Но докато Си се опитваше да покаже ангажираността на Китай към Русия, той не пожела да напише на Путин празен чек за подкрепа. Макар Путин да заяви, че новият газопровод за доставка на природен газ за Китай ще бъде завършен до 2030 г., Си не потвърди сделката.

Китай също така внимателно подбра езика, с който описва отношенията си с Русия. Когато Си и Путин направиха съвместно изявление миналата година, три седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, те заявиха, че между Пекин и Москва има „безгранично приятелство“. Този път те се опитаха да очертаят по-ясни граници, като заявиха, че не са в традиционен политически и военен съюз. Си и други китайски официални лица също като цяло избягваха да възраждат тази реторика за „безграничното приятелство“, въпреки че Путин все още я използва.

Все пак символичната подкрепа, която Си и Путин си предложиха взаимно, ще има своята стойност за всеки лидер, каза Репникова. Тя отбеляза, че основните държавни радио- и телевизионни оператори на двете страни също са подписали споразумение за обмен на историческо съдържание, което подчертава общия им интерес да ваксинират населението си срещу западните политически влияния.

„Това е сигнал, че колкото и да е ограничено, то все пак е много важно партньорство – че Китай не е сам спрямо Запада, а Русия определено е подкрепяна от Китай“, каза тя.

Медийните фактори на Си и Путин представят отношенията им като братска връзка, затвърдена с чашки водка, торти за рожден ден и сладолед по време на повече от 40 срещи. Но сметките на Си към Русия не се основават на чувства. Те се основават на по-широките стратегически изчисления на Китай, които вероятно ще останат неизменни, независимо от изхода на предстоящите пролетни битки в Украйна.

По мнението на Си, изразено неотдавна с необичайно остри думи, Съединените щати са ангажирани с "всеобхватно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай" - кампания от санкции и дипломатически натиск, която според него е довела до "безпрецедентни тежки предизвикателства" за страната. За да се противопостави на западния натиск, Си иска да даде на Путин политическа и икономическа подкрепа, за да осигури партньорството им, дори ако Китай може да не иска да се намесва във войната на Русия в Украйна.

„С това пътуване Си прави значителен жест на политическа подкрепа за Путин, като по същество демонстрира, че отношенията ще бъдат устойчиви дори при тези напрегнати обстоятелства и че е готов да живее с порицанието на Запада“, казва Андрю Смол, автор на книгата „Без граници: „Вътрешната история на войната на Китай със Запада“.

Пекин беше посочил, че Си ще помогне за насърчаване на преговорите между Русия и Украйна в рамките на посещението си, след като западните сили призоваха Китай да използва влиянието си върху Русия, за да спре войната. Но в крайна сметка, казва Смол, „симулацията на „мирна мисия“ беше още по-малка, отколкото китайските дипломати бяха предварително информирани“.

Посещението на министър-председателя на Япония Фумио Кишида в Киев тази седмица в подкрепа на Украйна, което съвпада с разговорите на Си с Путин, изглежда ще задълбочи китайските възгледи, че войната се е превърнала в глобално съперничество, насочено и към Пекин.

Силните отношения с Русия стават все по-важни за Китай, тъй като връзките му със Съединените щати се влошават. Поредица от събития, случили се от миналата година насам, изглежда са засилили предпазливостта на Си към Вашингтон, дори когато той се опитва да стабилизира отношенията си с президента Байдън.

Китайски официални лица изтъкнаха ограниченията на САЩ върху достъпа на Китай до съвременни полупроводници, които са необходими за всякакви цели – от суперкомпютри до разработване на оръжия. Те също така осъдиха действията на Съединените щати и Великобритания за подпомагане на Австралия в изграждането на атомни подводници, за да се противопоставят на военния растеж на Китай.

„Пекин се опитва да подчертае пред предимно вътрешната аудитория, че Съединените щати са ангажирани в многообхватни, многопосочни и многоактни усилия за активно възпрепятстване на продължаващия възход на Китай“, казва Джуд Бланшет, ръководител на катедрата „Фрийман“ по китайски изследвания в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Терминът на Си за „всестранно сдържане“ има за цел да обобщи „усилията за забавяне на растежа на Китай, блокиране на достъпа му до най-съвременни технологии и ерозиране на връзките на Китай със съседните държави“, каза Бланшет.

Според този светоглед Украйна, вместо да бъде жертва на непровокирана война от страна на Русия, е попаднала в прокси битка на Съединените щати и техните съюзници срещу Москва - а оттам и срещу Пекин - насочена към утвърждаване на американското глобално господство. Тази тема се повтаря в много скорошни оценки на конфликта от страна на китайски държавни институти и анализатори от Народноосвободителната армия.

„Избухването на конфликта между Русия и Украйна беше неизбежният резултат от дългосрочната стратегия на правителството на Съединените щати“, пише Ян Гуанхай, професор в Китайския национален университет по отбранителни технологии, в скорошно изследване на войната. „Позицията на САЩ да използват Украйна като марионетка няма да се промени. Подобно на Русия, Китай също е основна цел на американската стратегия за „конкуренция на великите сили“.

Следователно всяка готовност на Си да се опита да посредничи между Киев и Москва вероятно ще остане силно ограничена от по-широкия му ангажимент да се придържа към Русия и Путин.

След срещата си с Путин Си може да се обърне към президента на Украйна Володимир Зеленски. Това ще бъде първият разговор на Си с лидера след началото на инвазията. Дори и да го направи, мирното предложение, което Китай е очертал, едва ли ще спечели благоразположението на Киев, тъй като то косвено отразява официалните руски оплаквания от НАТО, които биха могли да ограничат претенциите на Украйна.

В съвместното си изявление Си и Путин разкритикуваха усилията на НАТО да обърне повече внимание на Азия. Лидерите изтъкнаха, че отношенията между Китай и Русия превъзхождат традиционните западни военни блокове, тъй като са „зрели, стабилни, независими и устойчиви“. Официалната китайска информационна агенция Синхуа публикува статия, в която се обяснява защо двете страни не биха искали да създават официален съюз, който да ги задължава да си помагат взаимно във войни.

Някои читатели не бяха убедени в това. „Само на думи не сме съюзници“, гласеше коментарът на един читател.

Превод е-вестник

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.