Здравето на супербогаташите в Москва – 10 000 долара на час

Д-р Артьом Толоконин е главен лекар в „НЕО ВИТА”. Той откри клиниката за милионери преди шест години и някои от тях плащат по един милион долара годишно за програмата за здравни грижи. Снимка: толоконин.ру

След като ви вземат кръв за изследване преди седмичния сеанс при психоаналитик (10 000 долара на час), залъжете глада си с хайвер! Така съблазнява своите пациенти клиника „за милионери“ в Рубльовка, най-шикозното предградие на Москва, в стремежа да „продава здраве“ на богатите руснаци.

Десетина жители на Рубльовка (западно от столицата) плащат до един милион долара за едногодишна програма за здравни грижи, твърди Артьом Толоконин, главен лекар на „Авторската клиника „НЕО ВИТА“ и вдъхновител на проекта. „Казват, че здравето не се купува с пари. Напротив, купува се, щом го продаваме,“ подхвърля със сардонична усмивка 33-годишният психоаналитик. Той ме прие в заведението си, открито през февруари в луксозния комплекс „Долина на бляновете“. Разположен в началото на Рубльовка, кварталът е пълен с разкошни вили.

След като посетителите минат през полицейски контрол под зоркото „око“ на камера за наблюдение, специален апарат нахлузва калцуни върху обувките им. Гостите преминават през зала, където звучи релаксираща музика за отърсване от ежедневния стрес. Към медицинските кабинети няма табелки. „Не бива да излагаме на показ проблемите на клиентите,” обяснява Толоконин.

За най-потайните има и скришен вход. Някои плащат по 200 000 долара допълнително, за да резервират цялото заведение, когато идват на процедури. „Онези, които плащат на психоаналитик по 10 000 долара за час, са хора особени,” обяснява Толоконин, установил се в Рубльовка преди шест години. С персонал от 20 лекари, „НЕО ВИТА“ предлага и твърде странни услуги – „лекуваме и душата, преди да се захванем с физическите недъзи, често пъти вторични“, казва той.

30-годишната Наталия, която „работи в туризма“, и съпругът й – „бизнесмен от газовия сектор“, 10 години по-възрастен – посещават Толоконин всяка седмица. „Грубо пресметнато, плащаме малко по-малко от 10 000 долара на час“, уточнява тя. „Здравето е по-важно от парите“, обобщава Наталия. Стилът на обзавеждането в гинекологичния кабинет (столът за прегледи е тапициран с розова кожа) наистина й харесва, но за да забременее, тя разчита главно на своя психоаналитик.

През октомври 2006 година д-р Толоконин предложи на Роман Абрамович в открито писмо да спаси брака му, но предложението остана без отговор. Снимка: Ройтерс

„Богаташите летят до Лондон, за да идат на зъболекар, или посещават модни диетолози в Швейцария, но само ние им предлагаме лечение за душата,” твърди Толоконин. Според него руските милионери имат същите проблеми като тези на Запад (безсъние, наднормено тегло, импотентност, злоупотреба с наркотици или алкохол), но „западните психоаналитици не познават руския манталитет“.

„За мен клиентите са отворена книга – печеля колкото тях, живея на същото място, също като тях карам ски в Куршвел (шикозен курорт във френските Алпи – б.р.)”, отбелязва медикът. „Наясно съм например, че щом клиентът ми си позволява да губи по милион долара за една нощ, не мога да го лекувам за по-малко от два милиона. И щом има замък в Монако, но се оплаква, че никой не го обича, мога да бъда ефикасен, само ако ми плати, колкото струва този замък“, казва той и със задоволство добавя, че е „спасил от разпадане десетина семейства“.

През октомври 2006 година Толоконин помести в официоза „Росийская газета“ отворено писмо (останало без отговор) до олигарха Роман Абрамович и жена му Ирина. Във връзка с техния развод, широко отразен в медиите, „психоаналитикът от Рубльовка“ предложи на двамата да спаси „любовта им“.

36-годишната Олга Иванкина, общопрактикуващ лекар, също отворила навремето кабинет в Рубльовка, преди да се прехвърли при Толоконин. „Отнасям се към богатите с по-голяма отговорност – те винаги проверяват диагнозата,” признава тя, забързана за посещение при болен пациент. Тя му предписва да приема много течности и да яде малиново сладко – универсален лек в Русия, препоръчван и от бабите, и от лекарите в държавните болници.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.