Байдън в Канада: Сърдечна атмосфера, но и чувствителни теми

Семейство Байдън и семейство Трюдо. Снимка: АП/БТА

Джо Байдън пристигна вчера в Канада на посещение, което се очертава да мине в много сърдечна атмосфера – но не се очаква да бъдат заобиколени някои деликатни теми, свързани с търговията, военното сътрудничество и Хаити.

Вчера изглеждаше, че е на път да бъде премахнат и друг повод за търкания – въпросът за незаконната миграция от САЩ в Канада.

Радио „Канада“ и „Ню Йорк таймс“ съобщиха в края на деня, че двете страни са стигнали до споразумение за затваряне на основния маршрут за достъп на мигранти – южно от Монреал.

Американският президент не отговори обаче на журналистически въпрос в тази връзка, когато пристигна заедно със съпругата си Джил Байдън на частно парти в резиденцията на канадския премиер.

По-рано говорителката му Карин Жан-Пиер отложи за днес евентуалното потвърждение на тази информация от печата.

„Съединените щати (бяха, бел. АФП) решени да работят“ с Канада върху управлението на миграционните потоци, посочи тя.

Според Радио „Канада“ и „Ню Йорк таймс“ при затваряне на този нерегламентиран маршрут за проникване в страната, наречен „Роксам роуд“, Отава ще се ангажира в замяна да приеме известен брой мигранти, влизащи на законни начала.

За първи път от 2009 г.

Днес двамата лидери ще имат работна среща, а после Джо Байдън ще говори пред канадския парламент.

След това президентът ще участва в обща пресконференция с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, а по-нататък програмата предвижда гала вечеря.

Това е първото посещение от този род след визитата на Барак Обама през 2009 г. Обичайно президентите на САЩ избират Канада за първото си пътуване в чужбина след встъпването в длъжност. Заради пандемията обаче Джо Байдън се ограничи през февруари 2021 г. с виртуална „визита“.

Това посещение е знак за възстановените сърдечни отношения между двете страни след президентското управление на Доналд Тръмп, чиито трудни отношения с Джъстин Трюдо бяха общоизвестни.

Този път тонът ще е съвсем различен, но това не изключва да бъдат засегнати теми, предизвикващи търкания.

Една от тези парливи теми може би ще е отбраната, по-специално канадският принос към НАТО и към Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД).

Колкото до подкрепата за Украйна, Съединените щати и Канада имат един и същ подход.

Отбрана

Отава обаче далеч не отпуска за военни разходи 2 на сто от своя БВП, какъвто е прагът, установен за страните членки на НАТО.

Накрая, двамата лидери изглежда ще обсъдят ситуацията в Хаити – държава, страдаща от крайно жестокото насилие на бандите и от хуманитарна криза.

Вашингтон би приветствал действията на Канада, ако Отава изиграе водеща роля в изпращането на многонационални сили в Хаити.

Според Белия дом „ситуацията на място няма да се подобри без международна военна помощ“, каза Карин Жан-Пиер и посочи, че „дискусиите“ с Канада и други страни ще продължат.

Последната деликатна тема от днешния дневен ред е търговията. Президентът на САЩ, който брани без комплекси стоките „Произведено в Америка“, успя да прокара монументален план, предвиждащ субсидии за енергийния преход – Закон за намаляване на инфлацията.

Отава приема със задоволство факта, че САЩ са взели предвид и Канада в разпределението на субсидиите, свързани с електрическите коли, „но това не бива да спре дотук“, смятат канадски правителствени източници.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.