Румене, кажи си!

Румен Радев. Снимка: от тв екрана

Очевидно Русия, колкото мощна, голяма и необятна е, не превзе Украйна нито за 3 дни, нито за 3 седмици, нито за година. От половин година превзема Бахмут.

За да свърши тази война, трябва или Русия да завладее Украйна, или Украйна да изнесе руснаците отвъд границите си. Няма реми и със сигурност няма ситуация, в която Украйна пляска с ръце и казва ок, вземете Крим, Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк и дайте да живеем весело все едно нищо не е било.

Нашият президент, който вече бая време управлява държавата и определя външната и вътрешната ѝ политика, няма позиция. Една година след началото на войната, той няма същинска позиция, въпреки че формално участаме във военен съюз, който има конкретна позиция – да помага и въоръжава Украйна да се бие, да изтласка нападателя си и да спечели войната.

Нашият президент не казва как ще свърши войната. Да, формално е прав, че тя ще свърши на масата на преговорите, както свършва очевидно всяка война – с мирен договор. Но за да се стигне до него, загубите за поне една от двете страни трябва да станат непоносими, за да капитулира. Или и двете страни да капитулират.

Ако конфликтът продължи в сегашната си фаза – окопна война, ограничени атаки по фронта и периодично обстрелване с балистични ракети по гражданска инфраструктура, колкото да съборим още няколко блока и да очерним още стотици семейства, това може да продължи и 50 години.

И позицията на нашия президент трябва да е ясна. Военен е, генерал, трябва да успее да дефинира какъв е българският интерес.

Ако нашият интерес е конфликтът да продължи така, както досега, да каже.

Ако интересът ни е Русия да победи, да каже.

Ако интересът ни е Украйна да победи, да каже.

И да рече какво прави България, която въпреки опитите на една клика сеещи страхове и конспирации тик-ток тираджии, не е нито малка, нито незначителна. И със сигурност има своята роля в историята, която се пише.

И със сигурност решенията сега ще определят ролята ѝ за години напред.

Просто чикън литъл трябва да спре да говори като кандидатка в Ергенът и конкретно да заяви какъв според него е интересът на България.

Защото ако в историята си бяхме с позиции на думи, а с бездействие на практика, Тервел щеше да е последният владетел на България.

От страницата на автора. Заглавието е на редакцията

 

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.