Нови кремълски интриги около Медведев

Новоизбраният руски президент Дмитрий Медведев е канен за членство в три партии – „Единна Русия”, Аграрната партия на Русия и Гражданска сила. Снимка: Ройтерс

Председателят на Държавната дума Борис Гризлов, лидер на „Единна Русия“, покани в редиците на своята партия новоизбрания руски президент Дмитрий Медведев. Така той опроверга собственото си изказване по този повод пред журналисти в понеделник, пише московският в. „Независимая газета“ като се позовава на „много странно изявление“, публикувано от името на Гризлов на сайта на неназована информационна агенция. „Смятам влизането на Медведев в „Единна Русия“ за възможно. Нещо повече, бихме приветствали подобно решение на Дмитрий Анатолиевич“, казал партийният лидер.

В понеделник Гризлов уточни, че Медведев не може да стане член на „Единна Русия“, тъй като военните нямат право да членуват в политически партии, а новият президент ще поеме и поста главнокомандващ въоръжените сили на Руската федерация. Той обаче ще може да участва в дейността на партията, без да членува в нея, посочи Гризлов.

Според източник от ръководството на „Единна Русия“, цитиран в материала, „двусмисленото поведение на председателя на Думата“ отразявало „нов етап от кремълската интрига“. Имало слухове, че по лично настояване на Медведев било подготвяно отстраняването на Гризлов от парламентарния му пост. С леко язвителни изказвания по адрес на Медведев Гризлов демонстрирал, че е „верен на Путин“.

Председателят на Държавната дума Борис Гризлов и лидер на „Единна Русия” изненадващо смени мнението си и заяви, че приветства влизането на Дмитрий Медведев в партията. Снимка: русиятодей.ру

Кремъл решил да остави Гризлов на поста му в Думата, но председателят й бил помолен да избягва скептичните интонации в оценките за действията на новоизбрания президент, твърдят източници на „Независимая газета“. Изданието цитира коментари на опозиционни лидери, в които съзира „известна ехидност“, и мнения на експерти за „апаратни игри“.

Появата на Медведев на политическата сцена предизвика разцепление – част от елита не желае да го признае и всякак се стреми да го покаже, заявява един от аналитиците на изданието. ”Време е Медведев да си направи съответните изводи, тъй като много дълго време ще бъде заобиколен от недоброжелатели. Всеки негов пропуск ще бъде оценяван според най-строгите критерии, а постиженията му ще се премълчават”, прогнозира политологът.

Същия ден, когато Гризлов заяви, че не е възможно Медведев да бъде приет в „Единна Русия“, лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски предположи, че евентуални промени в сроковете на изборите в Русия ще приключат с оставката на новия президент през 2009 година, припомня „Комерсант“. Според опозицията в Държавната дума Кремъл е „поправил“ Гризлов. Разпоредено му е било да се изкаже повторно, за да премахне подозренията, че Медведев е избран временно, уточнява експерт, цитиран от вестника.

Друг наблюдател обаче свързва промяната в мнението на Гризлов с борбата между кремълски групировки, част от които според него целят да превърнат „Единна Русия“ в противовес на Дмитрий Медведев. Според „Комерсант“ Медведев ще посети конгреса на „Единна Русия“ идната седмица и ще благодари, че е бил предложен от партията за президент, но все още няма намерение да стане неин член.

Наред с действащия държавен глава Владимир Путин Медведев е поканен и на конгреса на „Справедлива Русия“ на 25 април. Тази партия обаче не смята да му предложи членство в редиците си, отбелязва „Новие известия“. Междувременно Аграрната партия на Русия и „Гражданска сила“, които също предлагали Медведев за висшия пост, остават настрана от надпреварата за спечелване на президентското внимание. Те не планират конгреси в близко бъдеще и заявяват, че не се борят за „изключителни права“ върху Медведев или Путин, добавя „Новие известия“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.