Взривяването на „Северен поток“: „Руската следа“ става основна

Северен поток 2. Снимка: видеокадър

В разследването на взривовете на газопровода в Балтийско море „руската следа“ става основна. Очевидна е техническата несъстоятелност на по-ранната версия, че „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са били взривени от митична украинска диверсионна група, наета от „патриотично настроени“ олигарси.

„Газпром“, защитавайки се от санкции, използва взривянето на тръбопроводите като оправдание за недостатъчните доставки на газ за Германия в нарушение на договорните задължения. Руският концерн беше единственият бенефициент от тази диверсия. Никое друго дружество или държава, включително Украйна или САЩ, не можеше да извлече пряка полза от взривяването на „Северен поток“.

А после се появиха конкретни факти, които насочват да се подозира руската страна в саботаж. Оказва се, че руски военни кораби и специални плавателни съдове с оборудване за подводна работа са били забелязани на място само няколко дни преди инцидента. Експлозиите на „Северен поток“, както е известно, станаха на 26 септември 2022 г.

Според американски сателитни снимки най-малко три подозрителни кораба с подводно оборудване на борда, включително оборудване, подходящо за прикрепване на взривни устройства, са напуснали руската военноморска база в Калининград в нощта на 21 септември. Това са издирвателно-спасителният кораб СС-750, оборудван с миниподводница и с повдигащи кранове, и влекачите СБ-123 и „Александър Фролов“, които са снабдени с товарни кранове. На път на запад двата влекача изпращат данни за местоположението си веднъж в следобеда на 21 септември. Придружавани са от военни съдове: разузнавателният кораб „Сизран“, корветата „Сообразителний“ и патрулния кораб (фрегата) „Ярослав Мудрий“.

Руското министерство на отбраната потвърди, че тези военни кораби са ескортирали гореспоменатия кораб за търсене и спасяване и два влекача. Според руското министерство на отбраната това е било част от рутинно военноморско учение. Всъщност на 19 септември руският Балтийски флот е започнал мащабни маневри, които може да са били прикритие за саботаж на газопроводите.

Също така от Калининград в района на ученията са били изпратени специални части, обучени да извършват саботажи с подводници. Три руски специални кораба трябва да пристигнат на мястото на бъдещия саботаж вечерта на 21 септември. По същото време датски патрулен катер се отправя натам, за да ги последва. Скоро в района се появяват шведски разузнавателен самолет и шведска корвета.

Нека се съгласим, че появата на три специални кораба, които могат да се използват за подводни саботажи, и придружени от три военни кораба, на мястото на експлозиите пет дни преди събитието не е същото като появата на една малка развлекателна лодка на същото място. Освен това „руската“ версия много добре обяснява защо едно от двете разклонения на газопровода „Северен поток 2“ не е взривено.

Известно е, че този газопровод никога не е бил сертифициран от Германия. А повредата на три от четирите разклонения на газопровода, освен с чисто финансовата цел да се освободи „Газпром“ от санкции, би могло да бъде и средство за оказване на натиск върху Берлин да сертифицира „Северен поток 2“ в условията на остър недостиг на газ. Германските власти обаче не се поддадоха на изнудването. Ако Украйна или САЩ саботират газопровода, и четирите му разклонения ще трябва да бъдат унищожени.

В ясна демонстрация на това, че почти никой в света не вярва на лансираната от Москва версия, че САЩ и техните съюзници (особено британците) са замесени в атентатите, Съветът за сигурност на ООН гласува проекторезолюция, изискваща независимо разследване, в което да участват руски специалисти. Русия предложи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да създаде международна независима комисия, която „да проведе всеобхватно, прозрачно и безпристрастно разследване на всички аспекти на саботажа на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2″, включително да установи извършителите, спонсорите, организаторите и съучастниците в саботажа“.

Това би било вот на недоверие към разследването, което Германия, Дания и Швеция в момента провеждат съвместно. В подкрепа на проекта обаче гласуваха само представителите на Русия, Китай и Бразилия, а останалите членове на Съвета се въздържаха. САЩ, Великобритания и Франция дори не трябваше да му налагат вето.

Позицията на Китай, който е съавтор на проекторезолюцията, е разбираема, особено след посещението на Си Цзинпин в Москва. Бразилия, от друга страна, се намира в тази топла компания заради позицията на сегашното си ляво правителство, което е крайно антиамериканско и разглежда Москва и Пекин като съюзници в конфронтацията си с Вашингтон.

От друга страна, Русия се превръща в главен заподозрян по делото за саботаж на газопровода в Балтийско море.

Превод е-вестник

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.