Кой заплашва, колко са ядрените ракети в Европа и къде?

Русия и Беларус и страните в Европа, в които има ядрени оръжия (с по-светъл цвят, плюс Франция и Англия). Илюстрация: по Евронюз

 

Беларус разполага руски ядрени ракети, с обяснения, че иска да се защити от Запада, който го заплашвал вече години наред.

По подобен начин Русия плашеше, че Запада щял да я нападне, докато тя нападна Украйна.

Всъщност Беларус с нищо не е заплашен, никой не е и помислял да го напада. На практика Лукашенко, като съюзник на Путин, му дава възможност да разполага ракети по-близо до Западна Европа и да шантажира с тях.

Фенове на Путин у нас се радват, като че ли става нещо хубаво.

Западът приема сериозно ядрените заплахи от Путин. Руският президент каза, че е готов да използва „всички налични средства“, за да защити руските територии, включително частите на Украйна, които бяха превзети и незаконно анексирани. С две думи Путин казва – няма да ми пречите да завзема каквото искам от Украйна, иначе пускам ракетите – ядрена война.

Какви ракети и ядрени оръжия има в Европа и по света и какво ще последва след разполагането им в Беларус?
Ето я картата на Европа, знае се кой колко ракети има и къде са. По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) от края на миналата година:

Русия притежава 5977 ядрени бойни глави – най-високият брой в света, въпреки че около 1500 са оттеглени бойни глави, очакващи разглобяване.
Около 1588 са на ракети или разположени в бази с оперативни сили.

Франция и Обединеното кралство са единствените страни в Европа с ядрени оръжия. Те имат общо 515 ядрени бойни глави, от които 400 са разположени на оръжейни системи и оперативни бази, по данните на SIPRI.

САЩ имат около 100 ядрени бойни глави, съхранявани в Европа във въздушни бази в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция, според Центъра за контрол на въоръженията и неразпространение.

САЩ притежават общо 5428 ядрени бойни глави. От тях в 3708 са разположени в различни оръжейни системи и бази. Останалите са оттеглени, очакващи разглобяване.

Ядреното възпиране е ключово в отбраната на НАТО. Това означава, че НАТО може реципрочно да увеличи ядрените ракети в Европа.

Досега организацията не разполагаше ракети в съседни на Русия страни в Източна Европа и в Централна Европа, но след като тя ще разполага в Беларус, балансът се променя. Ако отговори по този начин на Путин, може да разположи ядрени ракети в Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония. Или във Финландия, която вече е одобрена за член.

Всички съседни на Русия страни се плашат от нейната агресивност, затова и много от тях кандидатстват в НАТО.

Русия върна времето на Студената война, с много по-висок риск от ядрен апокалипсис.
Може да се окажем последните поколения на Земята, а оцелелите милиони от 8 милиарда, ще живеят векове наред като в каменната ера и ледников период едновременно.

Здраве, Наука & TexМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.