Кой печели, кой губи и кой ще се ожени за грозната булка Борисов?

Разпределение на мандати според паралелното преброяване на „Маркет линкс“, показано в Нова тв. Между социологическите агенции има разлики – от равенство между ГЕРБ и ПП-ДБ, до 3 депутати повече за ГЕРБ.

Големият въпрос на тези избори беше дали ПП-ДБ ще победят Борисов. Не успяха.

В предишния парламент ПП и ДБ имаха общо 73 депутати срещу 67 за ГЕРБ, тоест 6 повече. Сега са почти изравнени, остава ЦИК да преброи дали ГЕРБ ще излезе с един, два или три депутата повече. Тоест, явяването на ПП и ДБ на избори заедно като коалиция понижи резултата им (виж накрая резултати от паралелни преброявания).

Предвидихме го в e-vestnik (виж тук), но мнозина не бяха съгласни с това. И в момента, след този злополучен резултат, продължават да настояват да са заедно предимно хората на ДБ, които усещат, че без коалицията се свеждат до маргинална периферна партия.

То е просто и ясно – има избиратели на новата партия ПП, които в никакъв случай не искат да гласуват за ДБ и ДСБ. Има избиратели на ДСБ и ДБ, които в никакъв случай не искат да гласуват за ПП. Всички те не отидоха да гласуват за коалицията – или не излязоха въобще пред урните, или дадоха гласа си за други. Заедно с това коалицията отблъсна и неутрални избиратели.

Вече е потвърдено, за кой ли път, че събирането в политиката не е като в аритметиката и понякога 3+1 не е равно на 4, а на 2.

Кое отблъсна неутралните избиратели от коалицията? Могат да благодарят на онзи с чука, който нападна Паметника на Съветската армия и на истериците от ДБ, които раздухаха кампания от това. ДБ доминираше в тази коалиция с посланията си – в очите на масовия избирател  те се свеждаха до това, че ще работят за импийчмънт на Радев (обявено от лидера на ДСБ ген. Атанасов в „Панорама”), че искат да премахнат Паметника на Съветската армия и да окажат пълна военна помощ на Украйна. Като че ли си нямаме вътрешни проблеми. Борисов остана на заден план, а за скандалния главен прокурор Гешев нещата се сведоха до „съдебна реформа”, „да се създаде механизъм за контрол на главния прокурор”. А, искат и лустрация – пише го в програмата на ДБ.

При създалото се впечатление, че това са основните им цели, резултатите на изборите не изненадват.

И какво се получава с тези изборни резултати? Борисов може да се пъчи като победител, но всъщност е отново в ситуацията на предишните четири парламентарни избори от април 2021 г. насам. Никой не иска да се ожени за него. На ГЕРБ ще му е нужна коалиция с още 2-3 партии, за да могат да съставят кабинет.

Кой иска брак с Борисов? Кой ще се осмели, макар и под натиска на недоволния избирател, който иска правителство на всяка цена?

 

Който се ожени за корупция, се самоубива

 

Всъщност скандалният въпрос е, че в лицето на ГЕРБ имаме ненаказана корупция. Пазена старателно под чадър от прокуратурата. И този скандал продължава, а медии и анализатори искат да ни убедят, че няма проблем и трябва да се направи коалиция с ГЕРБ.

Аритметически е възможно сборът от депутати на ГЕРБ с ДПС и БСП да съставят кабинет. В който булката Борисов ще се вземе с младоженците Карадайъ и Нинова. Булката, разбира се, няма да иска да става премиер, ще излъчи някое вакло агне от ГЕРБ или някой обтекаем уж независим професор. Основната грижа на Борисов е да не го съдят, да не махат главния прокурор, който го пази. Затова за него е важна победата на изборите, макар и отново да е патова ситуация.

Такава коалиция е доста трудна задача, защото за ДПС няма проблем, но за БСП това ще е самоубийство. Но вече има прецедент с т. нар. хартиена коалиция и общо гласуване на трите партии по други въпроси.

Коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ теоретично също е възможна, но това е още по-тежко самоубийство – „Промяната” ще заличи смисъла на името си, ако състави кабинет с Борисов. И ще просъществува като НДСВ до следващите избори, след което ще изпадне от парламента. Дори е възможно сега коалицията ПП-ДБ да се раздели на две парламентарни групи и ДБ да участва в съставяне на кабинет, а ПП да остане опозиция.

И самите партийни лидери още не знаят какво ще стане, отново ще сме свидетели на дълги преговори и бавене от страна на президента за връчване на мандати.

Очертава се, че победа над ГЕРБ може да има чак след местните избори. На тях ГЕРБ ще загуби повечето общини и кметове из страната, защото при мажоритарен избор на втори тур избиратели на различни партии ще се обединят срещу кандидатите на ГЕРБ. И чак тогава, когато отслабне влиянието на ГЕРБ по места, ще има условия за победа на парламентарни избори.

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.