Костите на цар Самуил все пак идват в Търново – до гроба на Калоян

В църквата

Църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново

В църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново очакват тази пролет от Солун да пристигнат костите на българския цар Самуил, които ще бъдат погребани там. Въпреки че първоначално обявената размяна на костите между България и Гърция срещу византийски ръкописи беше отречена, от управата на църквата „Св. 40 мъченици“ казват, че всичко е уговорено и костите ще пристигнат през април, без да са сигурни за датата.

Край стените на църквата останките на Самуил ще се наредят до гроба на друг български цар – Калоян, за чиито кости в момента се подготвя специален бронзов саркофаг. Това ще сложи край на разразилата се наскоро полемика около равностойността на замяната на костите на Самуил срещу гръцки ръкописи. Проф. Казимир Попконстантинов, декан на Богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” преди време заяви, че размяната би била обидна за нас и, че ръкописите имат твърде голяма научна стойност. Сегашното положение обаче, при което те се съхраняват “заключени в един полицейски сейф много години”, според професора е “светотатство”.

Гробът на цар Калоян във Велико Търново

Подобно мнение изрази пред „Стандарт“ и проф. Георги Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет. Според него костите на Самуил нямат „номинална“ стойност, като тези на един светец, но имат огромна историческа и морална стойност. Също така е трудно да се оцени срещу колко и какви ръкописи те трябва да се разменят. Проф. Бакалов смята също, че гробът на Самуил в Гърция бележи границите на бългаската държавност и е по -правилно да си остане там. За професора подобни неща трябва да се решават от една голяма експертна комисия, а не на политическо равнище.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, обаче е на мнение, че идеята за обмен на костите на цар Самуил за гръцки ръкописи не е лоша, стига да се осъществи именно като обмен, а не като връщане или подаряване или нещо друго.

Вероятно най-накрая тихомълком е било постигнато българо-гръцко споразумение и костите на Самуил се очакват в Търново. Пристигането им у нас, а не в съседна Македония, ще бъде сериозен удар срещу защитниците на доктрината на „македонизма“. Според тях Самуил е македонски, а не български цар, което обаче противоречи на историческите извори.

Колоната с прочутия надпис на хан Омуртаг: „Човек дори добре да живее умира. И друг се ражда…“

Професор Николаос Муцопулос, който през 1965 г. откри костите на българския владетел на остров св. Ахил в Преспанското езеро преди време заяви пред агенция „Фокус“ : Лично аз не смятам, че мястото на костите е в БЮРМ (Бивша Югославска република Македония – бел. ред.). Макар че те биха искали това изключително много, защото нямат нищо друго, което да доказва съществуването им, освен нещо подобно“. Той обаче отказа да назове мястото, където се намират костите в момента, но увери, че са в Гърция и се съхраняват добре.

Очаква се в църквата „Св. 40 мъченици“ да бъдат донесени и костите на правнука на Иван Асен II – Михаил Шишман, които в момента са в църквата „Старо Нагоричин“ в Сърбия. Има планове в наскоро реставрираната църква в Търново да се положат костите на всички царе от Първото и Второ българско царство.

„Св. 40 мъченици“ повторно отвори врати миналата година на Кръстовден – 14 септември.

Колоната на цар Иван Асен II

Построена от Иван Асен II след победата при Клокотница от 1230 г., през годините църквата добива славата на духовен център за българския народ. Там се пазят оригинални колони и стенописи още от Първото българско царство, включително колоната с известния надпис на Омуртаг :“Човек дори и добре да живее ­ умира. И друг се ражда. И нека роденият по-късно, като види тези писмена, да си спомни за онзи, който ги е направил.“ Традицията „Св. 40 мъченици“ да е най-важната църква в България продължава и след Освобождението – през 1908 г. в нея е обявена независимостта на България.

След като цели 30 години светинята беше оставена да се руши, все пак се намериха средства за нейното възстановяване и повторно отваряне за посетители. Вложени са около 3 млн. лв. от държавния бюджет и от програмата ФАР. Но все още „Св. 40 мъченици“ не е напълно завършена. Повечето автентични стенописи не са пренесени обратно в църквата, а стоят в Археологическия музей във Велико Търново. Все още там са и костите на цар Калоян. В църквата има нов олтар, но не и други икони и като цяло се създава усещане по-скоро за музей, отколкото за свято място. Също така няма място за палене на свещи, а свещеници идват само за големите празници. От управата на църквата очакват инвестиция на още 300 хил. лв. за допълнителни подобрения, които да спомогнат тя да добие заслужения величествен вид.

Снимки: Авторът 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.