Цитат в десетката: Генерал Ваньо Танов пред парламентарната комисия „едно към едно“

От докладната записка, тогава на Национална служба „Сигурност“, тяхната информация, която бяха придобили беше, че между Галеви и Златко-баретата ще избухне сериозен конфликт. При нас течеше по-различна информация от тази. Ние, обект на разработка, в направление ‘Терор“ беше лицето Тони-мамата, той се контролира със специални разузнавателни средства, по разработването на това лице течеше по-друга информация, че той е посредник за уреждане на среща между Гелеви и Златко-баретата.
В момента, по наши данни, ние смятахме, че двете лица Галеви и Златко-баретата, ще осъществят контакти и ще си решат въпроса. В едната посока да заминава синтетиката, която е на Галеви, в другата посока да влиза хероина, като двете групи не си пречат по между си, защото, когато работят самостоятелно, стоката се предава в Турция и на бартер се взема хероин. Няма движение на парични средства, не могат да бъдат проконтролирани. И това беше, според мен, добър техен ход.
От тази гледна точка ние споделихме нашата информация и се разбрахме, след почивните дни, тази справка, тяхната, да ни бъде предоставена, ние от нашата служба ще изготвим информацията, която имаме и след това, в края на краищата да може да се сравни коя информация е достоверна, защото тя пристига по различни пътища. В службата със сигурност се знаеше откъде е постъпила тяхната, можеше да се оцени източника на информацията, нашата беше от специални разузнавателни средства, която аз смятам, че е по-достоверна, защото не е по агентурен път.
Та по повод тези справки е проведен разговорът между Галеви и не знам кой от двамата и директорът на Националната следствена служба, тогава, което почти обяснява всички разговори, които са водени в кабинета. На мен ми направи впечатление, че са толкова конкретни, че имах чувството, че някой докато сме били там си е включил телефона и от там е предавал цялата информация на Галеви ние какво коментираме, защото тази справка трябва да се пази, ако я видите, ще се убедите, че трудно човек може да предава в пряка реч и то с такава точност.
По-късно, пак по тази разработка постъпи информация, че Алексей Петров и братя Галеви ще осъществят среща на басейн „Спартак“. Не знам къде се намира, защото не съм от София и че на тази среща ще присъства, поне Алексей Петров обяснява, че с, не помня, може и Галеви да са обяснявали, че на тази среща ще присъства посредник, ако си гледал телевизия, снощи в репортажа, не си спомням, на трето ли каза, назад, напред какво ли било, някакъв репортаж е имало, така или иначе, обаче ние не бяхме установили кой е този посредник. По време на провеждането на техническите мероприятия, участват служители от БОП, участват бригади от Външно наблюдение, защото обектите са поведени до мястото на срещата, бригада, която трябва да осъществи оперативния контрол в заведението, с цел евентуалното коментиране на тези разговори и в един момент посредникът пристигат два джипа, от единият слиза министъра на вътрешните работи и всички служби на бегом, моите пристигат в дирекцията и казват, пак изгоряхме, какво ще правим?

Цялата стенограма от изслушването на бившия шеф на ГДБОП генерал Ваньо Танов в парламентарната Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред е публикувана от в. „Капитал“ тук.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.