Избори, медии и защо не виждат слона в стаята

Какво ли не се чу в студиите на БНТ, бТВ и Нова в нощта след изборите. Водопад от приказки за лявото, дясното, локалното, глобалното, политиците, парламентът, президентът и т. н.

Само едно не засегнаха – слонът в стаята Борисов.

Това е името на политическата криза, а те не го посочват. Борисов и корупционните схеми около него са продължаващ неразрешен скандал и продължаващо престъпление.

Прокуратурата отказва да го разследва, оцапан е до ушите, а анализатори и водещи го представят като сериозен политик, лидер, победител в избори и т. н. И проектират коалиции с него.

Не можеш да се ожениш за корупцията. Това е отказ от правовата държава, не е демокрация, а мафиотска сделка.

Всичките тези лица на водещи в телевизиите, анализатори, вече трайно се възприемат като лица на мафиотското статукво на Борисов и фасадната демокрация, построена от него. И те ще си отидат заедно с него. Както през 1990 смениха всички лица в телевизията, за да не напомнят тоталитарната държава.

Частните телевизии рано или късно ще се отърват от зависимости, в които са вкарани от мафиотските схеми (дай 20 млн. годишно реклама на лотария, „пълен съпорт от Комисията по хазарта“, фиктивни сделки и изкупувания, и т. н.). И тогава сами ще си подменят лицата на водещите, които се въртят от една телевизия в друга. И губят зрители, които сега гледат с отвращение.

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.