Български избори – партии ментета, мюрета, криминали, търговия с гласове

Резултати от изборите април 2023 г. при окончателно преброяване. Илюстрация – от сайта на ЦИК

Какво се наблюдава в резултатите от изборите?

ГЕРБ-СДС са прибавили на тези избори 35 хил. гласа спрямо миналите (тогава имаха 634 хил.). Сега със сигурност им е помогнала хартиената бюлетина, с която има отработена система за търговия с гласове (виж тук техни резултати в ромски махали и др.). На първите избори с машинното гласуване ГЕРБ са загубили над 50 хил. гласа, което е симптоматично – точно с толкова водят на ПП-ДБ сега.

ПП-ДБ са загубили заедно 73 хил. гласа спрямо предишните избори (когато имаха поотделно ПП 506 хил. и ДБ 186 хил.). Съответно имаха общо и 6 депутати повече от ГЕРБ. Сега ще имат 5 по-малко. Дали ще се явяват заедно и занапред е рано да се гадае. Но се очертават като основна опозиция на победителя ГЕРБ.

Друг в парламента не показва такава критичност към ГЕРБ и не се обозначава като техен политически враг.

ИТН (които са покачили 7 хил. гласа спрямо миналите избори и така минаха чертата от 4%) не се държат като опозиция на ГЕРБ. „Възраждане“ – също.

„Възраждане” на тези избори са прибавили 103 хил. гласа (протестен вот) спрямо миналите избори.

За ИТН и „Възраждане“ главният политически противник не са ГЕРБ, а ПП-ДБ.

Ако се слуша Слави Трифонов, сега той щяла да контролира другите партии в парламента. Сякаш той представлява народа, а другите не са ги избрали българите. Въпросът е – кой го контролира него?

Симптоматично на тези избори не се явиха ВМРО и НФСБ. Да не пречат да се налеят повече гласове във „Възраждане“. „Възраждане” е удобно плашило, дотам, че не се знае дали всичко не е координирано от някакво задкулисие.

 

БСП трайно върви надолу

 

Загубили са (само) 7 хил. гласа спрямо предишните избори, но има трайна тенденция от април 2021 насам да им намалява броят на депутатите. Сега ще са с двама по-малко. Свиват се към маргинална партия под 9%. И хартиената бюлетина, върната с активно участие на Корнелия Нинова, не спря загубата на гласове, а само помогна на ГЕРБ. При БСП засега не може да се очаква положителна тенденция. Трябва да се оттегли Корнелия Нинова и да влязат нови лица в ръководството, но не и старите муцуни на противниците й като Миков, Мая Манолова или такива, които миришат на ГЕРБ, като Паргов, Кирил Добрев. Засега няма такива изгледи и се очаква още свиване.

„Български възход“ е загубил 38 хил. гласа (на миналите избори имаше 115 хил.) и изпада като партия еднодневка. На тези избори види се някой е заложил за патерица повече на Слави Трифонов, отколкото на ген. Янев. Вероятно „Възходът“ занапред ще се събира с някого в коалиция, както обикновено става с българските маргинални партии.

 

Маргиналните партии – на кого помагат, на кого пречат?

 

Коалиция „Неутрална България” е съставена от „Атака“, БКП, КПБ (Комунистическа партия на България), движение „Русофили“. Сред маргиналните партии тя има най-много гласове – 10 495 (0.42% от гласувалите). Показателно е как партията на Волен Сидеров, която обираше протестния вот и е достигнала 395 хил. гласа през 2009 г. и 250 хил. през 2013 г., се сви и накрая се събра в коалиция с комунисти и русофили, с под половин процент от гласовете. По подобен начин се изпариха и Марешки (той на тези избори се яви независим и събра малко над 600 гласа), и Николай Бареков по-преди.

„Заедно“ – набързо скалъпена партийка от извадените от ИТН Ива Митева (бивш председател на парламента) и Каримански (когото гласяха с ДПС за шеф на БНБ). Обединили са се с разни отломки като Минчо Христов и една от няколкото зелени партии менте. Митева и Каримански са били „инсталирани“ в ИТН неясно от кого и с каква цел, но се оттеглиха с обяснения, че са изпълнили ангажиментите си. И някой ги е пуснал самостоятелно по пистата (без задкулисна подкрепа и финансово рамо не става) да разсеят малко гласове. Ако пък се харесат и спечелят повече избиратели, добре дошло. Събрали са 8740 гласа (0,35%), което хич не е малко, дори остава подозрение, че са ги подпрели и с търговийка с гласове. Сега обаче Каримански и Митева като политически фигури ще ги завъртят в рулетката за правителство или други държавни постове. Няма съмнение, че са кукли на конци.

 

Фашизоиди като плашило

 

„Народна партия „Истината и само истината“ е на Венци Чикагото (Венцислав Ангелов). Той е залавян с наркотици, а при един от случаите е и осъден на 6 години за голямо количество кокаин. Присъдата му е намалена на 3 г., които не е излежал докрай. Очевидно е толериран от властите, защото още щеше да е в затвора. През 2013 г. по време на протестите създава движение, което подкрепя правителството на ГЕРБ и заплашва протестиращите и в следващи години. Партията му е събрала 7759 гласа (0,31%), което хич не е малко за криминал като Чикагото. Той беше поканен в „Панорама” от Бойко Василев, заедно с Боян Расате, да заплашват и развиват теории на конспирацията. Виси въпросът, от толкова партии и коалиции (17 на последните избори) защо тези двама с криминално минало са поканени, да заплашват с рязане на глави и др. в най-гледаното политическо предаване на БНТ.

Партията на Расате БНС-НД (Български национален съюз – Нова демокрация) пък е събрала 1752 гласа, което не му пречи да го канят в „Панорама” като значимо политическо лице. Той също е осъждан за побой и др., негов патрон е ген. Луков, главен организатор е на Луков марш и т. н. (виж тук още). Появата им в такова политическо предаване е само за да плашат с него, избирателите да предпочетат „стабилност“.

КОД (Консервативно обединение на десницата) на тези избори имат 7734 гласа (0.3%). През ноември 2021 са имали над 5 хил. гласа, а през април 2021 – 9 хил. Това е партията на Петър Москов, бивш здравен министър във втория кабинет на Борисов. Заявява се като автентична десница, силна антикомунистическа риторика, поставя като „най-спешна задача отстраняването на президента Радев“, изразява подкрепа за ГЕРБ в различни ситуации, с което се обезсмисля – що ти е да гласуваш за КОД, като за Борисов е по-сигурно, че ще ни пази от комунистите. Но е важно някой глас да не отиде някъде другаде надясно.

НДСВ има само 6759 гласа (0,27%), а е била победител в избори с 43% през 2001 г. На тези избори направиха неуспешен опит за реанимация на партия, управлявала 2001-2009, при това доста успешно. Тя е пример, че в България икономическите показатели при едно управление (най-добри при НДСВ и тройната коалиция след това) не са най-важното.

 

За Булекзит са под 15% с „Възраждане“ барабар

 

 

„Вън от ЕС и НАТО” е нова маргинална партия, очевидно по-хард от „Възраждане” или като такава е замислена. Има 6572 гласа (0,26%) – хора, които смятат, че излизането от ЕС и НАТО е най-важно. Е, преброиха се, заедно с „Възраждане” и коалицията на Волен събират под 15% общо. Излизането на България от ЕС няма да се състои скоро.

За отбелязване е БНО (Българско национално обединение), което има 1752 гласа (0.07%). Партията е регистрирана през 2014 г. и събираше досега по 2-3 хил. гласа на избори. През 2016 г. издига за кандидат-президент Митьо Пищова и събира 14 900 гласа. През 2021 става мандатоносител и предостави листите си на „Българско лято“ на Васил Божков, и събра 94 хил. гласа. Такива партии се крепят само, докато някой налее пари да ги използва като мандатоносител. Те издигнаха и Евгения Банева за евродепутат, само че май не получиха каквото искат и се оттеглиха от нея.

Партията „Глас народен” на Светльо Витков („Хиподил”) е събрала към 5500 гласа, колкото са заклетите му фенове вероятно. Но при ниска избирателна активност и много близки резултати на големите партии, отклоняването на няколко хиляди гласа в една или друга маргинална партия имат съществено значение.

Има и още няколко маргинални партии под 0,2%, но не всички заслужават внимание.

 

ДПС са непоклатими

 

Който и да печели избори, те винаги са на власт. Неизменно имат 350-400 хил. гласа и според избирателната активност и резултатите на другите излизат като трета партия. Сега са четвърта, но запазват броя си депутати – 36. ДПС могат да наклонят везните и да участват във всякакво мнозинство и правителство. Сега например заедно с ГЕРБ и БСП могат да формират мнозинство за правителство. Могат да се включат и в коалиция на ПП-ДБ с ГЕРБ. Техният интерес винаги е гарантиран.

 

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.