Посрещане в Китай: Пищно за Макрон, постно за Фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин и френският президент Еманюел Макрон се ръкуват по време на приветствена церемония в Пекин. Снимка: АП/БТА

В Китай френският президент Еманюел Макрон бе посрещнат с „паради и банкети“, докато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „предимно беше сама“, пише в. „Политико“ за съвместната им визита.

Американското издание посочва, че още от пристигането му към Макрон има съответното отношение като най-високопоставен гост в Пекин, като бе посрещнат с държавен банкет, с военни паради и топовни салюти на площад „Тянанмън“. Когато самолетът на Макрон кацна, „го посрещна лично външният министър на Китай“.

В същото време когато пристига председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, нея я посреща министърът на екологията – и то на изхода на летището за обикновени пътници.

Това се повтаря през цялото време на визитата на двамата политици, които се „опитаха да представят единен европейски фронт“.

Докато графикът на Макрон беше препълнен, този на Фон дер Лайен беше сведен само до най-необходимото, посочва „Политико“.

Докато Макрон присъстваше на пищен държавен банкет в четвъртък вечерта с китайския президент Си Цзинпин, Фон дер Лайен даваше пресконференция в централата на делегацията на ЕС. „Докато държавните медии тръбяха за китайско-френските отношения, китайските социални медии демонизираха Фон дер Лайен като американска марионетка“, отбелязва „Политико“.

Изданието посочва, че това разграничение “илюстрира трудностите, които изпитва Европа в отношенията си с Китай“. 27-те членки на ЕС имат различни мнения за това как да подходят към Китай – и Пекин знае това. А „в случая с Макрон и Фон дер Лайен Пекин вижда по-голям шанс да постигне напредък с френския лидер, което поставя изпълнителния орган на ЕС в донякъде подчинено положение“.

Обръща се внимание и на статия, появила се в социална медийна платформа, свързана с китайското министерство на отбраната, в която пише: „Фон дер Лайен е добре известна проамериканска личност, разпродаваща Европа, за да печелят САЩ, която не жали усилия да тласка Европа да се изправи срещу Русия. Тя стигна до Китай само след като се като се прилепи към Макрон.“

„Политико“ се спира и на китайския прочит на първата двустранна среща в историята на Си Цзинпин с Фон дер Лайен.

Изданието цитира казаното от китайския президент:“Китай и ЕС трябва да засилят комуникацията, за да установят правилното взаимно разбиране и да избегнат погрешно тълкуване или неправилна преценка.“

Въпреки че по време на 90-минутната си среща със Си Макрон го призова да използва влиянието си върху Русия, единственият резултат беше, че китайският президент се съгласи да се обади на украинския си колега Володимир Зеленски, но без да уточни кога.

За сметка на това Макрон постигна конкретен напредък по икономическите въпроси, като в негово присъствие бяха подписани няколко сделки, включително продажбата на 160 самолета „Еърбъс“, пише още „Политико“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.