Как шампионка на висок скок съчинява новина за убити 200 натовски генерали в Украйна…

Съчинената новина от бившата шампионка на висок скок е илюстрирана със снимка от 1985 година, на загинали при самолетна катастрофа в Канада американски войници.

Как се прави менте новина и как да я разпознаем?

Потребителка на Фейсбук, която се оказва известната в миналото лекоатлетка и шампионка на висок скок Людмила Жечева Андонова, пуска фалшиви новини за убити 200 натовски генерали в Украйна и измислицата се споделя и разпространява из социални мрежи като скрита от големите медии новина.

Андонова е взела стара снимка от 1985 (виж я тук) с ковчези на американски войници, загинали в самолетна катастрофа в Канада, поизрязала я е малко, и я пуска с текст:

„Колона от 200 трупа на генерали на САЩ и НАТО като цяло, напусна Украина. Това е нещо, което не се коментира, за да не всява паника. … Всички те са биле в подземен бункер на голяма дълбочина и са биле унищожени с няколко хиперзвукови “Кинжала”….“ (правописът е запазен).

Фалшивата новина е споделена 400 пъти и се подкрепя с радостни възгласи на фенове на Путин и Русия.

Всеки може да разпознае такива фалшификати, като използва търсачка по изображение на Гугъл – пуска се снимката и излиза оригиналът.

Второ – когато новината не идва от медия, новинарски сайт, радио, телевизия, не е достоверна. Може да бъде менте и от някой непопулярен или лъжлив сайт, тук вече всеки да се ориентира и да пита, ако не е запознат със сайтовете.

Няма нито един източник на новина, че са убити натовски генерали в Украйна. Само в сайта МК.ru (Московский комсомолец) пише, че някой си политолог допуска, че са убити с ракети „Кинжал“ няколко генерали на САЩ в Украйна. Само че е илюстрирано със снимка на Асошиейтед прес от 2020 г. с ковчези на 7 загинали морски пехотинци в потънала бойна машина-амфибия в океана в Калифорния.

Единствено „Московский комсомолец“ пуска новина за убити няколко генерали на САЩ в Украйна, но я представя като предположение на политолог. И я илюстрира със стара снимка от 2020 на загинали морски пехотинци при учение в Калифорния.

За убити „десетки офицери“ на НАТО пише и в сайта на „меродавната“ телевизия на Ростов на Дон tsargrad.tv, като се позовава на „американски източници“.

Търсачките на английски не намират източници на такава новина.

Даже пропагандните централни телевизии и агенции на Русия не твърдят такова нещо.

Людмила Жечева Андонова е на 62 години. Родена е в Русия 1960 г. където е бил командирован баща й. Първата българска атлетка, която преминава 2 метра в скока на височина. Най-големият й успех е 1984 г., когато в Източен Берлин поставя световен рекорд 2,07 м на висок скок. По-късно той е подобрен три пъти от Стефка Костадинова. През 1984 г. я избират за Спортист на годината на България и Спортист на Балканите.

През 1985 година е уличена в използване на допинг – амфетамин и е наказана, пише в биографичната справка за нея в „Уикипедия“.

На олимпийските игри в Сеул през 1988 се класира на пето място с резултат 1,93 м, което се оказва последното върхово постижение на лекоатлетката.

Людмила е омъжена за десетобоеца от миналото Атанас Андонов. Двамата имат две дъщери и от края на 90-те години до сега семейството живее в САЩ, посочва българското издание „Атлетика“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.