BIRD.BG за Гешев: Атакува ни заради Таки, Пеевски и защото осветяваме неговите дела

Една от публикациите на BIRD, която предизвика прокуратурата.

 

 

Позиция на BIRD.BG във връзка с изявлението пред медии на главния прокурор Иван Гешев:

„Аз нямам съмнение с кой ще се виждат. Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би този Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от BIRD, може би някои политици и политически партии и да си направят една голяма оперативка. И да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите и с компроментиране на магистрати и на работещи колеги. А, изпуснах Красимир Каменов от ЮАР, известен още като Къро, може би и той ще кацне в Белград. Това, разбира се, е шега“, каза Гешев.

BIRD.BG (Бюро за разследващи репортажи и данни) е от малкото специализирани информационни ресурси в България за журналистически разследвания върху корупция, конфликти на интереси и злоупотреба с власт.

Като разследващ репортер Димитър Стоянов се е срещал, среща се и ще продължава да се среща с източници и информатори, които могат да допринесат за изясняване на факти от голям обществен интерес. В тази рутинна журналистическа дейност няма никакви елементи на заговор. Никога и по никакъв повод не сме търсили или приемали финансиране от източници, информатори или заинтересовани от нашите разследвания лица. Всяко твърдение на противното е неистина и клевета.

Считаме, че причината за поредната вълна от нападки срещу BIRD.BG е наша конкретна публикация базирана на полицейска справка, в която има твърдения, че издирваната от ФБР криптокралица Ружа Игнатова е била убита по поръчка на Христофорос Аманатидис – Таки на яхта в Йонийско море, както и данни, че въпросният Таки плаща за “чадър” от страна на висши полицаи в ГДНП (виж тук и тук).

Тази справка е част от по-обширни документални и свидетелски материали за срастване на службите, прокуратурата, политически партии и ъндърграунда, в които се появяват имената на Таки, Пеевски, Петьо Петров – Еврото, Михаил Наумов и други лица с нееднозначна репутация, които ние проучваме и разследваме. Задържаният Дилиян Георгиев беше склонен да даде интервю за нашата медия по тази тема.

Убедени сме, че задържането на Георгиев и халюцинациите на прокуратурата за “преврат” и “заговор” са отчаяни опити да се предотвратят нови разкрития в тази насока и да се отклони общественото внимание от ключови въпроси, които са от голям обществен и международен интерес:

❗ Имало ли е прокурорски чадър над схемата OneCoin?

❗ Кой е предупредил Ружа Игнатова да избяга малко преди да бъде обявена за издирване?

❗ Защо няма разследване за убийство след като МВР разполага с данни, че Ружа Игнатова е била убита?

❗ Защо няма разследване за корупция и търговия с влияние в МВР срещу висши полицаи свързвани с Таки?

❗ Защо не се разследват данните за корупция и търговия с влияние покрай свързаните с Таки бизнеси на ГКПП Капитан Андреево? (виж тук)

Ние ще продължим да задаваме тези въпроси и да работим по тези теми, които според нас имат общ генезис.

Припомняме, че сред многобройните ни разследвания има и такива за корупция и търговия с влияние на самия главен прокурор Иван Гешев. Например делото “Недосегаемите”, в което Гешев се споразумява с ОПГ във вреда на държавния интерес (виж тук) или случаят “Жоси”, огласен от ГД БОЕЦ, в който има данни, че Гешев е получил подкуп от бизнесмен. Нашите журналисти осветиха и съмнителните имотни придобивки на Детелина Ханчева, жената до Гешев.

Неведнъж прокуратурата е използвана като инструмент за натиск срещу наши журналисти и рупор за оклеветяване на нашата медия. В тази връзка припомняме опитите да се замеси името на Атанас Чобанов в делото “Наплийкс” и следенето на Димитър Стоянов по времето на протестите срещу Борисов и Гешев през 2020 г. по дело за “държавен преврат”.

Замесването на Димитър Стоянов в най-новата прокурорска продукция за “преврат” срещу Гешев чрез намеци и внушения е поредната илюстрация на този отмъстителен подход за очерняне на журналисти, които с разкритията си са станали неудобни лично на Гешев и на неговите кукловоди Пеевски и Борисов.

В тази връзка припомняме и заключенията в доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се казва, че в България “независимите медии и разследващите журналисти редовно стават жертви на нападки и натиск.” и то от страна на самите институции, чието призвание е да разкриват престъпленията, за които разследващите журналисти информират обществото.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.