Писатели на проценти и градуси

Почти седмица журналистите по вестници и телевизии търсят начини как да нарекат застреляния Георги Стоев. Полицията не така трескаво дири убиеца му, както крими репортерите ровят из синонимните речници.
То не бяха “хроникьор на мафията”, “описател на мутрите”, “автор от подземния свят” и т.н.
Защото – извинете, това, че някой си е произвел един пикап романи, които се продават по два за 5 лева, никак не значи, че е писател.
“В книгите на Георги Стоев има 10 процента истина”, каза преди дни един дългогодишен комисар по убийствата. И вероятно е прав от гледна точка на полицай. А като литература в тези “произведения”, макар и след редакцията на Владо Даверов, няма и 10 %. Но какво да се прави – такива книги имат публика, която ги купува. Както чалгата има слушатели, както и в магазините за 1 лев е пълно с клиенти.
Затова да оставим на мира писателите 10 %. Или вестниците, които не могат да докарат и до 10 % “сухо вещество” в единица обем. Или телевизиите. Или политиците.
Трябва да мерим в градуси, за да докажем на света, че у нас е пълно с безспорни таланти. Един такъв 40 градусов писател – Дончо Цончев, се изказа от парламентарната трибуна по време на дебатите за вота. Че даже го прекъсваха с ръкопляскания. Друг от същата кръвна проба – Виктор Пасков, написа статия в защита на вулгарните романи на покойния си приятел Христо Калчев. Също писател, ако се доверим на показанията на дрегерите. Не по различен и от споменатия по-горе Даверов – писател на проценти и градуси.
Тази седмица доклад за състоянието на МВР написа министър Румен Петков. Като знаем, че силата и на този автор е в алкохолните градуси, редно е да се запитаме: „Колко процента истина има в най-новото му произведение“?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.