След Румен Петков и главният прокурор трябва да даде оставка. Заради бездействие

Румен Петков подаде оставка. Направо не е за вярване. Само преди десетина дни беше толкава нагъл и самодоволен пред журналистите. Всички смятаха, че ще му се размине, защото е силният човек в БСП. Казват, че държал парите на партията. Ясно е какви пари. Ясно е и с какво се занимавал и с кого се е срещал, докато е бил министър.
Петков сигурно щеше да си остане министър, толкова беше самоуверен, дори след като в МВР се размириса страшно. А прокуратурата, за да обслужи Румен Петков, арестува ген. Илиев – бившия главен секретар на МВР. Арестува го ей тъй, щото издал едни лоши работи, които се случват в МВР.

Но не щеш ли – беля – пак убиха двама души на улицата, България пак влезе в световните новини като страна на организираната престъпност. Това се оказа по-силно от Румен Петков. Някой даде от някъде сигнал и вестниците, които цяла седмица се мъчеха да замазват скандала в МВР и да оневиняват Румен Петков, изведнъж се обърнаха.
На фона на тия вълнения има един висш държавен служител, който се измъква тихо, а има голяма вина за ситуацията. Това е главният прокурор Велчев. Първо – той обслужи Румен Петков, като подгони хората от МВР, които издадоха далаверите в министерството. Второ – прокуратурата демонстрира пълно бездействие при очевидни престъпления. Убитият Георги Стоев, примерно, направи скандални признания в интервюта, в книгите си. Посочи конкретно Маргините и Маджо за извършители на престъпления и поръчители на убийства. Призна, че на него му е плащано да убие този или онзи. В нормална държава, след такива разкрития, независимо доколко може да им се вярва, прокуратурата щеше да го викне да го разпитва, да потърси доказателства, да провери. Тук Велчевата прокуратура си пусна край ушите разкритията на Георги Стоев. Все едно че нищо не е казано, нищо не е написано в многотиражни вестници като “Уикенд”.

Да, ама Стоев го гръмнаха. И сега нито МВР, нито прокуратурата, могат да кажат какво се случило, кой го уби. Тоест България пак е страната на организираната престъпност, в която властта гледа безучастно.
Сега ченгета и прокурори дори да прочетат романите и интервютата на Стоев, е късно. Няма логично обяснение защо, когато някой прави признания за тежки престъпления, прокурори и полиция не реагират. Единственото обяснение е, че по някакъв начин са свързани с мафията. Обслужват я, дори с бездействие.
Борис Велчев не само дължи обяснение. И той трябва да си подаде оставката.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.