Критикът на Кремъл Кара-Мурза: Съдят ме като в показните процеси на Сталин

Владимир Кара-Мурза-младши. Снимка: от тв екрана

Изправен пред 25 години затвор по обвинения в измяна, които той отрича, критикът на Кремъл Владимир Кара-Мурза каза днес в съдебна зала в Москва, че неговият процес напомня на показните процеси от времето на Сталин през 30-те години и заяви, че не е извършил нищо нередно, предаде Ройтерс.

41-годишният Кара-Мурза, който е баща на три деца и бивш журналист с руско и британско гражданство, е политик, който от години се противопоставя на президента на Русия Владимир Путин и е настоявал пред чужди правителства и институции да наложат санкции на Русия и руски физически лица за нарушения на човешките права.

Руското държавно обвинение в четвъртък поиска 25 години затвор за Кара-Мурза, когото обвинява в измяна и дискредитиране на руската армия, след като той разкритикува т.нар. от Москва „специална военна операция“ в Украйна.

Процесът срещу Кара-Мурза, чиято кулминация ще е прочитането на присъдата на 17 април, се гледа при закрити врата, но текстът на днешната му заключителната реч пред съда стана публично достояние благодарение на съпругата му и адвоката му.

В нея, с предизвикателен тон, той отказва да поиска от съда да го оправдае и казва, че не е променил позициите си и се гордее с всичко, което е казвал. Кара-Мурза заяви пред съда, че настоящата среда в Русия не прилича много на тази през 70-те години – период, когато държавата се изправи срещу съветските дисиденти, а по-скоро на 30-те години, когато Сталин провежда поредица показни процеси и чистки на свои опоненти.

За мен, като историк, това е повод за размисъл, каза Кара-Мурза пред съда.

От престъпниците се очаква да се разкаят за извършеното. Аз, от друга страна, съм в затвора заради политическите си възгледи. Зная също, че ще дойде ден, когато тъмнината над нашата страна ще се разсее, прогнозира Кара-Мурза.

Малко след като през февруари миналата година изпрати десетки хиляди войници в Украйна, Русия въведе широкообхватни закони за военна цензура, които са използвани за заглушаване на гласовете на несъгласните в обществото.

„Дискредитирането“ на армията понастоящем се наказва с до 5 години затвор, а съзнателното разпространяване на фалшива информация за военните може да доведе до 15-годишна присъда.

Проправителствени руски политици заявяват, че единството в обществото е жизненоважно и описват руски граждани, които поставят под въпрос действията на Москва в Украйна, като част от „пета колона“ на Запада, която се опитва да подкопае военната кампания.

По-рано днес десетки руски журналисти и правозащитници, много от които са избягали от страната, призоваха руските власти да освободят Кара-Мурза и посочиха, че обвиненията срещу него се безпочвени и политически мотивирани.

Преследвайте убийци и престъпници, а не честни и отговорни граждани, които се осмеляват да мислят и да говорят истината, се казва в писмото им. Спрете новото плъзгане на Русия към сталинизъм и тоталитарна система.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.