Защо Ирландия е толкова важна за Джо Байдън?

Ирландското градче Балина се подготвя за посещението на Джо Байдън. Снимка: от тв екрана

Няма почти нищо, по което поляризираните политици във Вашингтон да могат да постигнат съгласие напоследък. Прекалено трудно е да бъде открито сътрудничество между двете партии.

Има обаче един въпрос, по който почти всички са на едно мнение. Това е значението на Споразумението от Разпети петък, с което приключи 30-годишният кървав конфликт в Северна Ирландия.

Самото споразумение се смята за нагледен пример за това какво може да бъде постигнато чрез решителна дипломация и старателни преговори.

Американските политици с право се гордеят с ролята, която САЩ изиграха за осигуряването на мира. Неуморната работа на сенатор Джордж Мичъл, както и дълбоката ангажираност на американския президент Бил Клинтън бяха ключови за успеха.

Американският президент Джо Байдън гледа на споразумението като на част от собственото си политическо наследство и може да му се отдаде заслуженото за насърчаването на участието на САЩ в мирния процес през 80-те и 90-те години на миналия век.

Защитата на Споразумението от Разпети петък и относителния мир, който то донесе, е водещ приоритет за правителството на Байдън. Съществуват дълбоки опасения за това как Брекзит може да повлияе на споразумението.

Днешната визита на Байдън в Северна Ирландия нямаше да се осъществи, ако не беше договорена „Уиндзорската търговска рамка“, която да разреши проблемите, свързани с търговията между Великобритания, Северна Ирландия и Република Ирландия. Бъдещето на всякакво споразумение за свободна търговия между Великобритания и САЩ зависи и от запазване действието на Споразумението от Разпети петък.

В Белфаст Байдън ще говори за това как САЩ могат да помогнат да бъде подкрепен „огромният икономически потенциал на Северна Ирландия“.

В Дъблин се очаква президентът Байдън да направи обръщение към ирландския парламент и да подчертае тясното сътрудничество между двете държави. Освен това той ще направи лично посещение в графство Лаут и графство Мейо, за да почете семейните си корени.

Съществува дългогодишна традиция американските президенти да се радват на много по-добър прием в Ирландия в сравнение с много други официални пътувания.

Бил Клинтън беше приветстван от екзалтирани тълпи през 1995 г., когато стана първият американски президент, посетил едновременно Северна Ирландия и Република Ирландия. Вестник „Ню Йорк таймс“ тогава писа, че „ирландците са предложили на Бил Клинтън най-добрите два дни от неговото президентство“.

Преди 60 години Джон Кенеди описа пътуването си в Ирландия през 1963 г. като четирите най-добри дни от живота му.

Оттогава президентите Никсън, Рейгън, Джордж Буш-младши, Обама и Тръмп не са пропускали да посетят Смарагдовия остров. Всичко това е повод за завист у много други европейски страни, които никога не са се радвали на толкова голямо внимание от страна на САЩ.

Най-ирландският американски президент в историята

Джо Байдън е изключително горд с ирландския си произход. Той го споменава при всяка възможност. Малко след като беше избран за президент през 2020 г., той беше помолен от моя колега журналист Ник Брайънт за „бърз коментар за Би Би Си“. Президентът отговори тутакси : „Би Би Си ли? Аз съм ирландец!“.

Той обича да цитира ирландски поети и използва примера с ирландците, живеещи под британско управление, като повод да изразява съпричастие с преследвани малцинства по целия свят.

Ирландската диаспора в Америка обаче не оказва толкова голямо влияние върху политиката на САЩ както едно време. Но след като 30 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, което са равнява на един на всеки 10 жители на страната, винаги е от полза американски президент да изтъква ирландския си произход.

Предвид това, че 10 от неговите 16 прадеди идват от Ирландия, Джо Байдън е един от най-ирландските президенти в историята на САЩ.

Едуард Блуит е бил инженер и собственик на тухларна, който през 1850 г. напуснал западния крайбрежен град Балина, графство Мейо. Той решил да замине за Скрантън, щата Пенсилвания, в момент когато опустошителният Голям глад в Ирландия причинявал мор сред населението.

Тази седмица неговият праправнук ще бъде посрещнат с огромен графит, изобразяващ портрета му на градски площад.

На източния бряг на Ирландия градчето Карлингфорд, графство Лаут също очаква визитата на американския президент. Именно оттам прапрадядото на Байдън, Оуен Финеган, е заминал за Америка в края на 40-те години на 19 век.

Напоследък жителите на полуостров Кули очакват изграждането на дългоочаквания мост над езерото Карлингфорд Лох, който ще подобри икономическите връзки, като ги свърже със Северна Ирландия. Местните хора искат да го нарекат „Мостът Байдън“.

Американският президент може само да мечтае да получи толкова възторжено посрещане където и да било в САЩ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.