Германия закрива последните си АЕЦ, ние тепърва ще търсим къде да закопаем ядрените отпадъци

Експлозия в реакторите на АЕЦ във Фукушима. Снимка: от тв екрана

Германия вдругиден затваря последните си три АЕЦ. Те вече са изключени, а закриването им ще продължи над 20 години, сложни процедури.

Ядрените отпадъци ще останат радиоактивни векове, стопени в стъклени блокове.

От началото на войната в Украйна България не изнася както е по договор отработеното ядрено гориво в Русия, където го обработват и извличат, доколкото може, плутоний за ядрените си бомби. И после по същия договор ни връщат останалото в радиоактивни стъклени блокове, които тепърва ще си ги бием о главата. Те са топли и изстиват с години. Сега седят на площадката в Козлодуй.

Подземно хранилище трябва да строим задължително – това се изисква от всяка страна с АЕЦ в ЕС. Ще струва няколко милиарда евро, колко точно ще стане ясно като започне строителството.

Иначе била евтина атомната енергия. И още една АЕЦ искаме да строим.

300 хил. тона такива отпадъци има на временни открити хранилища по света. Подземните хранилища се смятат за сигурни, ако приемем, че няма да има някакви природни катаклизми, земетресения, които ще разместят земни пластове и радиоактивни отпадъци няма да се смесят с подпочвени води.

Стъклото става крехко и ронливо след няколкостотин години, а в тези блокове има радиоактивни елементи, които се разпадат след много по-дълъг период. Плутоний например над 20 хил. години. Този елемент не съществува в природата, произвежда се в АЕЦ – след като мине урановото гориво през блоковете, съдържа плутоний. Милиграм от него убива.

Пултът за управление на АЕЦ „Козлодуй“. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: Булфото

И т. н., има още много страшни работи с тези технологии. И това го превърнаха в политика – било безопасно, екологично. Ядрените отпадъци били ценен ресурс, в бъдеще щели да ги използват като суровина. За какво? Бъдещето щяло да измисли.

Реабилитирали били АЕЦ като зелена енергия – лъжат, няма такова решение в ЕС, има временни палиативни мерки. АЕЦ са проблем за векове напред.

 

Когато се говори за опасността от АЕЦ и проблемите с отработеното гориво, винаги се намират хора, които обясняват, че по тия въпроси трябва да се изказват само специалисти, атомни физици. Само че въпросът е от такава важност, че в цяла Европа правят референдуми за АЕЦ. Правиха и у нас. Да се изкаже населението, без да са атомни физици.

А страни като Австрия са вписали в конституцията си забрана на атомната енергия. Сигурно не са атомни физици депутатите им.

Не е нужно да си атомен физик да научиш, че по договор с Русия, там преработват употребеното у нас ядрено гориво и трябва да ни връщат ядрените отпадъци остъклени.

Не нужно да си атомен физик, да научиш колко са опасни радиоактивните отпадъци и как още нямаме подземно хранилище за съхранение, трупаме на площадката в Козлодуй в хранилище за временно съхранение.

Както казва Чърчил по друг повод – войната е твърде сериозно нещо, за да се остави в ръцете на военните.

Така е и с АЕЦ – не може да се остави само в ръцете на енергетици и ядрени специалисти, защото не засяга само тях.

Схема, която показва съдържанието на свежо и отработено ядрено гориво в американска АЕЦ, с реактори, подобни на тези в Козлодуй. Снимка: Ню енерджи нюз блог

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.