Парламентът забатачи за две години избор на ВСС, шефове на БНБ, НОИ, КЕВР, НЗОК и др.

Парламентарният звънец. Снимка: Булфото

От изборите през април 2021 г. насам парламентът не избира шефове на много институции на държавата, поради партийни вражди и съзнателно протакане от страна на ГЕРБ. За Борисов е по-добре да останат начело на някои институции избраните от него представители. Защото няма съмнение, че такива хора са избирани с лично негово одобрение.

Кои шефове на институции и членовете им са с изтекли мандати, някои от които повече от две години? Отговорът дава Българският институт за правни ивнициативи. В отворено писмо той призовава парламентът за незабавни действия за процедури за избор на ключови контролни и регулаторни органи.

„Справянето с корупцията и продължаването на съдебната реформа минават през работещи институции и затова ви призоваваме към незабавни действия за организиране на процедури за избор на органи с изтекли и предсрочно прекратени мандати“, пише в писмото.

Ето какво трябва да избере сегашният парламент:

– Управител и двама подуправители на БНБ

– 11 членове на ВСС (Висшия съдебен съвет) от квотата на Народното събрание

– Главен инспектор и 10 инспектори от Инспектората към ВСС

– Председател на КФН (Комисията за финансов надзор)

– Двама съдии в Конституционния съд (квотата на Народното събрание);

– Управител на НОИ (Национален осигурителен институт)

– Председател, двама зам.-председатели и двама членове на Сметната палата

– Председател на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество)

– Председател на КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране)

– Управител на НЗОК (Националната здравноосигурителна каса)

– Председател и четирима членове на Комисията за защита на личните данни

– Председател и четирима членове (по предложение на председателя) на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори;

– Председател, зам.-председател, секретар и шестима членове на Комисията по досиетата (Комисия за разкриване на документи за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия)

– Председател и четирима членове на Фискалният съвет

– Председател, зам.-председател и трима членове на Комисията за защита от дискриминация

– Член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол

– Един член на Националното бюро за контрол на СРС (специалните разузнавателни средства – подслушването)

Институтът за правни инициативи предупреждава, че парламентарните процедури трябва да изберат най-подходящите за съответните позиции, без да оставят в обществото впечатления за политически патронаж и негативна селекция в държавното управление. Бездействието и на 49-ото Народно събрание само ще задълбочи политическата криза и ще даде сигнал към обществото, че и този парламент се проваля в изпълнението на една от основните си функции, пишат в отвореното си писмо от института.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.