Проф. д-р Иван Топузов: Целулитът е бич за 80-90% от жените

Проф. Топузов. Снимка: авторката

Проф. д-р Иван Топузов е завършил медицина в София. Работи като участъков лекар, после като асистент и главен лекар по физиология и спортна медицина в гр. Плевен. През 1991–1992 г. е завеждащ отдел „здравеопазване“ на ТОА–Банкя, а след това до 1997 г. – завеждащ диетологичен кабинет в Националния център по медицинска козметика – София. От 1996 г. работи като доцент и после – професор в катедра „кинезитерапия“. Автор е на над 100 научни труда, много от тях – посветени на борбата с целулита, затлъстяването и разширените вени.

Помагат ли препаратите срещу целулит, които се рекламират, за решаването на този проблем?

– Наистина, има много препарати и непрекъснато им правят реклама, но за такива с чудноват и светкавичен ефект, не съм чувал. Целулитът, освен козметичен, е и медицински дефект – той е сериозно подкожно заболяване. Разпространението му е изключително голямо – среща се при 80-90% от жените. Започва след пубертета, когато се намесват женските полови хормони. Те имат пряко отношение към образуването на целулит. Ако някой си мисли, че слабите жени нямат целулит, се заблуждава – и при тях има, но е малко по-нисък процентът. Дори при спортистките има, но там процентът е още по-нисък. Най-добре е лечението на целулита да се прави комплексно – само чрез диети не се постига почти нищо – човекът отслабва, но целулитът си остава. Добре е да се съчетаят правилно хранене, физическа активност, редукция на теглото и разбира се – средства, които локално му въздействат.

Тоест, няма магически кремове?

– Не само че няма, но и трябва много упорито и дълго да се работи комплексно за отстраняване на целулита. Да не кажа година, но поне месеци. Хората по света, които се занимават с този проблем, казват, че оптималният срок, за който повечето жени може да постигнат добър и траен резултат, е 6 месеца. За 20 дена – 1 месец, дори да се постигне нещо, то е съвсем малко и после се възстановява много бързо. Трябва процедурите да са продължителни и да се работи упорито.

– Ефективни ли са другите външни средства за борба с целулита, които се рекламират – целутроните, масажите с груба кърпа и др.?

– Да, но когато са част от комплексното лечение. Тоест – от външните процедури, които се прилагат, всички са полезни, съчетани с пиене на много течности, с правилно хранене и физическа активност. Външните процедури човек може и сам да си ги прави. Аз съм имал хиляди пациенти през годините и много от тях по финансови причини не могат да посещават козметичните салони, за да им се правят масажи. А и не е трудно човек да си направи сам такъв масаж, стига да знае, че този масаж се прави отдолу нагоре, за да се оттича лимфата, която се е натрупала. Тази лимфа трябва да се разнася, да се разкарва, а това става като се праща от долната към горната част на тялото. Оттам тя влиза в кръвообращението, циркулира заедно с кръвта и се разнася. Много препоръчвам също и контрастните бани срещу целулит – редуването на топли и студени душове, които завършват със студена вода. Топлото предизвиква разпускане на съдовете, студеното ги свива и изстисква, така че с един ръчен душ и с редуване на топла и студена вода в засегнатите от целулит участъци, човек също може много да си помогне.

Тези контрастни бани са много полезни и аз ги препоръчвам като завършек на всички други процедури за борба с целулита в домашни условия. Принципът е този – пускате приятно топла вода за къпане (когато вече сте приключили с къпането), с едната ръка държите ръчния душ, а с другата – само студения кран. Усилвате студеното, после връщате пак да стане топла водата, после пак я правите студена. Колкото може да търпите топло и колкото може да търпите – студено, за да има контраст. За половин – една минутка 3-4 такива редувания действат чудесно за подобряване на целулита. Студената вода буквално изстисква лимфните съдове и натрупаната, застояла лимфа, от която се образува целулитът.

Ако една жена изпълнява стриктно всичко, което е необходимо, може ли за половин година да си премахне напълно целулита?

– Това много зависи от степента. Има четири степени на натрупване на целулит. При четвъртата степен е невъзможно да се направи каквото и да било – там вече има сраствания и съединително-тъканни промени. Може малко да се позаглади кожата, но надежда няма. Тай като повечето млади момичета са с първа – втора степен, тези от втора слизат в първа, а тези, които са съвсем в началото, може и напълно да го ликвидират. Жените от трета степен може да минат във втора и по-трудно – в първа. Натрупал ли се е веднъж целулитът, направил ли е белята, най-много да се слезе с една степен по-надолу. Така че фантастични резултати, както се описват в рекламите за нула време, на практика не се случват.

Вярно ли е, че мъжете нямат целулит?

– Така се говореше по-рано, защото целулитът е свързан до голяма степен с женските полови хормони – естрогените, но се оказа, че и при мъжете има. Развива се на тяхното най-уязвимо място – корема. По европейски данни 40% до 50% от мъжете на средна възраст също имат целулит, но той засяга предимно коремната част, а бедрата почти не се засягат, защото конструкцията им е друга – няма такова сериозно натрупване на мазнини.

Има ли жени, които са по-предразположени от други да натрупат целулит?

– Разбира се – като с всяко заболяване, и при целулита има генетична предразположеност. Има жени с по-спортен тип тяло, по-мъжка конструкция, с по-стегната кожа и мускулатура, с по-малко подкожна мазнина и те по-рядко имат целулит. Докато при пухкавите жени, по-предразположените към напълняване, много по-лесно се образува.

Споменахте, че и спортистките имат целулит. Активното спортуване не изключва ли натрупването на такива мастни депа?

– Понеже една от специалностите ми е спортна медицина, правих изследвания на спортистките от националните отбори. Бях много изненадан, че участъци от тялото, които тези жени много натоварват, имат целулит. Разбира се, после разработих този проблем и имах много публикации, включително в чужбина, като го нарекох „спортен целулит“. Той се появява в най-натоварените участъци от тялото на спортистките, където действа оксидативния стрес – от голямото количество кислород, което отива до тези участъци, се получават отпадни продукти – т.нар оксиданти, които благоприятстват натрупването на целулит.

Проф. Топузов. Снимка: авторката

Но нали едно от средствата за борба с целулита е редовното спортуване – казват, че като натовариш мускула, той пораства, а целулитът изчезва?

– Естествено, но когато всичко се прави за здраве. А когато говорим за професионалния спорт, там целулитът е едва ли не най-малкият проблем, защото при него има много травми, износване и др. Професионалният спорт в никакъв случай не щади тялото, а дори го уврежда.

От какво се получава целулитът?

– Една от причините, на които наблягам, е този оксидативен стрес – прекомерното количество кислород, което води до голямо натрупване или в другия случай – на хипоксия – недостиг на кислород в тъканите в резултат на притискане или неправилно кръвоснабдяване на определени участъци. Когато имаме натрупване на лимфа и притискане на кръвоносни съдове, имаме хипоксия на тъкани. Масово явление напоследък при младите момиче са студените бедра, което значи, че тъканите им не се оросяват достатъчно и това създава предпоставка за такива оксидативни процеси, които водят до натрупване на вредни свободни радикали.

Това значи ли, че жените, които не искат да имат целулит, не трябва да носят стегнати дрехи, чорапогащи и др.?

– Да, стегнати дрехи може да се носят само, когато човек отива на фитнес или да спортува. Иначе във всекидневието дрехите трябва да са свободни и отпуснати, за да не пристягат тялото и да не пречат на оросяването и оттичането. С пристегнатите дрехи проблемът може и да не личи, но той се задълбочава и после лечението му е трудно. Всичко, което затруднява кръвоснабдяването, пречи и води до увеличаване на целулита.

Течностите каква роля играят в борбата с целулита?

– Трябва да се пият много течности. Както човек се мие отвън и се къпе всеки ден, така трябва да пие много вода, за да се измива и отвътре от шлаките и от отпадните продукти. Иначе, ако те се задържат в храносмилателния тракт, минават в кръвообращението и се натрупват под кожата. Човек трябва да изпива поне 2 литра вода на ден, а в зависимост от теглото си – може и повече. Вътрешното миене е много важно. Здравият организъм чрез бъбреците изхвърля излишните течности.

Има ли възраст, в която жените са най-засегнати от целулита?

– Не, има 40-50 годишни жени, които са с много добра структура на кожата и 16-18 годишни момичета с много целулит. Пролетно време при мен често идват абитурентки покрай баловете и направо съм се изненадвал, че при тях се среща тежък целулит – 3-а степен. Това се дължи на застоялия им начин на живот, неправилното хранене, ранното натрупване на мазнини, затлъстяването и комбинацията от тях. Естествено е с възрастта нещата да се утежняват, но когато се започне от такава млада възраст, вече в по-късна възраст е ясно, че положението ще е много утежнено.

Кои са най-големите ви успехи с пациентки в дългогодишната ви борба с целулита?

– Отдавна съм преминал времето, когато съм очаквал и съм се хвалил с постижения. Животът се оказа много по-сложен. Най-доброто, което се постига в борбата с целулита, ако го има, е да се снижи степента. Жени, които нямат финансова възможност, но са упорити и искат да работят върху себе си, постигат не по-лоши резултати от тези, които ходят на процедури. Имал съм прекрасни постижения на жени, които не ходят на процедури. Основното е да се работи продължително, човек да е трайно мотивиран, да отделя време всеки ден за това или поне 3-4 пъти седмично. Много е важно, когато вече е постигнат някакъв резултат, човек да продължава да прави това, което е допринесло за резултата, ако иска да го задържи. Защото, като спре и се върне към стария си начин на живот, проблемът се връща.
На една лекция пред широка аудитория преди време споделих, че вече съм напълно отчаян по отношение на борбата с целулита и наднорменото тегло, защото, когато работя с пациентките си, аз се радвам на всеки техен успех, съпреживявам резултатите им. Постигаме резултат, те се връщат към стария си начин на живот и след година – две като ги видя, установявам, че всичките ни усилия са били на вятъра. Те вече са дори с утежнена външност – още по-зле, отколкото са били преди да започнем. Ако не се полагат перманентни усилия, резултатът е временен – колкото човек да се покаже за няколко дена на плажа.

Повечето хора се сещат, че имат проблем точно преди морето. Дайте им съвет какво да направят сега, за да се чувстват по-добре в кожата си през лятото?

– Да се хващат сериозно с диети, масажи, контрастни душове, евентуално – мазила, които могат да купят от аптеките. Най-важно е лечението да бъде комплексно и да се търси кое от въпросния комплекс оказва най-добро влияние върху целулита на конкретния човек. Препоръчвам също и да се работи с ясното съзнание, че един ден, ако спрат и се откажат, защото вече са доволни от резултата, всичко ще се върне. Целулитът рецидивира страхотно.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.