За Теодор Ушев и Московския фестивал: Руската отрова безнадеждно е отровила и проукраинските активисти

Татяна Станева в Европейския парламент. Снимка: личен архив

Виждам, руската отрова, наречена „руска култура“, която съществува само с една цел – да проповядва „руски мир“, безнадеждно е отровила почти цялото население на България. Дори проукраинските активисти. Някой от тях дори казва, че е „абсолютен фанатик на тема руска култура!”
Аз не искам моите проукраински приятели в България да са толкова наивни. И затова ще се изкажа и аз за участието на българския режисьор с уж проукраинска позиция Theodore Ushev във филмовия фестивал в Москва на името на самия Михалков. И специално сетне ще се спра на неговата “грандиозна” реч.
Първия въпрос:
1. Защо изобщо го е направил?
Русия е безнадеждно болна. И дори ако Тео реши да действа като лекар-спасител и да даде на руснаците хапчета, всички лекари, преди да предпишат нещо, оценяват лекарството за процента на полза и вреда. Ако ползата оправдава вредата и ще има ефект, тогава се предписва.
Лекарствата на Тео са като лосиони за мъртви. Пациентът безнадеждно почина, след като беше болен дълго време преди това. Той ще бъде спасен само от пълно поражение, погребение и чудотворно възкресение, направено от света отвън. Не от гнилоча им отвътре.
2. Той си изпрати филма доброволно. Сам. Така кандидатстват обикновено режисьорите за различни фестивали, с изключение на някои световноизвестни фаворити, какъвто „Фи 1.618″ не беше. Ако Тео е искал признание от Михалков и неговия идол – руската култура, не се ли смущава от компанията на пропагандаторите?
Като публична личност, той трябваше внимателно да прецени щетите и вреда върху репутацията преди да си прати филма. И все пак имаше възможност да се спре с това. Признаха филма, отбраха го, той отказва и с това показва своят очевиден сигнал, красноречиво лаконично послание към руснаците, край. Но той отиде по нататък.
Кажи ми кой е твоят приятел и аз ще ти кажа кой си. Или иначе – лошите общности покваряват добрите нрави.
Като общественик той би трябвало да се замисли и за последствията от действията и думите си върху своя български народ, който и без това е заразен с болестта на Русия, засегната от „руски мир“.
И тук бих искала да се спра на речта му, която за украинците е жестоко обидна, за руснаците е напълно безполезна, за Тео – определяща го като фен на руската култура.
По-добре да не беше казал нищо, отколкото това. В речта му има много лъжа. (Чудно ми е, как мнозина могат да и се възхищават?) Затова искам да внеса някои поправки. По цитат.
“Войната унищожава руската култура” – казва Тео. Не, колего, войната унищожава украинската култура. Те именно затова я започнаха. Да унищожат украинската култура, идентичност и право на съществуване.
“Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга.” Не, човечо, не е така. Всяка руска ракета убива не едно украинско семейство, не едно украинско дете, разрушава домовете им, изгаря библиотеките им с хиляди украински книги. Но най-са важните не метафоричните книги, а съвсем реалните хора, с техните съдби и истории.
“Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм.” Не е така, приятелю! Те създаваха своите филми да взривяват с тях! Нима не е ясно? Пояснявам. Знаеш ли, че няколко години преди създадоха цял
Телевизионен канал с название “Победа”, където денонощно 24/7 се показват филми за победата над фашизъма в друга световна война, с характерно победобесие, умишлено изкривяване на фактите. Те са пълни с отрова “руски мир” и затвърдяват имиджа на Русия като освободителка, спасителка и борец срещу фашизъма. Имате ли още съмнение, че те методично исползваха културата само за пропаганда? Имате ли съмнение че те много отдавна са готвиха за тази война?
“С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, актьор, режисьор.” Пак грешиш, брате! Първо – съвсем реално убиват нашите съвсем реални артисти на фронта, които бяха принудени да хвърлят камерите си и да хванат оръжие. Безброй такива умряха. Съвсем недавно загина на войната един колега, който е в екипа на украинския кинофестивал “Молодост”. Млад красив мъж. Бе пълен с идеи и проекти.
Друго – с това приравняване ги правиш еднакво невинни – нашите реални жертви и техните “артисти-пропагандисти”. Писателите им и актьорите със режисьорите заедно са служители на пропагандата. Те са роби на дявола. Те са виновни в тази война. Хич не са жертви.
“Войната убива вашето изкуство!” Пак абсурд, скъпи! Не можеш да убиеш нещо мъртво. Войната поддържа живота му изкуствено, използва изкуството като оръжие. (Някак много изкуствено изкуство се получи, извинявай). Така, изкуство им е жив труп, обаче стреля. Затова то е живо дорде е жива тя, войната. Дорде трябва да се стреля.
“За какво ви е всичко това?” Питаш се ти, душо! След моите предишните отговори въпроса е наистина риторичен.
“За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А ако поникне, той ще бъде отровен… Отровен от мъката на убитите хора.” Само да ти поясни, мъжо, че те не заради картофи я искат, те ще акат в нея своя “руски мир”. Така правят на всички окупирани територии. Не се съмнявай, ще пуснат там канал “Победа” вече с нови бързо сглобени филми от тази война и ще садят в земята ни “руска култура с руски мир” на които си фанат. Там, където стъпил руски ботуш, картофи не никнат. Там расте само лайно.
“Не разбирам! Моля ви, трябва да направим нещо.” Знаеш, лекарю, повече щеше да кажеш и направиш с обминаването на това лайно. Иначе като го мяткаш, неизвестно ще стигне ли до тях, но съвсем сигурно задължително ще се изцапаш ти.
“Човекът и любовта трябва да победят омразата и смъртта.“ Тук съм съгласна, приятелю. Аз силно вярвам в силата на любовта. Но пак ще те поправя, ако може. В тази война трябва да победи справедливостта, правдата и истината, трябва да победи Украйна. Или не те разбрах и ти не така мислиш? Иначе тяхната държава и култура нямат шанси на Възкресение. Съгласен ли си?
И пак в цялата реч нямаше казано нито една дума за несправедливо страдащата от руската култура и руски мир Украйна.
И като заключение.
Сега е време разделно.
Поклонявайки се на руската култура убиваш украинския народ, сред който съм и аз, украинската българка Таня Станева.
Като илюстрация исках да сложа снимка на недавно загиналото дете в Славянск, но фейсбук блокира. Ама те са безброй такива в интернет. Обяснете някой на неговите родители за руската култура.

* От страницата на авторката. Татяна Станева е украинска режисьорка от български произход

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.