Украйна: Кога ще започне контраофанзивата?

Танк „Леопард“. Снимка: АП/БТА

Американският институт за изследване на войната съобщи миналия уикенд, че данни и текстове, публикувани от руски военни блогъри, сочат, че украинските сили са завзели позиции на левия, източен бряг на река Днепър в Херсонска област. Въпреки това мащабът и целите на този украински напредък не са ясни, посочва ДПА.

Назначеният от Русия ръководител на украинската Херсонска област в понеделник отрече тази информация. Владимир Салдо написа в своя канал в „Телеграм“, че на левия бряг на Днепър няма вражески сили и че руската армия напълно контролира тази територия, предаде Ройтерс.

Наталия Хуменюк, която е говорителка на южното украинско командване, нито отхвърли, нито потвърди информацията.

Мнозина западни наблюдатели се чудят защо се бави украинската офанзива, коментира сп. „Форин полиси“. В края на март украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна не може да започне контраофанзивата си, докато западните държави не изпратят повече оръжия, включително артилерия, танкове и ракетни системи. До момента западните представители също така отхвърлят украинските искания за предоставяне на изтребители Ф-16 (F-16) и далекобойна артилерия.

„Чакаме да пристигнат боеприпаси от нашите партньори“, заяви още Зеленски в интервю за японския вестник „Йомиури шимбун“ в края на март. Украинският лидер добави, че контраофанзивата „все още не може да започне – не можем да изпратим храбрите си войници на фронтовата линия без танкове, артилерия и ракети с голям обсег“.

Отразявайки разочарованието в Киев, Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви в интервю за Асошиейтед прес миналия вторник, че Украйна е разочарована от някои свои съюзници, които „обещават едно, а правят съвсем друго“. Въпреки че по думите му съюзниците на Украйна работят за изграждането на способностите на украинската армия до необходимото ниво, той добави, че ако Украйна не е готова, „никой няма да започне неподготвен“.

Въоръжените сили на Украйна се подготвят за едно от най-тежките начинания, които една армия може да опита – изтласкване на добре окопан враг, посочва „Уолстрийт джърнъл“. Силите на Киев постигнаха успехи миналата есен, но оттогава не са напредвали. Сега предизвикателството пред тях да атакуват окопаните руски сили е още по-голямо, тъй като предвид темповете на западните оръжейни доставки, войските на Киев са по-слабо въоръжени, отколкото биха искали лидерите им.

„Залогът е голям“, казва Марк Кимит, пенсиониран бригаден генерал от армията на САЩ, който е командвал артилерийски части. „На фона на слаб напредък на бойното поле и намаляващо внимание от страна на целия свят, украинците трябва да излязат от сегашната патова ситуация или да се сблъскат със засилени призиви за прекратяване на огъня и преговори“, добави той. Ако украинската армия обаче успее да отблъсне руските сили и да се позиционира за по-нататъшен напредък, тя ще си възвърне инициативата, ще повиши бойния дух на цивилното население и ще спечели по-нататъшна подкрепа и военна помощ от страна на САЩ и техните съюзници.

Времето, мястото и формата на украинската контраофанзива остават строго пазена тайна – а може би дори още не са решени. Стратези, които наблюдават подготовката, казват, че очакват контраофанзивата през май или юни.

Как ще се развие нападението, ще зависи от ограничен брой променливи, казват украински служители. „Контраофанзивата е конкретно математическо изчисление“, каза в интервю президентският съветник Михайло Подоляк.

С пролетното размразяване в Украйна пристигнаха най-модерните германски танкове „Леопард“ и дойде обещанието след тях да пристигнат и американските танкове „Ейбрамс“. Но в коридорите на Киев има опасения, че това е твърде малко и твърде късно. Американски официални лица признават, че до пристигането на танковете „Ейбрамс“ остават месеци, докато Пентагонът преглежда запасите си, за да види какво може да изпрати. И още по-лошо – танковете „Леопард“, пристигащи от осем различни държави, стрелят с различни снаряди, което означава, че украинците не могат да купуват на едро боеприпаси за своите новоизградени сухопътни войски.

Украинската депутатка Саша Устинова заяви пред сп. „Форин полиси“, че американските военни са доставили много по-малко от това, което главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-майор Валерий Залужний е поискал от Пентагона. Американската военна помощ пристига на части, като администрацията на Байдън наближава края на финансирането за оръжията, които могат да бъдат извадени от запасите на Пентагона, за да бъдат предоставени на украинците. Устинова заяви, че Украйна се е надявала да започне офанзивата през април, но липсата на оръжия е отложила датата на старта ѝ за неопределено време.

Украинските официални представители обаче се притесняват, че на фона на отлагането на старта на контраофанзивата руснаците най-накрая са започнали да адаптират тактиката си. Снабдени с ракети с по-голям обсег, руските кораби изстрелват прецизни боеприпаси по градски райони чак от Каспийско море, което по думите на Устинова прави невъзможно за Украйна да контраатакува. А руските изтребители от четвърто поколение Су-35 с по-голям обсег на действие могат да стрелят и от руското въздушно пространство. „Руснаците използват по-прецизни оръжия и нанасят големи щети“, каза тя. „Украйна има стари оръжия“.

Украйна разполага с достатъчно противовъздушна отбрана, за да покрие само няколко града, и се опитва да се справи до пристигането на произведените в САЩ батареи „Пейтриът“ с помощта на ракети „Бук“ от съветската епоха и на ракетната система със среден обсег „Хок“, която американската армия спря да използва през 90-те години на миналия век и пристигна в Украйна без радари.

При положение че украинските военни дават стотици жертви всяка седмица в Донбас, бивши американски служители смятат, че с всеки ден, в който Киев чака да започне офанзивата, военната му сила се изчерпва в продължаващите битки за градове като Бахмут.

„С всеки изминал ден ние просто се изтощаваме, а руснаците се засилват“, казва Джим Таунзенд, бивш заместник-помощник-министър на отбраната за НАТО и Европа. „Това дава основание тази офанзива да започне по-скоро рано, отколкото по-късно“, смята той.

Други наблюдатели са убедени, че офанзивата си заслужава чакането. „Мисля, че колкото по-дълго Украйна чака, толкова по-големи са общите шансове за успех“, казва Майкъл Кофман, експерт по руската армия от базирания във Вирджиния мозъчен тръст Си Ен Ей (CNA).

„Украинците имат много възможности за избор кога да атакуват, дали да нанесат един по-голям удар или няколко по-малки удара, както и за последователността“, казва Бен Бари, бивш командир на британски мотопехотен батальон, който сега работи в мозъчния тръст „Международен институт за стратегически изследвания“ в Лондон.

Голямото неизвестно е доколко добре Русия ще защити своите линии. Въпреки че е инвестирала много в препятствия и вероятно е подготвила сигурни огневи позиции, от които да поразява украинските сили, опитващи се да преминат в атака, никой не знае колко решително руските сили ще поддържат тази защита при украинска офанзива.

„Препятствията не са препятствия, ако не са прикрити с огън“, казва Скот Бостън, старши анализатор по отбраната в „Ранд корп“ (Rand Corp). Той отбелязва, че мобилизацията в Русия през миналата година означава, че сега тя разполага с по-голям брой войници, които да разположи в Украйна, отколкото по време на украинската офанзива в Харковска област.

„В Харков руснаците не разполагаха с достатъчно сили и това се превърна в разгром“, смята той. Сега „те може да не са най-добре обучените или координирани войски, но са там“.

Руските военни в окупираните райони на Украйна вече са започнали да се подготвят за предстоящото контранастъпление. В град Бердянск, на северния бряг на Азовско море, руските войски са започнали да укрепват летището с окопи и пирамидални противотанкови препятствия, известни като „драконови зъби“. Окупационните войски са започнали да копаят отбранителни укрепления и в Крим, включително на пристанището в Севастопол и във военновъздушната база Белбек. Нашествениците се окопават, а не напредват. Това, което все още изглежда липсва, са инструментите за изкореняването им.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.