Gallup, САЩ: Русия предизвиква глобално негодувание след нахлуването в Украйна

В България 43 на сто не одобряват ръководството на Русия. Източник: Gallup


Противно на някои впечатления, САЩ и техните съюзници не са единствените, които се безпокоят от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Проучванията на Галъп в 137 държави показват, че имиджът на Русия в световен мащаб е пострадал, откакто тя започна войната си в Украйна. За първи път в историята на проследяването на рейтингите на световните лидери от Gallup по-голямата част от света не одобрява ръководството на Русия.

  • Неодобрението към ръководството на Русия достига рекордните 57% в световен мащаб през 2022 г.
  • Мнозинството в 81 от 137 държави не одобрява ръководството на Русия
  • Одобрението е спаднало до нов минимум от 21%

Кратко обобщение: Лидерите на САЩ и техните съюзници в Европа и Азия осъдиха нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари 2022 г. и категорично подкрепиха териториалната защита на Украйна в последвалата война. Отразяването на конфликта в новините – до голяма степен в подкрепа на Украйна – продължава да заема видно място в тези държави.

Няколко държави извън този съюзен на Запада блок обаче – включително основни играчи като Индия и Китай – заеха не толкова остри или по-скоро стратегически двойнствени позиции. Въпреки че повечето страни осъдиха инвазията по някакъв начин, някои се въздържаха от директна критика. Освен това обикновените хора по света се сблъскват с ежедневни проблеми, които са доста по-различни от един отдалечен конфликт.

И така, кой се интересува от сегашното поведение на Русия? Следват осем ключови извода от данните на Gallup за 2022 г. относно упадъка на Русия на световната сцена.

1. Глобалното неодобрение на ръководството на Русия се покачва до ниво на мнозинство през 2022 г. В 137-те държави и територии, които Галъп изследва през 2022 г., средно 57% заявяват, че не одобряват ръководството на Русия – драматично увеличение спрямо 38% през 2021 г. и безспорно най-високата точка в наблюдаваната от Gallup тенденция, която обхваща периода от 2007 г. насам.

2. Всеки пети възрастен в света сега одобрява ръководството на Русия. Одобрението на руското ръководство е спаднало от медианата от 33% през 2021 г. до 21% през 2022 г. Спадът заличава устойчивото нарастване на одобрението между 2014 г., когато Русия за първи път нахлу в Украйна и окупира Кримския полуостров, и 2020 г., когато одобрението достигна най-високата си точка от 34 %.

В България неодобрението към ръководството на Русия се увеличава с 10 на сто от 2021 до 2022 г. Източник: Gallup


3. Процентът на хората, които нямат мнение за ръководството на Русия, също е достигнал нов минимум. В началото на проучването на Gallup за глобалното лидерство медианният процент от 35% в изследваните държави заявяваше, че не знае достатъчно за ръководството на Русия, за да го оцени, което беше по-високо от медианните проценти на тези, които го одобряват или не го одобряват.

През последните години този показател постоянно намалява, като през 2022 г. достига нов минимум от 18% – което предполага, че действията на Русия са оставили по-малко място за неутрални чувства към ръководството на страната.

4. От 137 държави, изследвани през 2022 г., мнозинството в 81 държави не одобрява руското ръководство. Демократичните държави с високи доходи и западни съюзници са склонни към най-високи оценки на неодобрение, като стойностите надхвърлят 90% в САЩ (93%), Канада (91%) и 10 европейски държави – включително Полша, един от най-верните съюзници на Украйна в Европа, където 95% не одобряват. В самата Украйна неодобрението е 96%.

5. Неодобрението към ръководството на Русия се е увеличило с поне 10 процентни пункта в 84 държави и територии сред анкетираните през 2021 и 2022 г. Най-голямото увеличение е в Литва, член на НАТО и бивша съветска република, където неодобрението се е увеличило от по-малко от половината – 44% – през 2021 г. до 91% през 2022 г.

Скок на неодобрението с повече от 40 пункта беше отчетен и в Тайван (от 26% на 72%) и Румъния (от 37% на 79%). Във всеки един от тези случаи войната в Украйна изглежда е активизирала противопоставянето на руското ръководство сред много хора, които преди това са били двойнствени по отношение на него, тъй като процентът на заявилите, че „не знаят“, е спаднал драстично и в трите популации.

6. В регионален план латиноамериканското население е с най-голяма вероятност да премине към неодобрение на Кремъл. Повечето лидери в региона се опитаха да запазят неутрална позиция по отношение на конфликта, като единствено Коста Рика се присъедини към режимите на санкции срещу Москва, но жителите на повечето латиноамерикански държави бяха по-малко нееднозначни. В региона медианното неодобрение на ръководството на Русия се покачи от 31% през 2021 г. до 61% през 2022 г. Обратно, медианното одобрение е спаднало от 37% на 16%.

7. В Африка на юг от Сахара промяната към неодобрение на руското ръководство е по-слабо изразена. Лидерите в региона се опитаха да избегнат отчуждаването на която и да е от страните в конфликта, като някои призоваха за уреждане на военните действия с посредничество, както направи сенегалският президент Маки Сал на Общото събрание на ООН през септември 2022 г.

Много държави в Африка на юг от Сахара са уязвими от кризата с продоволствената сигурност, възникнала в резултат на продължителния конфликт. Одобрението на ръководството на Русия в региона наистина спада от медиана от 45% през 2021 г. до 35% през 2022 г. Въпреки това Субсахарска Африка е единственият регион, в който медианното неодобрение – 32%, не надвишава медианното одобрение през миналата година.

8. Одобрението на руското ръководство е спаднало рязко в един ключов съюзник: Казахстан. Голямата, богата на петрол централноазиатска държава традиционно е тясно свързана с Кремъл. Въпреки това президентът Касим-Жомарт Токаев се присъедини към западните санкции срещу Русия и изпрати хуманитарна помощ в Украйна. Настроенията сред казахстанския народ последваха този пример: Одобрението на руското ръководство спадна от 55% през 2021 г. на 29% през 2022 г., а неодобрението се покачи от 20% на 50%.

Въпреки значителните усилия на Русия да разпространява дезинформация за конфликта, огромната промяна в нагласите към руското ръководство показва, че геополитическото значение на нахлуването на Путин в Украйна не е изгубено за по-голямата част от населението на света. Нарастването с 19 пункта на медианното неодобрение сред 137 държави представлява рязък глобален отпор, но остава въпросът колко дълго ще продължи изолацията на Русия.

Превод е-вестник. Източник

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.